Mistä puskasta morsian kaulaan kupsahtaa...

Talvi on taas ohi, ilmat alkaneet lämmetä ja raskas lämmityskausi takanapäin. Aamulla kun nouset viideltä ja menet ulos, voit kuunnella monenlaisten lintujen laulua. Joutsenet pitävät järvellä kovaa mekkalaa. Rannassa on neljä joutsenta, jotka tulivat jo aikaisin keväällä, eivät edes jäät olleet lähteneet. Yläpuolella on virtakohta, joka pysyy koko talven sulana.

Talvi oli siitä harvinainen, ettei tullut käytyä kertaakaan pilkillä. Muina talvina sitäkin on tullut harrastettua. Taitaa tuo ikä alkaa painaa, kun parhaat harrastukset unohtuvat. Nyt pääsee kalaan ilman turkishaalareita.

Hiukan huolettaa tuleva kesä, kun tätä väkeä on täällä niin niukalti. En ymmärrä, miksi ihmiset eivät ole kiinnostuneita. Tämä on todella hieno paikka. Järvi on viidenkymmenen metrin päässä talosta, luonto ympärillä. Monella kesämökkiläiselläkään ei ole tällaista paikkaa. Tietenkin kapakat ja huvipaikat ovat kauempana, eipä niitä tässä ilmapiirissä tarvitakaan.

Täällä voi aikansa kuluksi tehdä töitä, ruumis saa liikuntaa muutenkin kuin nukkuessa kylkeä kääntämällä. Täällä voi puhaltaa keuhkoistaan kaupungin pölyt ja vetää tilalle puhdasta maalaisilmaa, joka saa aivosolut heräämään uuteen iloon.

Juhannuksen aikaan täällä on kaikenlaista tapahtumaa, silloin kannattaa olla paikalla. Monet tekevät juhannuksena taikoja, niin täälläkin. Eihän sitä tiedä, mistä pensaasta sulho tai morsian kaulaan kupsahtaa. Kannattaa kokeilla täällä Kaijanniemessä. Reput ja kassit esiin ja matkaan, odotamme teitä innolla. Kesäiset terveiset teille kaikille.

Tapaamisiin!


Kaijanniemen talvi ja kevät

Talvi on viimein takana. Puut ovat jo hiirenkorvalla ja järvi lainehtii sulana. Minulla oli talven suuria elämyksiä avantouinti. Voin suositella kaikille sitä. Ensimmäisen kerran jälkeen, kun rohkeutta oli uida, se tuntui tosi mukavalta. Hilja-koira oli mukana avannolla, mutta ei uinut. Hilja on kasvanut isoksi ja on kiltti, mutta ei oikein osaa totella. On kuitenkin kaikkien lemmikki.

Marketta oli talvella kuukauden Skotlannissa ja vieraita oli aika paljon. Se ei aina ollut helppoa, mutta sopu säilyi. Saimme Skotlannin reissulta uusia ideoita, joita yritetään toteuttaa.

Juhannuksesta on tulossa erikoinen ja toivottavasti onnistunut. Viime vuoden juhannuksesta jäi mukavia muistoja. Oli kivoja ihmisiä ja kokko poltettiin.

Kun kirjoitan tätä on kova ukonilma. Saapa nähdä minkälainen on kesä, sataako vai onko lämmintä. Ennustettu on sateista ja aika kylmää.

Kaijanniemen teiveisin

 

Ekoyhteisöt työkkärin ja sossun hampaissa

 Terve!

Olen irtisanonut kämppäni, joten on muutettava kuun lopussa. Soitin Ähtärin Kelaan, lupasivat selvittää asumistukiasian. Ruokakunnan mukaan maksetaan, kaikkien tulot lasketaan yteen ja sen mukaan saa tukea, vaikka jokaisella on omat rahat. Tärkeätä! Eihän toisen tulojen pitäisi vaikuttaa toisen asumistukeen. Ei Kelalle kuulu ruokailut ja teenkö kotitöitä. Eihän sinne tule halusta huolimatta kukaan normaali peruspäivärahaa saava, jos & kun menettää tuet. Näin eläen pärjää nipinnapin, kun on tarkka eikä käy missään. Monta potentiaalista ihmistä menetätte. Olisihan mielekkäämpää asua yhteisössä saman henkisten ihmisten kanssa, kun yksin jossain korvessa mökissä, saatikka kaupunkiyksiössä työttömänä ahdistuen.

Kelalta soitettiin tänään, tukea EI myönnetä yhteisössä asujalle! Olivat hesasta tarkistaneet. Sieltä tiesivät kertoa, että siksi osa Keuruulla saa asumistukea, koska siellä on erillisiä asuntoja sellaisille. Pitää olla erillinen rakennus, oma keittiö jne. Nipottamista!

Kannattajajäsenetkö teitä avustavat, että pystytte kaupungille maksamaan talon vuokran? Jos menettää kaikki tuet siksi, että haluaa asua siellä, niin sitten tulee kyllä olo, että olisi vankilaitoksessa. Itselle ei jäisi senttiäkään, ikinä ei edes mahdollisuutta käydä missään jne. Puhelin pitää hävittää. Olisi vielä enemmän syrjässä.

Ekologisen niukan elämän ymmärrän, haluan elää niin, mutta rajansa kaikella. Onko Ekokylät tarkoitettu isoa eläkettä saavien asuinmuodoksi? Tai sellaisten, joilla on rahaa säästössä, että on varaa asua siellä sitten niukasti? Kovin on ristiriitaista.

Teillä kun on tilaa ja maata, jota voisi hyödyntää, niin siitä saisi kyllä monipuolisesti toimivammankin paikan, yrttituotantoa jne. Mutta ei ole monella mahdollisuuksia alkuun edes näillä ehdoilla, harmi!

Hyvää jatkoa

Moi taas!

Kyllä suunnitelmat muuttuvat radikaalisti! Soitin Ähtärin sossuun ja sieltä sanottiin selvä kanta, että toimeentulotukeakaan EI makseta, jos asuu yhteisössä. Sehän on LAINVASTAISTA! Jokaiselle on lain mukaan määrätty minimituloraja paikkakunnasta riippumatta. Käsittämätöntä! Periaatteessa eivät maksa. Hittoon periaatteet, laki on laki. Mutta ainahan köyhät kyykkyyn-meininki voittaa.

Oikeusjuttuja ei jaksa ruveta vetämään, vaikka periaatteessa tekisi mieli alkaa tapella oikein kunnolla. Ainahan olen ollut "yhteiskunta- vastainen ", anarkisti jne. Periaatteessa en huolisi edes vihaamani yhteiskunnan rahoja, mutta käytännössä on pakko. 500 mk EI ole paljon. Entä jos sairastuu.Kukaan ei korvaa, ei ole varaa hoitaa itseään jne. Ihmiselle ei anneta mahdollisuutta.

Jospa tekisi elämänmuutoksen, muuttaisi kirjat sinne, mistä sattuu mökki löytymään. Ikävää, että kävi näin. Olin todella asennoitunut sinne tuloon. Harmittaa kovasti, koska sieltä olisin ajanmittaan voinut löytää yhteistyökumppaneita työn suhteen ja ehkä muutenkin samanhenkisiä ihmisiä. Itku pääsee!

Kaikkea hyvää sinne teille ja toivottavasti ne pikkukaritsat ovat hengissä ja hyvissä voimissa, se luppakorva jäi sydämeeni. Hiljaakin ikävä, kiltti koira.Pikku-lomalaisen kertomus

Minulla ei ollut muita suunnitelmia hiihtolomaksi, niin ajattelin tulla katsomaan mummia sinne Suomineito-yhteisöön ja tutustumaan navettaan ja sen eläimiin.

Kuvittelin taloa pitkäksi mökki/talo -tyyppiseksi, mutta se olikin iso, melkein kuin hotelli. Ihmiset siellä olivat ystävällisiä ja iloisia. Mummi näytti huoneen, missä hän nukkui ja halusin jäädä hänen kanssaan samaan huoneeseen.

Aamulla heräsin yleensä kahdeksan aikoihin ja menin syömään aamupalaa. Sitten lähdimme mummin kanssa navetalle. Hilja-koira tuli aina mukaan. Yleensä potkukelkkailin Hiljan kanssa kilpaa ja heittelin sille lumipalloja, jotka se haki ilomielin. Kun olimme navetalla mummi lypsi vuohet ja minä annoin eläimille ruoat ja vedet.

Kanat olivat kivoja, koska oli aina yllätys, olivatko ne munineet vai ei. Heille pitää myös antaa puhdasta vettä, munankuoria ja ruokaa. Vuohien ja lampaitten ruoka-annoksia oli kiva tehdä. Yleensä vein lampaat ulos syömään, että he saivat raikasta ilmaa.

Kun kerran otin kaksi pikkuvuohta pois pukin luota (koska pukille ei saanut antaa jyviä) niin musta pikku-vuohi pelästyi Hilja-koiraa ja hyppäsi hellan päälle. Kerran taas yksi lammas alkoi jahdata Hiljaa takaa.

Talossa autoin mummia karstaamaan ja tekemään lankaa, tosin lankani ei ollut kovin hyvää. Lisäksi tein villaenkeleitä.

Yhteisöstä jäi hyvä kokemus ja aion tulla vielä uudestaankin T:lida 12 v

 

Ekopurukumin valmistus

  • -pistä kourallinen luomuvehnän jyviä suuhusi ja jauha hampaiden välissä
  • -älä nielaise,
  • kun "puuro" alkaa hienontua, voit nielaista kuoriosat eli leseet
  • -ydinosan eli tärkkelyksen on jäätävä suuhun
  • -jos tavara vähenee, lisää jyviä!
  • -jos onnistut, on sinulla noin vartissa purukumimainen tärkkelysmälli suussasi = purukumi (sama konsistenssi)
  • -jos epäonnistut eli nielaiset kaiken, älä lannistu, harjoitus tekee mestarin! Terveisin