Ekoeroottinen vallankumous:

Keskustelutilaisuus seksuaalisuuden

yhteiskunnallisesta merkityksestä



Sosiaalifoorumi, Lauantai 26.4.2014

klo 12 – 13.30, luokka 44


Valtiotieteen tohtori ja kirjailija Marketta Horn ja tantraopettaja Cristian Hallivuori keskustelevat seksuaalisuuden merkityksestä nykyajan ihmiselle, yhteiskunnan valtarakenteiden vaikutuksesta seksuaalisuuteen ja modernin seksuaalisen vapautumisen mahdollisista vaikutuksista.

Marketta Horn on tutkinut intohimoisesti seksuaalisuuden ja valtarakenteiden välistä suhdetta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Ekoeroottinen vallankumous. Cristian Hallivuori on opettanut tantraa kymmenen vuotta. Hän on jooga- ja tantraopettaja ja -harjoittaja, valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja.

Keskustelutilaisuuden tarkoituksena on herättää ihmiset ymmärtämään seksuaalisuuden monitasoinen merkityksellisyys ihmisen sekä yhteiskunnallisessa että henkilökohtaisessa elämässä.

Järjestäjät: Suomineito /Ekoyhteisö & Jooga- ja Tantrakoulu Natha

http://dissidentti.org

http://www.natha.fi/fi/


Tilaisuuden esittely:

Marketta otti yhteyttä ja ehdotti että tulisimme puhumaan seksuaalisuudesta ja tantrasta suhteessa yhteiskuntaan. Aihe oli kiinnostava. Tavattuamme huomasimme että meillä oli paljon yhteistä mutta lähestyimme samoja asioita hieman eri näkökulmasta. Marketta enemmän poliittisesta näkökulmasta, Cristian tantrisen harjoittajan näkökulmasta. Ajattelimme että sen sijaan että yrittäisimme luoda yhteisen luennon, tarjoaisimme keskustelutilaisuuden aiheesta, jolloin peilaamme näkökulmiamme dialogin kautta. Samalla kuulijat voivat osallistua keskusteluun kysymyksin ja kommentein.

Teemat ovat:

Seksuaalisuus ja moraali - miksi seksuaalisuus on se “kielletty hedelmä”?

Halu ja yksilön kontrolli yhteiskunnassa

Seksuaalisuuden henkilökohtainen vallankumous tantran avulla



Cristian kysyy: Miten näet seksuaalisuuden nykyaikana, onko se nyt vapaata mielestäsi?

Marketta: Kaikkea muuta kuin vapaata. Kun tutkimusten mukaan “kaikki” harrastavat seksiä kolme kertaa viikossa, on “kaikkien” harrastettava seksiä kolme kertaa viikossa. Tutkimusten mukaan nuoret osaavat yhä huterammin yhdistää itsensä ja yhteiskunnan “näkymättömän käden” - sen mitä itse tuntevat ja ajattelevat ja sen mikä on “normaalia”. Cristian tuo esille kontrolli/antaa mennä- vastakkainasettelun. Nyt vain annetaan mennä, mutta se ei tuo harmoniaa. Valtio on antanut määräyksiä siitä, miten ihmiset saavat yhtyä ja synnyttää lapsia. Markkinatalous on tehnyt loput. Mikä on kulloinkin talouden (ja voittojen) maksimoimiseksi se tapa, jota ihmisen tulee harrastaa ollakseen suosittu. Yhteiskunnan kontrolli on siirtynyt ulkoisesta hallinnasta ihmisen sisäiseen hallintaan. Luodaan haluja joiden tyydyttämiseen ihminen tarvitsee rahaa. Puhutaan kulutuskulttuurista. Mainonnan luomat odotukset ja tasa-arvo, jossa naiset ovat saaneet ottaa miesten roolin ei ole oikeaa tasa-arvoa.

Cristian: Olet Marketta kirjoittanut kirjan eko-erottikasta. Mitä on eko-erotiikka?

Marketta vastaa:.....joo, selitän tässä kohdassa nuo kolme sanaa mitä tarkoitan vallankumouksella, mitä erotiikalla ja miten ekologia tähän kaikkeen liittyy.....


Marketta kysyy: Mitä sinulle tantra merkitsee? Mitä on tantra?

Cristian vastaa:....... (tarina viisaasta miehestä ja onnellisuuden salaisuudesta)

Miten tantrinen seksuaalisuus eroaa tavallisesta seksuaalisuudesta? Mitä se voi antaa ihmisille?

Kerrotaan moniorgasmisuudesta, seksuaalisen energian säästämisen vaikutuksista, yksilön ja parisuhteen tasolla.


Seksuaalisuus ja moraali - miksi seksuaalisuus on se “kielletty hedelmä”?

Cristian: Menemme nyt itse teemoihin, joista ensimmäinen on seksuaalisuuden ja moraalinen välinen yhteys. Olet Marketta tutkinut kirjassasi kuinka kirkko on muovannut käsityksiä seksuaalisuudesta. Mikä on mielestäsi ollut kirkon vaikutus kuvaamme seksuaalisuudesta?

Marketta vastaa:..Kirkko ymmärsi jo varhaisessa vaiheessa, mikä valtava voima s. on, siitähän koko Raamatun luomiskertomus alkaa. Jeesuksen naisystävissä oli prostioituja, mutta sitten tul.......

Cristian tuo esille tässä yhteydessä pahuuden väärän yhdistämisen eroottisuuteen. Puhuu siitä miten seksuaalisuus on voima jota pelätään. Käsitykseni mukaan pahuutta ei kirkko ole yhdistänyt seksuaalisuuteen, naisten orgastisuus oli miehille käsittämätöntä ja siksi naisia poltettiin noitina. Kyse oli lasten tulevaisuudesta, miehen omaisuudesta,  kuka hoitaa, kuka maksaa? Cristian mainitsee pinnallisen seksuaalisuuden vajeen - rakkauden puute. Mainonnan luomat odotukset Oikeasti kauneus ei ole vain pinnallisuutta. Cristian tuo esille naisellisuuden merkityksen Tantran näkökulmasta.

Marketta kysyy: Miten tantrinen seksuaalisuus eroaa tavallisesta seksuaalisuudesta? Mitä se voi antaa ihmisille?

Cristian puhuu moniorgasmisuudesta, seksuaalisen energian säästämisen vaikutuksista, yksilön ja parishúhteen tasolla,)



Marketta Horn:

Kapitalismi ja seksuaalinen pakkotalous

Seksuaalisuus on ihmisessä niin voimakas pakottava tarve, että kulloistenkin vallanpitäjien on ollut helppo manipuloida käyttäytymistä. Voima on sosiaalisia laitoksia järisyttävä, järjestyneen elämän vastainen ja siksi se on täytynyt saada valtion säätelyn alaiseksi. “Jos hallitset ihmisen libidon, hallitset koko ihmisen”, kirjoittaa Wilhelm Reich. Kirkko ja valtio ovat tehneet kaikkensa tämän anarkistisen voiman valjastamiseksi. Sitten markkinavoimat ja nyt kauneusihanteet määräävät, miten seksuaalista painetta puretaan. “Jälkiteollisessa yhteiskunnassa seksuaalisuudesta on tullut yksityinen asia – eläköön markkinatalous ja esineen ylivalta!”, kirjoittaa Rita Liljeström. Uusi strategia on tappaa erotiikka erotiikan ylitarjonnalla.

Koska seksuaalisuuteen liittyvästä alkuvoimasta tiedetään vasta hyvin vähän, on seksuaaliseen käyttäytymiseen ollut helppo vaikuttaa. Seksuaalisuuden tutkimuksessa kierretään ympyrää: ehkäisystä ja veneerisistä sairauksista opitaan lisää, mutta varsinaisesta himoa ylläpitävästä vietistä ei yhtään mitään. ”Käyttäkää kondomeja, välttäkää irtosuhteita, ottakaa katumuspilleri” - ovat sosiaaliministeriön ohjeet nuorisolle.

Nykykulttuurissa on seksille tapahtunut kuten muillekin ihmiselämää ylläpitäville perustarpeille: seksistä on tehty kulutustavaraa. Valitse tänään, vaihda huomenna. Nauti, etsi vapautta ja rentoutusta. Kalliilla ostettu on arvokkainta. Markkinoiden ihanneobjekti asuu yksin. Kuluttajia saadaan tietysti sitä enemmän mitä useammat perheet hajoavat. Mitä enemmän on yksittäisiä kuluttajia, sitä enemmän tarvitaan hyödykkeitä ja palveluja. Jokainen tarvitsee asunnon, oman TV:n ja jääkaapin. Yhden yön suhteet ja lyhyet avioliitot ovat markkinataloudelle kaikkein edullisimpia.

Suorituspakko ja halu olla muiden kaltainen tekee seksistä tuotteen. Meihin on helppo vaikuttaa ja meistä tulee hyviä kuluttajia. Kaupan hyllyltä saa tuotteita, joilla voi tehdä itsestään haluttavan, kerran toisensa jälkeen. Markkinatalous käyttää hyväkseen ihmisen yksinäisyyttä lisätäkseen myyntiä, se pystyy myös iskostamaan kulutusystävällisen seksuaalisen käyttäytymisen. Mielihyvänsä perässä juokseva ihminen ei lähde protestoimaan yhteiskunnan rakenteita vastaan. Hän on passiivinen, nöyrä ja ennen kaikkea mukavuudenhaluinen.

Erotisoitu ruumis on noussut modernin elämän symboliksi. Jos ajattelee omaa kehoaan, tuntee itsensä melko epäeroottiseksi ruppanaksi. Mutta ei hätää - markkinataloudessa kuluttajan kuuluukin aina haluta jotain, mitä hänellä ei vielä ole. Seksi on globaalin markkinatalouden vahvimpia kasvuresursseja. Saattaa olla, että länsimaista seksuaalivapautta nimitetään joskus tulevaisuudessa primitivisaatioksi, alkukantaisen massakulttuurin finalisaatioksi.

Yksinasujista on etua teollisuudelle myös siksi, että yksinasuva ihminen on arka ihmissuhteissaan. Tarvitaan viihdykkeitä, ulkomaanmatkoja, ravintoloita, sanomalehtiuutisia ja videoviihdettä. Toisistaan eristetyt ihmiset täyttävät kuluttamalla tyhjyyden.

Kaikki se rakkauden ja seksuaalisuuden tarve, mikä ihmisessä on luonnostaan, saa tukahdutettuna uusia muotoja, talouselämälle edullisia. Vaikka yksinasuminen on täysin luonnoton elämänmuoto, asuu Helsingin asukkaista jo yli puolet yksin.

Yksin asuva ihminen on myös työmarkkinoiden edellytys. Markkinatalouden työntekijän tulee olla itsenäinen. Häntä on voitava liikutella täysin talousvoimien ehdoilla. Menestyvä työntekijä ei saa olla partnerin tai perheen ”vammauttama”. Lapsi ei kuulu markkinatalouden maailmaan. Jos virhe on tapahtunut, tekee markkinatalouden lapsi omaa työpäiväänsä päiväkodissa. Hän vaihtaa kotia ja leikkikavereita markkinavoimien vaatimusten mukaisesti.

Nykyisessä kertakäyttövaltiossa suhteista opetetaan etsimään hupia ja omaa itseä. Kansalle sirkushuvia niin että sille ei tule mieleen talouselämän järjettömyys eikä se ryhdy tekemään henkilökohtaisia eksperimenttejä. Se mitä luulemme vapaudeksi on kontrolloitua sublimointia. Seksuaalisia ja parisuhdetarpeita käytetäänkin ihmisen kontrolloimiseksi. Ihminen on aulis tekemään palkkatyötä. Himo keskitetään sukupuolielimeen ja muu ruumis irrotetaan seksuaalisuudesta, standardisoidaan vastaamaan markkinoiden tarpeita. Kaikki on sallittua, kunhan se ei muuta mitään. Tavarat kantavat symbolisen maailman arvoja.

Koska eros asuu jossain kulttuurin ja luonnon rajamailla, pitävät monet erotiikan aaltoa vihreänä liikkeenä, urbaanin ihmisen paluuna kohti luontoa, niin animaalisia kuin jumalallisia juuria.

Eläimetkin yhtyvät sukupuolielintensä välityksellä, mutta erotiikka on henkinen ja intellektuaalinen prosessi. Sitä ei voi kehittää, jos ihminen on turruttanut aistinsa ja ahtanut itsensä täyteen ihmiselle vieraita aineita ja antanut manipuloida mielensä. Seksuaalinen ekstaasi edellyttää tervettä kehoa, hyvin toimivia lihaksia, herkkiä aisteja ja mielen hallintaa. Sukupuolielimet samoin kuin rauhaset ja solut tarvitsevat puhdasta ravintoa ja ympäristöä pysyäkseen herkkinä ja vitaaleina. Toisin sanoen luonnonmukaista elämäntyyliä. Siksi seksuaalisuuden kehittämistä ei voi erottaa ympäristön suojelusta.

Koska seksuaalisesti herkimmät kohdat ovat muutenkin herkkiä, ne toimivat yhtenä kanavana ilman ja ruoan mukana tulleiden myrkkyjen poistossa ja siten menettävät alkuperäistä herkkyyttään. Teollisessa markkinataloudessa ihminen saa ilman, veden ja ravinnon mukana runsaasti ihmiskeholle vieraita aineita. Keinokuituiset vaatteet ja asuinympäristön materiaalit, öljyvetoinen liikkuminen ja rämisevä musiikki alentavat herkkyyttä turruttamalla tunto-, kuulo- ja näköaisteja.

Seksuaalisuudesta kumpuava yhtymisen ekstaasi on uhattuna monelta taholta.

Karl Marx vertasi tuotantoa ja kuluttamista uskontoon: mitä enemmän työläinen tekee palkkatyötä, sitä mahtavammaksi tulee vieras ja esineellinen maailma. Kun työläinen kuluttaa koko elämänsä tuottaakseen esineitä ja palveluja kuluttajille, itse elämä alkaa näyttää elämisen välineeltä. Myydessään itseään ja aikaansa työnantajalle, ihminen alkaa tuntea itsensä erilliseksi ja ulkopuoliseksi siinä mitä hän tekee. Kun työläinen valmistaa tavaraa palkkaa vastaan, hän muuttuu itse tavaraksi. Uskonnossa toimii sama periaate kuin tuotantoelämässä. Mitä enemmän ihminen panee toivoaan Jumalaan sitä vähemmän hän toivoo itseltään.

Tantra kehottaa meitä elämään vapaina ulkoisista ja sisäistä rajoituksista, siinä korostetaan tietoisuutta kaikissa teoissa. Mitä parempi itsetuntemus ja huomiokyky on, sitä vähemmän ihminen on ulkoisten impulssien passiivinen orja. Mainonnassa kuva-aiheiden seksuaalisuus on silmiinpistävää. Seksuaalisuus vaikuttaa ihmiseen voimakkaasti ja alitajuisesti, jos hän ei hallitse sitä omassa olemuksessaan. Kun oppii hyväksymään itsensä seksuaalisena olentoina sekä ilmaisemaan ja hallitsemaan eroottisuuttaan, tämä puoli tulee tietoiseksi, eikä ohjaa korkeampien tavoitteiden vastaisesti. Eroottisuuden, tunteiden, kaikkien aitojen hyvää tekevien sisäisten tarpeiden tunnistaminen ja hyväksyminen on tie kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan, joka ei ole pakotettua ja työlästä. Tämä elämänasenne muuntaa vähitellen kaikki pienetkin tilanteet syvästi merkityksellisiksi ja lisää kykyä olla läsnä.

Tantra ei perustu dogmeihin tai sääntöihin, vaan se korostaa tietoisuutta ja hallintaa kaikessa mitä eteen tulee. Tantran mukaan päivittäiset kokemukset tuovat eteemme kaiken sen, mitä ansaitsemme ja tarvitsemme kasvaaksemme. Tämä ei kuitenkaan tarkoita passiivisuutta, vaan aktiivisia pyrkimyksiä nähdä kaikki tapahtumat oppimisen yhtäläisinä mahdollisuuksina. Tantran harjoittajalle pyykin pesu, työmatka tai päiväunet voivat olla kiinnostava harjoitus siinä missä meditaatio, jooga asanat tai rakastelukin. Mikään teko tai harjoitus ei muutu kohottavaksi ja merkittäväksi itsestään, vaan oma suhtautuminen siihen määrää sen vaikutukset. Siinä missä askeesiin perustuvat opetussuunnat pyrkivät tukahduttamaan maalliset pyrkimykset, halut ja tarpeet, tantra ei tee samanlaista eroa maallisen ja henkisen välillä. Huomio kiinnitetään halujen kohteen sijasta itse haluun, joka nähdään hyödyllisenä muutoksen voimana, matkalla kohti ykseyttä.

   1.

      Avainsana on aika ja hitaus – tantriset rituaalit kestävät. Tantran harjoittaminen 9-16 elämäntyylissä on mahdottomuus, eikä neljän viikon lomalle voi lastata kaikkea.
   2.

      Fyysinen kunto – lihasten lisäksi on opittava hallitsemaan sisällä olevia lihaksia. Miehen on pystyttävä erottamaan ejakulaatio ja orgasmi. Ejakulaatio on tuhlausta.
   3.

      Kysyn: Pystyykö orgasmin, joka ei tuota ejakulaatiota ulospäin nostamaan akupunktiokanavia tai chakroja pitkin ylös päin, aivoihin, pyhyyteen? Hengitys-, visualisaatio- ja joogaharjoitusten avulla orgoenergia nousee ekstaattisena aivoihin. Multiorgastiselle naiselle energian nostaminen on luonnollisempaa?
   4.

      Selvää on: orgastinen energia on opittava laakso-orgasmin kautta nostamaan ylös, kyse on kundaliinista, aivo-orgasmista, kolmannesta silmästä. Taivaallisesta ekstaasista.



Cristian Hallivuori:

”Matka viisaan miehen palatsissa” – tantrinen asenne

Tarina: Eräs mies haluaa oppia onnellisuuden salaisuuden. Viisas lupaa antaa salaisuuden kunhan ensin tutustuu hänen kauniiseen palatsiinsa – sillä ehdolla että hän pitää ruokalusikassa koko matkan öljyä, josta ei saa tippua pisaraakaan. Mies lähtee kierrokselle ja palaa parin tunnin kuluttua. ”Miltä palatsini näytti?”, viisas kysyy. ”Ihan kivalta, en muista siitä kovinkaan paljoa koska pidin huolta öljystä”, toinen vastaa. Viisas ei ole tyytyväinen ja passittaa miehen uudelle kierrokselle, muistuttaen kuitenkin öljystä. Sankarimme palaa nyt neljän tunnin kuluttua todella innoissaan palatsista, kaikista sen kauneuksista – tosin öljy on kadonnut matkalla. Viisas sanoo: ”Onnellisuuden salaisuus on se, että pystyt nauttimaan palatsin kauneudesta koko olemuksellasi, ilman että menetät tippaakaan öljyä matkallasi”

Tarina edustaa tantrista asennetta – tasapaino ”energian ja tietoisuuden” välillä. Ihmiset joko ”elävät ohjekirjan mukaan”, menettäen paljon oikeasta elämästä, toiset taas ”antavat vain mennä”, joka yleensä johtaa ihmisen elämän kaaokseen tai suunnan puuttumiseen. Tantrassa pyritään yhdistämään nämä kaksi vastakkaista pyrkimystä (niiden vahvuudet).

Tantrassa puhutaan tasapainosta tietoisuuden ja energian välillä. Jos on paljon energiaa (vaistoja, tunteita, impulsseja), täytyy olla myös paljon tietoisuutta. Muuten energia vie mukanaan. Jos taas on tietoisuutta mutta ei energiaa – puuttuu elämää. Yleinen ilmiö ihmisissä - energian pelon takia ihmiset eivät uskalla elää.

Seksuaalisuudessa sama ilmiö. Aikaisemmin seksuaalisuus normitettiin, hallittiin. Nykyaikana, mikä tahansa on sallittua – ainakin pinnallisesti. Kuitenkin tämä vapaa seksuaalisuuden toteuttaminen ei tuo lopulta onnellisuutta koska ”antamalla vain mennä” ihmiset vahvistavat helposti vain omaa vaistonvaraista, karkeaa seksuaalisuutta. Tantra sanoo ”kyllä” seksuaalisuudelle – mutta tietoisesti. Tämä ”Kyllä, mutta tietoisesti”- asenne muuttaa seksuaalisuutta valtavasti ja avaa sen aidot voimavarat. Jos tätä asennetta ei lisätä seksuaalisuuden vapauttamiseen, seksuaalisuuden valtava voima voi muuttua orjuuttavaksi voimaksi. Eli, seksuaalisuuden vapautuminen voidaan nähdä hyvänä ilmiönä, mutta jos sitä ei lähestytä tietoisesti huonot kokemukset voivat johtaa uudelleen seksuaalisuuden vääränlaiseen hallintaan. Siis tasapainoa tarvitaan.

Yksi tärkeimmistä tämän asenteen vaikutuksista seksuaalisuuteen on sen siirtyminen tietoiseen osaamme.  Tantrassa pyrimme sisäiseen vapauteen, ulkoinen heijastuu sisäisestä vapaudesta. Kaikki ne tasot joista emme ole tietoisia hallitsevat meitä. Esimerkiksi tunteet. Ihmiset tukahduttavat tunteita. Lopulta nämä tukahdutetut tunteet aiheuttavat paljon syviä ongelmia ihmisen psyykkeessä. Ratkaisuna tunteiden kohtaaminen, ei pillerien syöminen. Toisaalta esimerkiksi jos jollain on tukahdutettua vihaa, ei auta jos menee potkimaan mummoja kadulle.

Samalla tavalla seksuaalisuus on valtava voimavara, jota normaalisti tukahdutamme. Sitä kautta tämä voimavara pysyy alitajunnassa ja ohjaa valtavasti käyttäytymistämme ilman että meillä ei ole siihen mitään hallintaa. Kohtaamalla tietoisesti seksuaalisuutemme, siitä voi tulla osa omaa tietoista olemustamme. Samalla tavalla kuin jotkut ovat yhteydessä omiin tunteisiinsa ja osaavat hyödyntää niitä omassa elämässämme.

Rakkaus

Suurin puute nykyajan seksuaalisuudessa vapautumisessa on rakkaudessa. Puhutaan paljon seksistä mutta ei rakkaudesta. Miksi? Koska seksi on helppoa, rakkaus ei. Seksin ei tarvitse mennä syvälle, rakkaus muuttaa ihmistä läpikotaisin.

Nykyaikana ihmiset eivät osaa edes tehdä eroa pitämisen ja rakastamisen välillä. Ihastutaan ja viehätytetään ja aletaan puhua rakkaudesta. Rakkaus on tantran ja muidenkin henkisten perinteiden mukaan tila jossa kosketamme jumalallista. Jos emme yhdistä tätä tilaa seksuaalisuuteen, emme tee kovinkaan paljon mitään eri tavalla kuin mitä näemme eläinten parittelussa. Eli jos jotain sääntöä pitää hakea tantran näkökulmasta: sen sijaan että sanotaan ”ei ennen papin aamenta”, niin sanotaan ”ei ennen kuin rakkaus on sydämessänne”.

”Hyvät tytöt pääsevät taivaaseen, pahat tytöt minne vain” / Miksi naiset rakastuvat renttuihin?

Yleinen seksuaalinen normittaminen on johtanut siihen että seksuaalisuuden mielikuvaan liittyy jossain muodossa ”pahuus”. Tämä mielikuva on tullut juuri seksuaalisuuden säätelystä - jos normeihin mukautuminen edellyttää seksuaalisuudesta pidättymistä, silloin seksuaalisuutta ilmentävä on automaattisesti ”paha”. On totta että seksuaalisuus on valtava voima, jota omassa olemuksessaan hallitseva ihminen ei ole enää tavanomaisten normien hallittavissa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita samaa asiaa kuin ”paha”. On siis tärkeä erottaa seksuaalisuus ”kovuudesta” tai ”pahuudesta”. Muuten olemme tilanteessa jossa aina se toinen johon tunnemme suurta seksuaalista vetoa on "renttu" tai "paha tyttö". Mitä jos emme halua olla renttuja tai pahoja?

Miksi seksuaalisuutta on pitänyt hallita kulttuureissa ylipäänsä? Muutamastakin syystä.

1) Kuten todettiin seksuaalisuus on valtava energia olemuksessamme. Jos se lisääntyy, se vaatii enemmän tietoisuutta. Jos ei ole tietoisuutta, syntyy ongelmia. Tämä on johtanut enemmän tukahduttamiseen – synnyttäen ongelmia – luullaan että pitää hallita voimakkaammin. Negatiivinen kehä siis. Tämä on yksi syy minkä takia seksuaalisuus on nähty ”pahana”

2)   Tantran mukaan ”energian” yksi ominaisuus on vapaus. Energia ilmentää aina itseään vapaasti ja spontaanisti, ilman sääntöjä. Ei kovinkaan hyvä ominaisuus systeemeille joissa halutaan että ihmiset ovat ennalta arvattavissa ja hallittavissa. Jälleen kerran yksi syy leimata seksuaalisuus ”pahaksi”

3)   Koska seksuaalinen energia on energia joka ravitsee koko olemustamme, sen haaskaaminen on pois muista voima varoistamme. Tämä on yksi iso syy henkisten polkujen abstinenssiin. Kun energiaa ei haaskata, sitä voidaan käyttää tietoisuuden tilojen ravitsemiseen. Abstinenssi tosin voi aiheuttaa paljon ongelmia, jos ei osata käyttää energiaa hyväksi. Tästä ”hyvä” esimerkki katolisen kirkon skandaalit.

4)   Perheinstituutio. Tiedostomattomana voimana, erityisesti erotettuna rakkaudesta, seksuaalisuus näyttäytyy perhe-instituution rikkojana.

Tantralle seksuaalisuus on energiaa, joka on luonteeltaan neutraalia. Sitä voidaan käyttää hyödyllisesti, tai haaskata sitä. Lähestymällä seksuaalisuutta tietoisesti, tämä energia saa kohoavan suunnan jonka avulla voimme kohottaa koko olemustamme. Tiedostomattomana voimana se lisää ihmisten vaistonvaraisuutta ja lisää riippuvuutta.

Halu ja nautinto - turhautuminen

Nautinto ja halu on nähty useasti ”kiellettynä hedelmänä”. Vieläkin alitajuisesti voimme nähdä tästä jälkiä meidän ajattelussamme. Kuitenkin haluamme nautittavia asioita ja toisaalta jos emme haluaisi mitään, meillä ei olisi tällä hetkellä mitään elämää täällä. Tai voitteko kuvitella että jos meillä ei olisi esim. eroottista vetovoimaa miehen ja naisen välillä, haluaisimme oikeasti muuttaa yhteen keskenämme ja perustaa perheen?

Nautinto voi koukuttaa. Tämä on jälleen kerran esimerkki tiedostomattomasta lähestymistavasta energiaan. Ongelma ei kuitenkaan ole nautinnossa itsessään.

Rakastelu on samaan aikaan useiden unelma, mutta myös turhautumisen lähde. Siihen sisältyy paljon lupauksia jotka eivät täyty. Turhautuminen on vieläkin mielestäni tabu liittyen seksuaalisuuteen. Seksistä puhutaan paljon, mutta onko sitä? Media synnyttää paljon standardeja ja haluja, joihin on vaikea yltää. Luodaan kauneusihanteita, fantasioita. Samaan aikaan kuitenkaan ihmiset eivät pysty yltämään näihin ”standardeihin”.

Jo pelkästään rakastelu voi olla syvä turhautumisen lähde. Rakastelu kestää tutkimusten mukaan keskimäärin yhdeksän minuuttia. Saman tutkimuksen mukaan naisilla kestää keskimäärin 10 minuuttia saavuttaa orgasmi.

Tämä saattaa ehkä olla normi, mutta tantran näkökulmasta tämä kuulostaa seksin leikkikoululta. Vaikka emme ottaisikaan huomioon tätä yhtä puuttuvaa minuuttia suhteessa naisen orgasmiin, tosiasia on se että tässä ajassa vain raapaistaan seksuaalisuuden pintaa. Naisillahan on kapasiteetti useampiin orgasmeihin.



Itseasiassa tämä naisen kymmenen minuuttia kuvastaa hyvin naisen kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin, mutta ei kerro naisen potentiaalista orgasmeihin.

Polttopisteeseen tässä aiheessa tulee mies ja hänen kykynsä hallita omaa seksuaalisuuttaan.

Nykyajan ”antaa mennä”- mentaliteetti ja viihteen stereotypiat opettaa miehen harjoittamaan vaistonvaraista seksuaalisuutta. Tämä sopii hyvin nykyajan ”mahdollisimman paljon, mahdollisimman helpolla”- asenteisiin. Kun tämä taktiikka alkaa pettää, aletaan ottaa pillereitä (viagra, ejakulaation hallinta...).

Tämä johtaa seksin kulutuskulttuuriin, joka jää hyvin pinnalliseksi monella tasolla. Tantran näkökulmasta koko seksuaalisuuden valtava potentiaali jää lähes koskemattomaksi. Mutta samalla se tuo esille myös negatiivisia lieve-ilmiöitä. Turhautumista, väkivaltaa, parisuhteiden kuihtumista.

Samanaikaisesti ihmiset eivät edes tiedä mistä ongelmat johtuvat, tai osaa puhua siitä ääneen.  Koska asiaan ei näytä olevan ratkaisua, tyydyttymätön ihminen yleensä ohjaa huomionsa muualle: esim työhön, kuluttamiseen, viihteeseen ja päihteisiin. Ei ole missään nimessä sattumaa että kaupallisuudessa ja viihteessä seksuaalisuus on niin voimakkaasti läsnä.

Uskaltaisin väittää että tämä yhteiskunta olisi aivan erilainen jos hallitsisimme seksuaalisuuttamme ja osaisimme pitää itsemme tyytyväisinä :) Kuka nyt viitsisi laahustaa kaupoissa tavaroiden perässä, tai toljottaa televisiota jos omassa makuuhuoneessa voi kokea valtavan tyydyttävää nautintoa ja syvää rauhaa ja rakkautta?



Marketta, syventävää tietoa yhteiskunnan vaikutuksesta
Miten kirkko on muovannut käsityksiämme?

Katolisen kirkon perintö: Pyhä Augustinus (354-430) päätteli, että siemenneste on käytettävä lapsen siittämiseen ilman kiihkoa ja nautintoa. Katolisessa kirkossa muiden kuin lähetyssaarnaaja-asennon uskottiin ehkäisevän sikiämistä, ja niistä oli rangaistuksena vankeutta ja vesi-leipäkuuri. Oli tarkkaan säädelty myös minä päivinä sai olla yhdynnässä. Vammaisena syntynyt lapsi oli merkki synnistä, tai johtui yhtymisestä paholaiseen. Pääteltiin myös, että siemennesteessä oli ihmisen minikopio, ja siemenen hukkaan heittäminen oli tulevan lapsen murhaamista. Masturbointi ja homoseksuaalisuus johtivat sielun kadotukseen. Naisella ei ollut sikiämiseen muuta osuutta kuin kohtu, jossa lapsi kehittyi, kun siemenneste tyrehdytti kuukautiset. Naisen osuus valkeni 1827, kun virolainen luonnontieteilijä Carl von Baer (1792-1876) osoitti munasolun olemassaolon.

Avioeroa ei katolisessa kirkossa tunnettu, mutta 1571 luterilaisen kirkkojärjestyksen mukaan sen sai uskottomuuden tai hylkäämisen perusteella. 1608 maalakeihin lisättiin Mooseksen lain kuolemanrangaistus avioliiton ulkopuolisesta seksisuhteesta ja homoseksuaalisuudesta. Tämä olisi johtanut yhteisön kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin, joten kirkkoherra määräsi syyllisille sakkoja. Suomen kielen isä Mikael Agricola (1507-1557) kirjoitti rukouskirjoja ja ‘Abckirian’, sekä käänsi ‘Uuden testamentin’. ‘Vähäkatekismuksessa’ on Lutherin (1483-1546) huoneentaulu: “Vaimot olkoot miehillensä alamaiset, niin kuin herralle, sillä mies on vaimon pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää, ja hän on ruumiin vapahtaja”. Turun piispa määräsi 1659, että jokaisen kirkon edustalle oli pystytettävä jalkapuu aviorikkojille. 1600-luvun puolivälissä levinnyt kuppa oli kirkonmiesten mielestä selvä osoitus synnistä, kun tauti ilmeni siinä elimessä, jolla syntiä oli tehty. Seurustella ja naimaluvan sai vain rippikoulun läpäissyt. Tarinan mukaan rovastin kysymykseen: “Mikä on elämän kallein asia?” osasivat tytöt vastata: “Että me naiduiksi tulisimme, ja emme vanhoiksi piioiksi jäisi”. Sukurutsaan syyllistynyttä uhkasi teloitus. Luomiskertomuksessa on annettu lisääntymistehtävä.

Focoult: vasta kristinuskon valtakaudella on laadittu hyllymetreittäin erilaisia luetteloita siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Jokainen ajatus, tunne, teko, mielikuva, unikuva, ele, ilme jne. on analysoitu huolellisesti ja pikkutarkasti ja jaettu kiellettyihin ja sallittuihin muotoihin. Samoin ihmisiä on kehotettu olemaan päivin ja öin varuillaan seksuaalisuuden suhteen, sillä sukupuolisuuden käärme voi vaania aivan missä tahansa, hyökätä kimppuun milloin tahansa.

Miksi esimerkiksi Aatami ja Eeva halusivat syödä juuri hyvän ja pahan tiedon puusta, vaikka heillä oli koko paratiisi monine iloineen käsiensä ulottuvilla? Eikö heidät vietellyt hyvän ja pahan tiedon puun puoleen juuri se, että siitä oli kielletty maistamasta, kielletty hedelmä huokutteli juuri siksi, että se oli kielletty, ja tähän kieltämiseen käärmekin vetosi.
Miten valtio on muovannut käsityksiämme?

Valtio määritellään harvainvallaksi, yläluokan hallinnaksi. Seksiohjeilla on tärkeä voima siinä miten yhteiskunta organisoituu ja millä sitä motivoidaan käyttäytymään niin, mikä kulloinkin on suotavaa. Uskonnossa seksuaalisuus on lastentekoa varten, povarillisessä yhteiskunnassa naisen rooli oli miehen yksityisyyden ja omaisuuden suojaaminen. Hallinnollinen, oikeustieteellinen, julkinen ja filosofinen keskustelu seksuaalisuuden toteuttamisesta on jätetty markkinataloudelle.

Unionikuningas Kristoferin (1418-1448) maalaissa (1442) määrättiin kuolemanrangaistus haureudesta, väkisinmakaamisesta ja kaksinnaimisesta. Eläimeen sekaantuja piti haudata elävältä kyseisen eläimen kanssa. Yhden rengin rötökset saattoivat johtaa suuren ihmisryhmän kurjistumiseen, joten asiaa katsottiin usein läpi sormien. Naimiskaaressa todettiin: “Jos sulhanen makaa naisen ennen vihkimistä, maksakoon piispalle sakkoa kolme markkaa”. Carl von Linné (1707-1778) piti Upsalan yliopistossa ‘Seksuaaliluennot’. Hänen käsityksensä oli, että yhdyntä on naisille suureksi hyödyksi ja avuksi, sillä sen kautta heistä poistuu ylimääräistä nestettä ja paljon kylmyyttä, ja tilalle tulee lämpöä miehen siemennesteestä (1839). Kun nuoripari ei halunnut liitolleen kirkon siunausta, tähän mm. J.W. Snellman (1806-1881) jyrähti, että avioliitto on valtion olemassaoloon ja tulevaisuuteen sitoutunut instituutio, yksilölliset tunteet, himot ja halut oli alistettava tälle kollektiiviselle velvollisuudelle. Haminan kadettikoulun toverikunnan säännöissä vanhemmilla vuosikursseilla oli lupa käydä porttolassa, mutta onanisteille määrättiin julmia pieksäjäisiä 1840. Vuonna1864 Naimattomat 25-vuotiaat naiset pääsivät holhouksesta, vaimot eivät. 1889 Kovennettu rikoslaki (tuli voimaan 1894). Rangaistavia olivat salavuoteus, sukurutsa, eläimeen sekaantuminen, homoseksuaalisuus, kaksinnaiminen, väkisinmakaaminen ja prostitutsiooni. 1894 vapaan seksin ensiairut Arvid Järnefelt (1861-1932) vaati teoksessaan ’Heräämiseni’ (1894) esiaviollisten suhteiden sallimista “luonnollisena järjestyksenä”. Porttolassa käynti on pienempi paha kuin kauhistuttava itsesaastutus, ja prostitutsioonikin katoaa, jos vihkimättömien rakkaus sallitaan. Ihan niinhän se ei ole mennyt.1897 Medikalisotunut seksuaalisuus tuli Suomeen. ‘Kodin lääketieteellisen käsikirjan’ (Wistrand) mukaan itsesaastutus oli kauhistuttava, karkea pahe, joka turmelee terveyden, johtaa näön heikkenemiseen, ymmärryksen tylsistymiseen, kaatumatautiin ja ennenaikaiseen, kurjaan kuolemaan.1900-luvun alussa sivistyneistön käsitys oli, että seksuaalinen pidättyvyys oli avioliitossa hyve, koska kiihottuneisuus rasittaa hermoja ja henkisiä kykyjä. Naisten älyllinen aktiivisuus etenkin kuukautisten aikana oli vaarallista, mutta kuukautisista puhuttiin naistenkin kesken vain peitenimin ja kuiskaamalla. Kuukautissuojia virkattiin ja pyykättiin häveliäästi.

1884 Irtolaisasetus astui voimaan, ja bordellit kiellettiin. Prostituutio jatkui nimismiehen valvonnassa. Helsingissä oli arviolta 4.500 prostituoitua, kun väkiluku oli noin 60.000. Nykypäivän Helsinkiin suhteutettuna tämä olisi 45.000 ilotyttöä.

Esitettiin jo Hippokrateen aikana elänyt uskomus, että pidättäytyessä sperma imeytyy takaisin elimistöön ja lisää henkisiä kykyjä. Vaimon tuli kainolla ja epäaistillisella käyttäytymisellä hillitä miestään. Käännöskirjallisuudessa moralistit suosittelivat, että lapsi piti masturboinnin estämiseksi pukea pakkopaitaan tai kytkeä seinään. Syy heikkohermoisuuteen oli onania. 1915 sukuvietin tyydyttäminen on mahdollista vain avioliitossa, joka varmimmin takaa kodin tulevalle sukupolvelle. Sen kunnosta riippuu kansamme tulevaisuus.1926 Salavuoteus ei enää ollut rikos, paheksunta tuskin väheni. Rotuopit valtasivat alaa. ‘Sterilointikomitean’ mietinnön mukaan kansa oli degeneroitumassa. Heikkomieliset olivat rotuhygieeninen vaara, heitä oli paljon ja he olivat sukupuolisesti holtittomia ja taipuvaisia sukupuoliyhteyteen. 1933 kondomi tuli Puolasta, itsetyydytys ei johtanut enää mielipuolisuuteen.1935 Laki pakkosteriloinnista. Wienin masturbaatiokongressin (1912) tiedot tulivat Suomeen 25 vuoden viiveellä. Nyt kuultiin, että liki kaikki murrosikäiset masturboivat, ja siitä tuskin on mitään haittaa. Lääkäripiireissä suositeltiin korvaamaan sana itsesaastutus sanalla itsetyydytys. 1941 ‘Väestöliitto ry’ perustettiin turvaamaan, ettei kansa katoa. 1948 Aviollinen uskottomuus poistettiin rikoslaista. 1950 Uusittiin lait raskauden keskeyttämisestä, pakkosteriloinnista ja -kastroinnista. Pakkotoimia käytettiin kehitysvammaisiin ja etenkin seksuaalirikollisiin, joihin myös homoseksuaalit luettiin.

1965 ‘Seksivallankumous’ alkoi Ylioppilaslehden vappunumerossa ja Medisiinarissa. Ehkäisystä ja abortista taisteltiin kiihkeästi. Taas kerran uhkana oli koko kansakunnan rappio ja tuho, jos vapaus sallitaan. 1968 E-pilleripakkauksia myytiin 50.000/kk. Sukupuolitaudit lisääntyivät e-pillerin ja ulkomaanmatkailun myötä. 1969 Nuorille julkaistiin käännöskirjanen ‘Kaksin’, jossa itsetyydytystä pidettiin luonnollisena kehitysvaiheena. 1970 Laki pakkosteriloinnista ja -kastroinnista kumottiin. Abortin sai myös sosiaalisten ja psyykkisten syiden vuoksi. 1971 Homoseksuaalisuus ja eläimiin sekaantuminen poistettiin rikoslaista. 1972 Ehkäisyneuvonta tuli kunnan tehtäväksi.1987 Laista poistettiin uskottomuus avioeron perusteena. Lääkintöhallitus lähetti 16-vuotiaille seksivalistuslehden ja kondomin, mikä herätti myös närkästystä. Lääkintöhallituksen raportti ‘Erotiikka ja terveys’ herätti kansainvälistä huomiota. Siinä ehdotettiin vanhemmille seksilomia. Sexpo ry täytti 20 vuotta. 1997 Pedofilia oli otsikoissa, samoin lapsiporno. Väestöliitto aloitti hedelmöityshoidot yksinäisille naisille ja lesbopareille. 2000 Sooloseksi voitti. Jälkiehkäisy otettiin käyttöön.‘2001 Seksin trendit’ (Haavio-Mannila, Kontula) kertoi, että sooloseksin harrastamisen tunnusti jo 95%:a miehistä ja 80%:a naisista. 2003 Seksipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisillä paikoilla (jollaisia ovat lain mukaan mm. hautausmaat) tuli järjestyslailla rangaistavaksi. 2008 Ensimmäiset ammatilliset seksuaalisuusmessut järjestettiin teemalla “Seksuaalisen hyvinvointi” Sexpon ja Aktuaalin yhteistyönä.

Kun ihminen vapautui alueellisesta ja sosiaalisesta ympäristöstään, jää hänelle vain oma kehonsa. Yhteinen ja yksityinen määriteltiin Napoleonin koodissa uudeksi. Valtion suojelu ulottui vain naimisissa oleviin terveisiin heteromiehiin. Valtiolla on rangaistukset, määräykset, velvoitteet, ikärajat partnerien välillä.

Michel Foucault lie terävimmin analysoinut miten valta ja seksuaalisuus liittyvät toisiinsa. Ihmisten elämä alkoi kiinnostaa valtiota ja talouselämää 1700-luvun lopulla. Valtiolla oli ollut oikeus tappaa, nyt myös vaikuttaa syntyvyyteen, puhutaan biovallasta. Vaikuttaminen on helppoa, sillä semmoista kuin luonnollinen seksuaalisuus ei ole olemassa. Massat sanovat: haluamme mennä naimisiin, saada lapsia ja harjoittaa tavallista seksiä. Niinpä kaikkien jotka haluvat yhteiskunnallista arvonantoa, työpaikan, on toimittava piilossa toteuttaakseen omia vapauksia. Ja miten perversiot kiehtovatkaan ihmisiä! Elämme lähes Adolf Huxleun kuvaamassa Uljaassa uudessa maailmasssa: seksistä on tullut sosiaalinen tapahtuma, jokainen on läheisensä omaisuutta, suhteita ei ole, partnerit vaihtuvat alituiseen. Kansalaiset ovat tyydytettyjä ja pysyvät rauhallisina. Se joka on tyytyväinen ei aseta järjestelmää kyseenalaiseksi. Seksin voimalla valtio kontroloi ihmisiä, ja ihmiset toisiaan. Valtion on varmistettava työvoima ja sen liikkuvuus, talouden on saatava tuotteet myytyä. Kirkko käyttää seksuaalisuutta estääkseen anarkismia ja saadakseen oman käsityksensä synnistä iskostetta ihmisiin. Pedofiilit ovat tänään sitä mitä terroristit muutama vuosi sitten. Joka kokee seksuaalisuuden vapaana, myös ajattelee vapaasti. Nehän jotka ovat massojen yläpuolella, voivat aina käyttäytyä mielensä mukaan. Ku ihmisen seksuaalisuus on saatu murrettua, syntyy rampa olento. Olento, joka kumartaa jokaiselle häntä ylemmällä. Eikä vain kumarra vaan on valmis myös väkivaltaan, sillä hänen seksuaalisuutensa toimii venttiilinä kurin ja kontrollin vaatimuksiin.

Masturbointi, homoseksuaalisuus, ehkäisy, abortti, prostituutio ja pornografia ovat edelleen rajuja tunteita nostattavia aiheita.



Miten mainonta on muovannut käsityksiämme seksuaalivoimasta?
- pornoistuminen näkyy nuorissa puhetapana ja mallina

- Ilta-Sanomien levikkipäällikkö Björn Matssonin: ”Lauantain lehti myy 10 000-20 000 numeroa enemmän, jos kannessa olevalla on paidan sijasta pelkät bikinit tai rintaliivit”.

- harva osaa mieltää kansikuvia pornoksi: Naisen avoimet punatut huulet, puoliksi suljetut silmäluomet ja paljaalle rinnalle tai vatsalle laskeutuva käsi ovat vakioelementtejä paitsi pornossa, myös alusvaate- ja kosmetiikkamainoksissa.

- naiskehoja paljastavat valtavat katukuvat ovat osa ympäristöämme, seksikkyyden sosiaalista painetta tuupataan katsottavaksi

Mitä merkitsee nuorelle se, että hän joutuu kadulla hyvin usein katsomaan lähes alastomia, kauttaaltaan kosmetiikan verhoamia ja digitaalisesti idealisoituja vartaloita? Suurin ero pornon ja seksiä hyödyntävien nuorisoelokuvien välillä on kuitenkin se, että elokuvat eivät esitä seksuaalisuutta nautinnollisena ja positiivisena asiana, vaan ongelmana. Seksi toimii päähenkilön tyhjyyden merkkinä. Näyttelijät puolustivat elokuvaa Levottomat sanomalla sen välittävän nykynuorten maailman tyhjyyttä ja arvottomuutta.

Mainonnan ainoa tehtävä on leipoa rahaa. eliminoida haittoja ja korostaa hyötyjä. Nämä kaksi maailmaa taistelevat toisiaan vastaan, ja siitä syntyy ihmisten välille ahdistusta, koska ne kiihottavat ja myyvät. Ihmisiä motivoivat seksi ja raha. Jos mainosmaailma nostaa tämän metodikseen, vika ei ole mainostajan. Ihmiset luottavat julkisuudessa esiintyviin asiantuntijoihin enemmän kuin omiin kokemuksiinsa. Media on seksuaalivalistuksen näkökulmasta yksipuolinen. Mainonta jättää jälkensä tahattomaan muistiin. Naisruumiin käyttämistä katseenvangitsijana halpana temppuna, joka pyrkii kiinnittämään huomiota enemmän kuvan herättämiin haluihin kuin tuotteeseen itseensä. Luonnollisesti mainostaja toivoo "halun" siirtyvän kuvan objektista tuotteeseen. Artikkelin mukaan tämä on kuitenkin omiaan opettamaan miehiä ajattelemaan naisia objekteina sekä alentamaan ihmisarvoa. Hajuvesivalmistajat olivat tyypillisimpiä seksistisillä miesfiguureilla mainostavia ja paljaat mieskuvat on usein kohdistettu naisille, jotka tekevät suuren osan ostopäätöksistä. Paljaalla pinnalla haetaan pelkkää katsekontaktia ja toivotaan silmän pysyvän mainoksessa pidempään.

75 prosenttia 18 – 35 -vuotiaista vastaajista koki itsensä lihaviksi.

"Mainonta auttaa pitämään massat tyytymättöminä elämäntapaansa, tyytymättöminä ympärillään oleviin rumiin asioihin. Tyytyväiset asiakkaat eivät ole yhtä kannattavia kuin tyytymättömät."

Seksi on nyky-yhteiskunnassa turhissa yhteyksissä ja turhan usein esillä. Moni ostaa tietämättään auton, oluen, kirjan tai kameran sen perusteella et mainoksessa oli näpsäkkä pakara tai osa tissiä. Se mikä myy niin sillä myydään. Ja kun jotain on liikaa, se menettää hohtonsa. Semiotiikka on merkkien ja merkitysten tutkimista. Kuvat ja tekstit sisältävät paljon muita merkityksiä kuin pelkästään ilmeisen ja näkyvän. Mainonta käyttää hyväkseen juuri näitä ilmeisen takana olevia, myyttisiä, kulttuurille tyypillisiä, jopa itsestään selviä merkityksiä. Naista koskevista myyteistä tyypillisesti mainoksissa käytettyjä ovat kaunottaret, viattoman naisen, viettelevän naisen tai äidin myytit. Mediassa näkyvä seksi on aina suoritus- ja yhdyntäkeskeistä, jossa harvoin koetaan epäonnistumisia saatikka syvällisiä keskusteluja aiheesta. Silloin omat toiveet ja halut tuntuvat vääriltä, eikä niistä uskalleta kertoa kenellekään. Vanhempien/ opettajien viesti mediasta näkyvää kuvaa vastaan ei saavuta nuorta, joka kapinoi ja haluaa irtaantua aikuisten maailmasta. Tämän vuoksi nuoret kiirehtivät seksuaalisissa kokemuksissaan ja eri kehitysvaiheet jäävät väliin.

Seksillä myydään ja sillä vaikutetaan kulutusvalintoihimme. Kuluttajille pyritään antamaan kuva, kuinka ostamalla tiettyä tuotetta, muuttuu viehättäväksi ja vastustamattomaksi. Nuori joka on herkässä kehitysvaiheessa, ottaa vastaan mainonnan viestin – ja ostaa tuotteen. Nuoren tulisikin oppia erottamaan neutraali tieto viihteestä ja mainonnasta ja käsittelemään kriittisesti niiden antamia viestejä.

Media luo kuvaa myös ihanteellisesta vartalosta, joka ei välttämättä ole sama kuin terveellinen vartalo. Epävarmuutta sen sijaan yritetään monesti peittää rohkealla käyttäytymisellä

2000-luvun alussa termi “yliseksualisoituminen” alkoi näkyä mediassa. Miehen tulee hallita tilanne kuin tilanne. Näennäisen rento vapaa-ajanvietto vaatii sekin hallintaa ja itsehillintää. Seksi on jatkuvaa suorittamista,

Yhä useammin seksologin apua tarvitsevat nuoret aikuiset, joiden seksuaaliset halut ovat tukahtuneet loputtoman suorittamisen alle. Seksuaalisuutta voi kontrolloida sekä kehotuksella että kiellolla. Molemmilla voi olla tukahduttavia seurauksia. Kehotus kuitenkin tuottaa erilaista kontrollia ja erilaista etiikkaa kuin kielto. Ennen 1960-luvun kapinaa ja hedonistista kulutuskapitalismia länsimaissa pyrittiin sääntelemään seksuaalisuutta suorasukaisemmin, kurin ja kieltojen kautta. 1970-luvun myötä on tapahtunut siirtymä kulttuuriin, joka pikemminkin kannustaa yksilöitä harrastamaan seksiä ja kokeilemaan erilaisia seksuaalisen nautinnon muotoja.

Siirrytäänkontrolliyhteiskunnasta kuriyhteiskuntaan: Muutos ei tarkoita, että seksuaalisuus olisi välttämättä valtavan paljon ”vapautuneempaa” kuin joskus 1800-luvun Wienissä. Mutta muutos tarkoittaa, että seksuaalisuutta kontrolloidaan nyt pääsääntöisesti erilaisella logiikalla. Sillä tuotetaan ihmisille muun muassa epämääräistä stressiä, kilpailullista asennetta, suorituskyvyn jatkuvaa parantamista, siis eräänlaista seksuaalista yrittäjyyttä jälkimmäisen sanan kaikissa merkityksissä. gay-kulttuuriin liittyvästä karnevalismista, bilettelystä ja koreilusta.

Nykyään” kulttuuri” aina naistenlehdistä terveystietoon jopa velvoittaa meitä löytämään ja kokemaan seksuaalista nautintoa. vaikka joidenkin mielestä ympäristö on muuttunut ”yliseksualisoivaksi”, niin yhtä hyvin voisi väittää, että se on aliseksualisoiva. Kaikkien bussipysäkkien alusvaatemainosten ruumiit näyttävät enemmän tai vähemmän samalta. Tylsää.



Michel Focoult

Kirjoittaessaan seksuaalisuudesta diskursiivisena Foucault tarkoitti sitä, että seksuaalisuus ei ole mikään luonnollinen voima, ryhmä käyttäytymistoimintoja tai seksuaaliakteja, jotka johtavat ideaalitilanteessa orgasmiin, eikä se ole sisäinen olemus tai kokemus, joka ilmentää sukupuolieroa. Sen sijaan seksuaalisuus on foucault’laisessa kehyksessä väestötieteen, biologian, lääketieteen, psykiatrian, psykologian, etiikan, pedagogiikan ja poliittisen tutkimuksen diskurssien – eli tietynlaisten kirjoittamisen, puhumisen ja ajattelemisen sekä jäsentämisten tapojen – rakennelma, joka on sidoksissa paitsi valtaan myös identiteettejä määrittäviin sukupuoleen ja luokkaan. Nämä diskurssit ja tavat määräävät, miten ihmisten tulisi määritellä ja jopa kokea yhtäältä sukupuolisuuttaan ja asemaansa yhteiskunnassa sekä toisaalta seksuaalisuuttaan.

Sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden diskursiivista määrittelyä tarvitaankin Foucault’n mukaan juuri yhteiskunnallisen, sukupuolta, seksuaalisuutta ja luokka-asemaa määrittävän vallan käyttöön: osoittamaan etenkin miesten ja naisten, hetero- ja homoseksuaalisuuden sekä alempien ja ylempien yhteiskuntaluokkien välisiä hierarkkisia eroja ja rajoja. Lisäksi niitä tarvitaan kontrolloimaan ja säätelemään ihmisten ruumiillisuutta, haluja ja nautintoja, sekä rajaamaan ne heteroseksuaalisiksi sekä parisuhde-, avioliitto- ja lisääntymiskeskeisiksi. Tätä tavoitetta on tukenut länsimaisessa yhteiskunnassa ennen kaikkea kristillinen kirkko, jonka arvoihin patriarkaalinen ydinperhe- ja avioliittokeskeisyys sopi mainiosti. Taustalla vaikuttivat silti voimakkaasti myös taloudelliset ja työvoimapoliittiset, väestön kasvutarpeisiin liittyvät syyt: modernisoituvassa yhteiskunnassa tarvittiin lisää työvoimaa. Näin erilaisin diskurssein kontrolloidut ruumiit ovat kulttuurisen ja historiallisen hallinnan kohteita. Tämä hallinta perustuu pitkälti siihen, että yhteiskunnan jäsenet ovat sisäistäneet sen normit niin hyvin, että he kontrolloivat ja tarkkailevat jatkuvasti itse itseään ja pyrkivät toimimaan kuuliaisesti normien mukaisesti.

”Vielä 1600-luvun alussa - - asioista saattoi puhua ilman turhaa peittelyä. Moraalittomuuteen suhtauduttiin tuttavallisen hyväksyvästi, ja rivoutta, sopimattomuutta ja säädyttömyyttä säätelevät koodit olivat löyhempiä kuin 1800-luvulla. Oli suorasukaisia lapsia, häpeämätöntä sanankäyttöä, ruumiinosien paljastamista ja julkeita lapsia, jotka pyörivät vapaasti aikuisten ilonpidon keskellä. Tuo oli aikaa, jolloin ruumis sai röyhistellä kuin riikinkukko. Yleisesti tiedetään myös, että tätä päivänpaistetta seurasi nopeasti hämärän aika, joka päättyi viktoriaanisen porvariston yksitotiseen yöhön. Seksuaalisuus suljettiin huolellisesti pois näkyvistä: se sai häädön.” (Foucault 1998, 11.)

Ruumis on ihmisen sisin ja intiimein alue, joka muodostaa yksilön identiteetin perustan. Ajatuksethan ovat yleisiä ja niitä me voimme vaihtaa ja omaksua toisiltamme. Tunteitakin me voimme jakaa ja elää yhdessä. Mutta kukaan ei voi siirtyä toisen ruumiiseen asumaan: ruumis on se kaikkein yksityisin ja henkilökohtaisin alue, asia, joka erottaa meidät toisistamme, ja johon jokainen viimekädessä minuutensa perustaa ja samastaa.

Kansallisvaltion ilmaantumisen myötä kaikki sosiaalinen toiminta muuttuu asteittain instrumentiksi, joka palvelee poliittisen vallankäytön organisaatioiden erityisetuja.





0