Mikä on Suomineito-yhteisö?

0mavaraisuuteen pyrkivä asuinyhteisö

Historiaa: Keväällä 1997 herätti laajaa kiinnostusta kolmen naisen aloittama niin kutsuttu Suomineito-hanke. Ihmiset eri puolilta Suomea ottivat yhteyttä Espooseen ja Tampereelle. He kertoivat halustaan muuttaa yhteen samanmielisten, alkutuotannon parissa viihtyvien, eläimistä ja keskinäisestä hoivasta kiinnostuneiden naisten ja miesten kanssa. Näin Ähtärin Suomineito-yhteisö sai alkunsa.

Nykyinen paikka: Olemme vuokranneet Etelä-Pohjanmaalta Ähtärin Kaijanniemestä maatilan, entisen vanhainkodin. Tilaan kuuluu 10 ha maata, iso kivinen navetta, kaksi hirsitaloa ja kuuden asunnon rivitalo. Päärakennus on kolmikerroksinen kivitalo, jossa on 42 huonetta.

Toiminnan tarkoitus: Yhteisössä noudatetaan permakulttuurista (permanent culture) suunnittelua ja elämäntapaa. Se tarkoittaa permanenssiä eli pysyvyyttä, kestävää kulttuurimuotoa. Luomme kansainvälisiä kontakteja vastaavaa elämänmuotoa viettävien ihmisten kanssa. Yhteisömme tarkoitus on "edistää maailmanlaajuiseen ympäristölliseen. yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen vastuullisuuteen perustuvaa kehitystä Suomessa ja tukea tämän toteuttamiseksi permakulttuurista viljelyä ja elämäntapaa". Yhteisömme on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton. Meitä kiinnostaa vaatimattomuuteen, omavaraisuuteen ja hiljentymiseen perustuva yhdessä asuminen.

Haluamme vanhetessamme viisastua kiinalaisen ohjeen mukaisesti: anna meille tarmoa muuttaa niitä asioita, joihin voimme vaikuttaa ja malttia olla murehtimatta niistä asioista, joihin emme voi vaikuttaa ja viisautta erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan.

Lähes vuoden kokemuksen perusteella yhdistys on päätynyt seuraaviin toimintaperiaatteisiin:

1. Vakituinen asuminen yhteisössä maksaa 1500 mk/kk. Muuten 75-150 mk/vrk. Jokainen osallistuu talon töihin (ainakin neljä tuntia päivässä)

2. Hintaan sisältyy kaikki mitä tavallinen elämä vaatii: ruoka, lämpö, vesi, sauna kaksi kertaa viikossa, puhdistusaineet.

3. Ravinto sisältää kotimaisia ruoka-aineita: joka päivä ainakin viljaa, juureksia, maitotuotteita, kananmunia ja marjoja, kaksi kertaa viikossa kalaa ja kerran viikossa lihaa.

4. Yhteisön jäsenet kalustavat itse omat huoneensa ja tuovat mukanaan omavaraisuutta tukevia vempaimia.

5. Jos asukkaalla on ruokavalion, kuljetusten, lemmikkieläinten tai terveydentilan vuoksi

erityistarpeita, hän huolehtii niistä itse.

6. Päätöksenteossa ratkaisee se, miten paljon kukin toiminta lisää paikallista omav:araisuutta.

7. Kasvatamme maatiasrotuisia ja Suomeen kotiutuneita kotieläimiä, joiden kanssa elämme .keskinäisessä vuorovaikutuksessa.

8. Elämäntavassamme ja siisteydessä noudatamme permakulttumista tarkoituksenmukaisuutta. Paikka ei ole laitos eikä asuntola vaan koti.

9. Emme tupakoi sisätiloissa emmekä nauti alkoholia juopumistarkoituksessa.

10. Arkipäivän ohjeina pyrimme seuraavaan: huoneiden lämpötila on 18 astetta, henkilöauton

käyttö minimoidaan, vältetään rajojen ulkopuolelta tuotua, pakattua ja kansainvälisten yritysten

tuottamaa ruokaa sekä teurastamossa lopetettujen eläinten lihaa, vain poikkeustapauksissa käytetään pölynimuria, muovisia esineitä ja vesivessoja. Kuumaa suihkua käytetään vain saunatiloissa. Ähtärin Suomineidossa pyrimme kestäviin ja omaperäisiin ratkaisuihin ekologisemman ja viihtyi s ämmän elämän etsinnässä. Yhteisenä päämääränä on selvitä sillä ravinnolla, jota lähipellosta, navetasta, järvestä ja metsästä saamme, Pyrimme lämmittämään kotimme sillä puulla, jota Ähtärin metsistä keräämme.

.