Yksityisautoilu eettisesti moraalitonta
Päivitetty 14.2.2016
Alueuutiset 8.9.1988
Avoin kirje kulttuurin apulaiskaupunginjohtajalle
Parahin Liisa,
kirjoitit kaupunkimme nimissä tervehdyksen ilmaisjakeluna kaikkiin espoolaisiin koteihin toimitettuun Rallilehteen 3.10.1986. Kauniin kirjoituksesi otsikkona oli "Hyvät urheiluautoilijat". Toivotit siinä menestystä tulevalle Motul-Rallille.
Meistä VIHREÄN valtuustoryhmän naisista oli yllättävää, että Sinä naisena ja äitinä pyrit etsimään näennäisiä hyviä puolia ympäristöä ja asenteita vahingoittavasta ralliautoilusta. Sinun perään kuuluttamaasi henkistä kypsyyttä ja vastuuntuntoa osoittaisi mielestämme autoilun mukanaan tuomien ympäristöhaittojen selventäminen, ei ralliautoilun vaikutusten kaunistelu.
"Espoon kaupungin puolesta" julkaistun kannustuksesi olet muotoillut erittäin taitavasti. Liikenneturvallisuuden lisäämiseksi on tärkeää “ajotaidon kehittäminen" ja "auton ominaisuuksien tunteminen". Mielestäsi myös "yhteiset pelisäännöt on opittava", "vastuuntuntoa, kypsyyttä ja tasapainoa kehitettävä”. Kuka voisikaan olla erimieltä? "Tässä tarkoituksessa Espoon urheiluautoilijat ry tekee merkittävää työtä“, kirjoitat.
Miksi? Hyvää tarkoittavat kauniit ajatuksesi kannustavat tässä yhteydessä vastakkaista kehitystä kuin mitä naiset luontoa säilyttävinä kautta maailman pyrkivät tehostamaan.
Kasvit ja ilmakehämme ovat tukehtumaisillaan. Lapset ja vanhukset kaikkein heikoimpana ketjussa kärsivät tulehduksista ja hengityselinsairauksista enemmän kuin minkään muun sukupolven aikana ennen meitä. On todettu, että liikenne aiheuttaa 60 prosenttia ilmansaasteista, 95 prosenttia melusaasteista, 70 prosenttia kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Kansantulostamme 11 prosenttia kuluu tieliikenteen elinkeinoihin. Edustaako Marlboroa ja uusimpia muotivaatteita mainostava Keke Rosberg jotain, mitä haluaisit lapsillesi esikuvallisena "urheiluna" mainostaa? Näet nk. auto"urheilun" mm. hätäajoneuvojen kuljettajien Kourusena. Mielestämme ilman autoilua hätäajoa tarvittaisiin paljon nykyistä vähemmän. Viittaamalla liikenneturvallisuuteen annat sen vaikutelman, että Espoon Motul-Ralli parantaisi liikkumisen turvallisuutta. Eikö ole pikemmin niin, että ralliajo houkuttelee yhä useampia rattiin ja yhä "suorituskykyisempään" rattiin?
Mitä tarkoitat urheiluautoilulla? Onko mielestäsi jonkinlainen autoilu urheilua? George Orwellin kuvaamassa yhteiskunnassa sotimisesta huolehtii Rauhan ministeriö ja väkivallanteoista Rakkauden ministeriö? Mielestämme sinä samoin asioita ja sanoja vääntämällä annat sen kuvan kuin autoilu olisi kannustusta ansaitsevaa urheilua, ralliautoilu liikenneturvallisuutta lisäävä opetustoimi ja Espoon Urheiluautoilijat ry:n toiminta toivottua liikennekasvatusta.
Toivomme, että ei edes korkea virka saisi Sinua antamaan tunnustusta asioille, jotka varmasti tiedät tuhoisiksi. Vastuuntunto, henkinen kypsyys ja tasapaino ovat arvoja ja tavoitteita, jotka saavutetaan paremmin muilla kentillä kuin kilparadoilla.
Toivomme, että et käyttäisi naisellisia lähtökohtia antaaksesi uutta mielekkyyttä huonoille asioille.
Toivomme myös, että Sinä et Espoon korkeimpana naisvirkailijana kuuden “veljeksen” seurassakaan antaisi periksi omimmille mielipiteillesi etkä omalle tavallesi tuoda niitä julki.
Toivomme Sinulle menestystä vaikeassa tehtävässäsi
Espoon vihreät naisvaltuutetut
Mankkaalla 1.8.1992
Länsiväylä Areena
Ekoetu autottomille
Ei ole mikään yllätys kertoa, että autojen pakokaasut aiheuttavat tulehdustauteja, niiden melu vaikuttaa muun muassa hormonitoimintaan ja että liikenneonnettomuudet ovat alle 40-vuotiaiden yleisin kuolinsyy. Yhteiskunta maksaa yhden autoilevan kuntalaisen päästöistä moninkertaisesti enemmän kuin yhden pyöräilevän kuntalaisen.
Ei ole myöskään yllätys, että kaupungin kalliista pinta-alasta suurin osa on omistettu teille ja parkkipaikoille.
Melkoisena ihmeenä voi pitää sitä, että myös autottomat espoolaiset suostuvat vuosi toisensa jälkeen maksamaan kerrostaloalueilla parkkipaikka- ja autotallilisää, omakotialueilla tiehoitomaksuja ja antavat kunnan käyttää yhä suuremman osan alueesta teiden rakentamiseen, kuten Espoosta nyt 200 hehtaaria kehä kakkosen rakentamiseen.
Omakotialueilla autoton pariskunta, jolla on suuri tontti mutta ei mitään kulkuneuvoa, joutuu maksamaan kohtuuttomasti niiden puolesta, joilla on auto. Tienhoitomaksu määräytyy Espoossa kiinteistön pohja-arvon mukaan. Pienkiinteistö maksaa 0,12 prosenttia tieveroa kiinteistön hinnasta. Vaikka naapurikiinteistössä olisi pienempi tontti, mutta neljä autoa, maksaa se vähemmän tiehoitomaksua. Maksuja määriteltäessä ei ole huomioitu kulutusta, vain kiinteistön pohjapinta-alan hinta.
Vielä vuosikymmen sitten, ennen kuin kaupunki otti tiet haltuunsa, tiemaksu määräytyi niin kutsutun jyvityksen perusteella. Tiekunta sai kokouksessaan päättää, kuinka monta jyvää kunkin kiinteistön oli maksettava - autosta kaksi jyvää, moottoripyörästä yksi, kuorma-autosta neljä jyvää jne.
Kuinka paljon maksaakaan talvisin auraaminen ja hiekoittaminen, höylääminen ja suolaaminen (!). Teiden kunnossapitoon ja rakentamiseen kuluu 20 prosenttia verovaroista. Samalla voivotellaan joukkoliikenteen saamaa 200 miljoonan markan ”avustusta”!
Kaupungin talousarvioon on vaikea merkitä sitä summaa, jonka ahkera henkilöauton käyttäjä saa kaupungilta subventiona.
Nyt kun autoilun katastrofaaliset sivuvaikutukset alkavat olla yleisesti tiedossa, eikö voitaisi palkita niitä, jotka ovat vaihtaneet auton polkupyörään? Terveydenhoidosta pakkausmateriaaleihin saakka on tulossa käyttäjämaksu, eikä olisi aiheellista laskea myös autolle yhteiskuntataloudellisen edullisuusvertailun mukainen käyttömaksu? Ne jotka käyttävät autoja, myös maksavat niiden käytön seurauksista. Ihminen osaa lentää kuuhun, ei lie ylivoimainen tehtävä laskea yksityisautoilun rasitus ihmisen terveydelle ja luonnon saastumiselle?
Mankkaan autottomat naapurukset