Päivitetty 17.4.2012

  

Kosminen pyörä kääntyy!

21–22.12. maapallo on niin kaukana aurinkoa kuin se voi olla. Alkaa uusi auringon kierto. Kosminen pyörä "pysähtyy" kahdeksi vuorokaudeksi - myös symbolinen pyörä pysäytetään kahdeksi päiväksi.

Maa alkaa lähestyä aurinkoa. Auringon uusi sykli aloittaa ihmisen sisällä uuden aurinkoajan. Sisäinen voima heikkenee, ulkoinen voima kasvaa. Juhlitaan valon paluuta. Juhlitaan luontoa kokonaisuuden ylläpitäjänä. Tämä vuodenaika käytetään itsetutkiskeluun. Kaikki mitä olet sisälläsi kypsytellyt, saa uutta voimaa. Juhli, kunnioita ja käytä hyväksesi vuodenkierron suuren pyörän kääntyminen!

 

Jouluna henkisessä yhteisössä juhlistetaan talvipäivän seisausta

 Auringon paluuta ja jälleensyntymän festivaalia vietetään 20 -23.12. Tällöin auringon säteet osuvat suoraan niiden eteläisimpään kohtaan. Pohjoisella pallonpuoliskolla juhlitaan vuodenkierron lyhintä päivää, eteläisellä puoliskolla pisintä päivää. Eletään suurta kosmista pyörää, universumin vuosikierron tulista keskipistettä, ajan symbolista pyörää.

Meidän pohjoisessa perinteessä on uskottu, että mystinen maailmanpyörä pysähtyi kolmeksi päiväksi, kun yksi jakso loppuu ja uusi alkaa. Siksi pohjoisessa on perinteisesti pysäytetty kaikki pyörät kolmeksi päiväksi -kärrynpyörät, separaattorit, rukit - odottamaan auringon paluuta.

Talvipäivän seisauksen aikana pysähdytään itsekin, katsotaan mennyttä ja valmistaudutaan uuteen energiseen jaksoon, kun aurinko antaa voimaa ja kasvua päivä päivältä enemmän, päivä pitenee ja lämpö alkaa taas palata. Vanhasta kelttiläisestä kulttuurista on jäänyt paljon auringon paluuta esittäviä monumentteja.

Talvipäivän seisaus ei tarkoita uuden alkua lineaarisessa merkityksessä, vaan syklistä jälleensyntymää alati muuttuvassa kokonaisuudessa. Onkin tutkisteltava, mitä kaikkea on tapahtunut aikaisemmin.

Maan itsensä juhla on lähes näkymättömissä. Niin ihmiskunta kuin luontokin kokevat menneen vuoden jälkeisen pimeyden. Ihmisissä ja kasveissa vahvistuu juurienergia, unet ja mystiset kokemukset lisääntyvät. Alitajunnan syvä totuus luo spirituaalista tietoisuutta ja saa selityksensä. Vanha vuosi on kuollut ja sulautumalla ja miettimällä avautuu tie uudelleen syntymiseen. Kelttiläisessä perinteessä puhutaan uutta luovasta keitoksesta. Jotain vanhasta täytyy antaa kuolla, jotta voisi syntyä uutta. Elämän kierrossa tarvitaan lepoa ja pimeyttä.

Talvipäivänseisauksen aikoihin kodit koristellaan ikivihreillä kasveilla, jotka osoittavat elämisen kierron ikuisuutta. Perinteisiä koristeita ovat myös hirsikoristeet ja pyöreät joulukranssit, jotka tuovat esille elämän syklisyyttä, samoin kynttilät, koristellut puut, tonttujen naamiaispukimet. Piirileikit ja lahjat ovat kuuluneet perinteeseen. Niiden avulla kunnioitettiin ja juhlittiin luovuuden paluuta.

Kelttiläisessä perinteessä tulkittiin auringon kierto jumaluuden kolminaisuutena: neitseellinen keväinen jumaluus, äitijumala kesän vehreytenä ja viljavuutena ja vanhus viisauden edustajana talven pimeinä kuukausina. Nämä jumaluuden kolme tasoa ovat esiintyneet monissa uskonnoissa ja ne on ymmärretty saman energian eri muotoina.

Talvinen jakso kuuluu vanhukselle. Keskiaikana vanhus nähtiin pelottava noitana. Hänen kokemustaan sisäisestä viisaudesta ja vilpittömyydestä pelättiin ja vainottiin. Koska aurinko nousee talvipäivän tasauksen jälkeen, on se taas neitsyt. Kiinnostavaa on, että juuri tämä aurinko nousee idästä.

Talvella maa vetäytyy itseensä, ulkopuolista kasvua ei tapahdu. On kylmä ja auringon valoa niukasti. Mutta syvällä maan sisässä juuret kasvavat. Koko luonto on hiljentynyt ja odottaa uutta kasvua, lämpöä ja valoa.

Ihminenkin vetäytyy itseensä, hidastaa tahtia ja uneksii. Kun ulkona on kylmää ja pimeää, laajenee elämä ihmisen sisällä. Meillä on aikaa tutustua uniimme ja unelmiimme. Kehittää sisäistä viisautta ja ymmärrystä. Meillä on aikaa yhdistää omia kokemuksiamme toiveisiin, ideoihin ja unelmiin. Kun aurinko alkaa taas antaa ulkopuolista energiaa, voimme alkaa toteuttaa näkemyksiämme.  

Talvipäivän seisaus on auringon syntymäpäivä. Elämä aktivoituu. Koska olemme osa elämää, aktivoituu meidänkin päivämme. Voimme tuoda sisäisen viisauden esille ja kasvaa valon myötä. Unelmamme elämästä saavat selviä toteuttamismuotoja. Intellektuaalinen ja rationaalinen ajattelu alkaa tuoda esille parhaita puoliaan.


 

Valmistautuminen talvipäivän seisaukseen


Perinteisesti talvipäivän seisausta vietetään perheen ja läheisten ystävien kanssa suurissa tiloissa, ikivihreitä kasveja koristeena. Silloin koristellaan neljä ilmansuuntaa ja viisi elementtiä.

 

Ikivihreät kasvit

Havuja ja katajia tuodaan symbolisoimaan ikuista elämää. Niitä ripustetaan oven pieliin ja ikkunoiden ympärille. Jokaisella ikivihreällä kasvilla on oma syvällinen symbolinen merkityksensä ja energiansa. Kuuntele oksia ja niiden tarinaa ennen kuin päätät, millä juhlapaikan koristelet. Kunnioita kasvia jolta saat apua koristeluun. Sydämessäsi tiedät onko oikein katkaista sen oksa. Luo riittävästi valoa kunnioittamaan auringon paluuta - lyhtyjä ja kynttilöitä.

 

Yrtit

Siankärsämö vähentää verenpainetta ja parantaa uusia ja vanhoja haavoja. Liotetut kukinnot hellittävät nuhaa, haavoja ja jos yrttejä pureskelee, lievenee hammassärky. Siankärsämö vahvistaa eetterikehoa ja henkisyyttä. Sitä käytettiin Kiinassa oraakkelien järjestelmässä, kuumetta ja myös radioaktiivista säteilyä vastaan. Antiseptinen yritti estää tartuntasairauksilta, auttaa ruoansulatusvaikeuksiin, maksan toimintaan, hermostollisiin sairauksiin, pahan hajuiseen hengitykseen ja krapulaan, unettomuuteen ja pahaan yskään. Se edistää hikoilua ja puhdistaa kehon.

Timjami luo rohkeutta, sisäistä voimaa ja vahvistaa tarkoitusta. Juo kolme mukillista timjamiteetä päivässä.

Valkosipulilla on antiseptinen vaikutus. Se auttaa myös kuumeeseen ja tartuntatauteihin, vähentää verenpainetta ja kolesterolia ja auttaa reumaan hierottaessa kuumana kipupisteisiin.

 

Voimaeläimet


Karhu
Kelttiläisessä perinteessä karhua on kunnioitettu, koska sillä on voimaa ja kykyä varastoida. Karhu ei ole aggressiivinen, mutta äkäinen jos sitä uhataan. Karhu opettaa menemään itseemme ja sulattamaan sen mitä olemme oppineet niin että jaksamme pitää yllä henkisyyttä, intuitiota ja sisästä viisautta.


Susi
Susi auttaa meitä tulkitsemaan unia ja unelmia niin, että intelligenssi ja intuitio voivat yhdistyä. Susi voi kehittyä yksikseen tai muiden kanssa yhdessä. Sudelta saamme voimaa olla se mikä olemme, se auttaa meitä kohtaamaan kuoleman ja syntymän syklisyyden ja ottamaan oppia kokemuksista.


Kotka
Kotka tuo sanomia kuoleman portin tuolta puolen. Se symbolisoi syntymää ja kuolemaa ja tuo voimaa kohdata ja luoda. Shamanistiset tietäjät usein muuttivat itsensä kotkaksi.


 

Talvipäivän tasauksen seremoniat


Talvipäiväntasauksen iltana jokaisen pitäisi olla ulkona, tähtien alla ja iloita mystisen ja villin itsensä yhtymisestä maahan, jälleensyntymän riemusta. Silloin valvotaan koko yö, kertoillaan juttuja omista kokemuksista ja miten on kokenut mystisen energian. Jos ei jaksa valvoa koko yötä, voi nousta ennen aamun hämärrystä, kiivetä korkealle paikalle ja katsoa auringon nousua. Näin osoitetaan kiitollisuutta kaikelle mitä on, aukaistaan tie oman runsauden tunteelle.

Kun talvella tuntee itsensä eristyneeksi ja matalaksi, talvipäivän seisauksen viettäminen yhdistää maahan ja samanmielisiin ystäviin. Pyydä ystäviäsi tuomaan ruokaa ja juhlikaa äiti maan runsaita antimia

  • Juhla aloitetaan aloitus-seremonialla: aurinko on taas tulossa, mitä se merkitsee itse kullekin. Keskelle piiriä laitetaan kynttilöitä, pidetään käsistä kiinni ja lauletaan.
  • Kunnioitetaan kaikkia neljää elementtiä. Sytytetään keskelle kynttilä kunnioittamaan henkeä.
  • Kannetaan yksitellen sisään taulu tai naamari, joka symbolisoi jokaista neljää elementtiä ja ripustetaan ne seinille. Läsnäolijat kertovat, mitä elementit heille tarkoittavat.

 


Multa pohjoisessa

Kiitetään multaa ja humusta tästä levon kaudesta ja pimeydestä, koska saimme mahdollisuuden tutkia sisintämme ja itsemme suurta viisautta. Olemme syventäneet kokemuksiamme ja vahvistaneet juuriamme kuten maa, humus ja multa. Kun meillä on ollut aikaa miettiä, olemme löytäneet elämämme henkisen tarkoituksen, parantavia ajatuksia ja selkeyttä. Samalla kun aurinko syntyy jälleen kerran, löydämme, löydämme myös aineellisessa maailmassa uusia mahdollisuuksia.

 

Ilma idässä

Kiitä ilmaa laulaen ja liikehtien inspiraatiosta ja sisäisestä tiedosta, jotka tuovat uutta innostusta. Kaikenlainen kommunikaatio on ilman antama lahja. Talvipäivän seisauksen aikaan saapuu uuden syklin ensimmäinen henkäys. Silloin pyydämme, että kommunikaatio olisi selkeää ja rehellistä, kuuntelemme niitä sanomia joita tulee sisältämme, omaatuntoa ja toimimme niiden ohjeiden mukaan seuraavana vuonna.

 

Valo etelässä

Kiitä valoa, ensisijaista energian lähdettä, luovaa elämänvoimaa joka nyt syntyy auringossa. Valo tuo spontaanisuutta, laajenemista, kasvua, intohimoa ja aktiivista energiaa. Voimme taas alkaa ilmentää itseämme ja tuoda esille mitä olemme oppineet itsestämme hämärän aikana. Olemme puhdistuneet, muuttuneet oltuamme lähellä henkistä itseämme, vapaita aloittamaan uuden jakson auringon kanssa.

 

Vesi lännessä

Kiitämme veden antamaa lahjaa, koska se auttaa meitä ymmärtämään elämän suuria mysteerioita, hienojakoisia energioita ja sisäisiä havaintoja. Syksyn hämäryydessä olemme saaneet yhteyden syviin tunteisiimme ja sieluumme, jotka usein jäävät piiloon. Kun aurinko taas tulee esiin, voimme tuoda oppimme esille ulospäin - taiteena, kirjoituksina, musiikkina. Kun mielikuvitus saa voimaa auringosta, voimme toteuttaa kumpaakin olemuspuoltamme - sisäistä ja ulkoista.

Kun puhumme piirissä näille elementeillä on tärkeä puhua sydämestä, voimallisesti niin, että jokainen joka osallistuu seremoniaan tuntee olevansa osa siitä. Seremonian aluksi visualisoidaan jokainen elementti.

Henki on sisällämme, se on ulkopuolella ja se on aina läsnä. Kiitämme tästä tärkeimmästä yhteydestä, jota ei voi nähdä ja jolle ei voi antaa nimeä. Kun olemme yhteydessä itseemme ja ulkomaailmaan, olemme yhteydessä omaan perustaamme ja siihen, mitä omatuntomme, sisäinen keskustelu meille opettaa. Pääsemme lähelle pyhyyttä ja olemassaoloa, koko luomakuntaa ja sitäkin laajempaa elämää.

 

Hiljenny


Tunne itsessäsi talvipäivän hiljaisuus. Ole selvillä siitä, missä olet tällä hetkellä fyysisesti, henkisesti ja mielessäsi. Hiljenny miettimään hetkeksi, missä haluat olla ja mihin suuntaan mennä, kun tulee aika muutokseen.

Jokainen sytyttää kynttilän ja toivoo samalla jotain mihin haluaa mennä auringon uuden kierron kuluessa. Antakaa kynttilöiden palaa loppuun saakka, kertokaa toiveenne ääneen, luokaa energiaa. Näin luodaan unelmalle mahdollisuus. Anna mahdollisuus muutoksen ihmeelle.

Tuo pimeydestä jotain valoon - jotain mitä haluat kunnioittaa, tutkiskella, siunata tai kiittää. Kerro muille siitä ymmärryksestä ja viisaudesta jota olet saanut.

Tee joitain päätöksiä uutta sykliä aloittaessasi. Uuden vuoden päätökset periytyvät tähän talvipäivänseisausjuhlaan. Kerro muille toiveistasi ja aikomuksistasi, näin annat niille voimaa. Tunne oman vakaumuksesi ja aikomuksesi voima.

Tanssikaa spiraali-tanssi laulun tahdissa, käsi kädessä. Se aloitetaan piirissä ja vähitellen mennään spiraaliin. Kun tanssia vetävä saavuttaa piirin keskuksen, pysähtykää ja antakaa spiraalin saada kiinteys. Ja siten jokainen aloittaa om-äänteen. Kun jokainen on hengittänyt om-äännettä niin kauan kuin henki riittää, aloittakaa uusi äänne, johon kukin taas yhtyy. Jatkuvaa harmonista äänettä jatketaan 10 min. Kun ollaan niin lähellä toisia, ääni tuntuu myös kehossa. Om-äänne on pyhä, keltit kutsuivat äiti-kuuta OMHikis mikä tarkoittaa se joka on. Tämän ihmeellisen ääniesityksen jälkeen, ottakaa taas toisianne kädestä kiinni ja purkakaa spiraali niin että olette taas piirissä.


 

Kunnioittakaa ja tervehtikää aurinkoa



  • Sammuttakaa kaikki valot ja nostakaa aurinko jonka olette tehneet huoneeseen. Jokainen voi sanoa mitä ikinä tulee mieleen auringon paluun kunnioittamiseksi. Kunnioita älyllistä ja rationaalista kykyäsi, aktiivista voimaa, määrätietoisuuttasi. Nämä luonteenpiirteet antavat elämällesi merkityksen ja riippumattomuuden. Ne omat dynaamiset voimamme, perimmäisen kaipuun siemenet, pääsevät esiin.
  • Jokaisen pitäisi tuoda rumpuja ja helistimiä, päästää irti menneestä vuodesta. Päästää irti hämäryydestä ja talvesta. Avaa itsesi kaikille mahdollisuuksille ja uudelle vuoden kierrolle.
  • Tehkää nuotio ja jos mahdollista käyttäkää polttopuuna tammea, yhtä paksumpaa puuta. Se symboloi sitä mitä sinä haluat muuttaa elämässäsi ja minkä asian suhteen haluat puhdistautua. Koeta päästä eroon piintyneistä tavoista. Jätä taaksesi kaikki se, mikä ei enää ole sinulle hyväksi.
  • Siirtäkää tukki tuleen rauhallisesti, yhdessä seremoniaalisesti. Jokainen voi kertoa, mitä itsessään haluaa tulen uudistavan. Juhlikaa tulen lieskaa tanssien ja rummutuksin. Antakaa laulujen ja toiveiden pulputa itsestään. Kannustakaa laulajia ja kertojia samoilla äänteillä ja yhtymällä lauluun.
  • Kertokaa omia tarinoitanne tulen ympärillä. Minkälaisia legendoja ja kansantaruja olet kuullut? Miten ymmärrät talvipäivänseisauksen voiman?
  • Lukekaa runoja, esittäkää tansseja ja näytelmän pätkiä, joiden aiheet keskittyvät talvipäivän seisaukseen ja valon paluuseen.
  • Tehkää kynttiläkulkue. Kävelkää pimeydessä ja nauttikaan kynttilöiden valosta. Kävelkää ympyrää niin, että palaatte sinne mistä lähditte, kunnioittaen vuoden kieroa.
  • Siunatkaa se ruoka ja juoma mitä jokainen on tuonut mukanaan. Olkaa kiitollisia runsaista antimista.
  • Leikkikää piirileikkejä.

Loppuseremonian tärkeä tarkoitus on luoda yhteyden tunnelmaa. Kunnioitetaan pyhyyttä elämässämme. Kiitetään viittä elementtiä

 

 

Joulunvieton semiotiikkaa

(otteita kirjasta: Toivo Vuorela, Suomalainen kansankulttuuri, WSOY 1975)

"Jeesuksen syntymäjuhlan vietto alkoi 300-luvulla, Vapahtajan todellista syntymäpäivää ei tunneta. Siihen aikaan kun roomalaisten usko vanhoihin jumaliinsa oli alkanut luhistua, kristinusko päässyt virallisesti hyväksytyn uskonnon asemaan ja vainot loppuneet, tuli tieto itämaisista uskonnoista ja elämänfilosofioista. Tarjotakseen hämääntyneille kansalaisilleen uuden valtiota koossa pitävän uskonnon, keisari Aureliuanus korotti vuonna 273 Syyriasta peräisin olevan Voittamattoman Auringon, sol convictus, valtionjumalaksi. Tämän aurinkojumalan kunniaksi rakennettu mahtava temppeli vihittiin tarkoitukseensa talvipäivän seisauksena, mikä oli jumaluuden syntymäpäivä.

Jouluperinteen kannalta joulu on tapa. Roomassa pidettiin riehakkaita juhlia. Riehan lomasta lähimmäisiä arvostettiin, samoin rakastamiseen velvoittavia piirteitä, jotka tunnetaan kristillisen joulun sisällöstä. Joulukausi on ollut kautta aikojen perinteen säilyttäjä.

Germaaneille joulunaika on vuodentulon ja vainajien juhla, jolle ominaista on mm rituaalinen oluen juonti.

Joulukausi alkoi perusteellisilla valmisteluilla, joiden taustan voi nähdä satovuoden päättymisessä ja sen tarjoamassa mahdollisuudessa herkutella runsaalla ruoalla ja juomalla. Kannaksella ruvettiin jo elokuussa suolaamaan muikkua aattoa varten. Isossa kylvöleivässä uskottiin olevan maagista viljankasvua ja karjaonnea edistävää voimaa. Aitoa kekrin perinnettä oli tapa pitää ruokapöytä katettuna pyhien aikana yhtämittaisesti yli öidenkin. ”Olis aina joulu, että saisi yöllä syödä”, sanottiin Hämeessä. Itse asiassa ruoka oli jätetty pöytään vainajia varten. Suvun vainajien käyttöön jäi myös yötä vasten sauna, kun jouluaattona oli jo varhain iltapäivällä kylvetty. Talon kotitontuille vietiin saunaan puurovati. Mutta jo esim. lipeäkalassa tapaamme katolisen kirkon paastonajan ruoan.

Jouluksi tuotiin tupaan oljet, joita oli entisajan joulukirkossakin. Niiden merkitys on yleensä yhdistetty magiaan ja hedelmällisyyskulttiin, uuden satovuoden turvaamiseen. Permannolle levitetyt oljet olivat mieluisa oleskelusija koko perheen pysyessä koolla, valvoessa jouluyötä ja sen eri-ikäisten jäsenten ottaessa osaa joululeikkeihin.

Vanhin tieto joulukuusesta on Strassburgista vuodelta 1605. Vuonna 1878 nähty Luther perheineen joulukuusen yhteydessä, on taitelijan mielikuvituksen tuote. Kuusi pysyi yläluokan piirin harvinaisuutena. Vuosisadan vaihteen Kajaanissa oli erään suutarinoppilaan muistelman mukaan joulukuusi vain virkamies- ja käsityöläisperheissä, mutta ei juuri työläisperheissä. Vakiintuneen asemansa joulukuusi saavuttikin vasta kansakoulujen kuusijuhlien välityksellä. Joulukuusella saattaa olla luonteva yhteys siihen samantapaiseen nimipäiväkuuseen, jolla Varsinais-Suomessa oli tapana osoittaa kunnioitusta nimipäivän viettäjälle. Kyseessä oli pieni näre, johon ripustettiin merkkipäivänä annetut lahjat.

Vanhin joulupuu oli kuitenkin se luja kaksihaarainen koivupölkky, jota halkoja hakattaessa ei oltu saatu halkeamaan ja joka jouluyön kesti palaa tuvan uunissa iltapuhteeseen tai aamuhämäriin.

Lahjoja jakava joulupukki on vielä nuorempaa perua. Joulupukin eläinhahmoiset ainekset liittyvät vanhoihin Tapanin päivän leikkeihin. Vaaleapartaisen ystävällisen vanhuksen esikuva on lyykialaisen Myrnan piispa Nikolaus, katolisen kirkon pyhimys. Haltijaolentona tonttu on vanhaa pakanallista perua.

Joulupukin työpaja vakiintui Korvatunturille vasta vuonna 1927, jolloin yleisradion Markus-setä lastentunneillaan asian näin selitti. Joulupukin virkakautta edeltäneenä aikana lahja heitettiin raolleen avatusta ovesta, johon sitä ennen oli koputettu.

Joulunvieton seremoniaan kuului tärkeänä osana joulukirkossa käynti. johon siihenkin liittyi erinäisiä uskomuksellisia piirteitä. Se näet päättyi kotimatkalla hurjaan kilpa-ajoon aisakellojen ja kulkusten kilistessä. Ensimmäisinä kotiin ehtineitä oli koko vuodeksi odottamassa onni ja menestys.

Itse joulupäivä vietettiin hiljaisuudessa. Äänekkyyttä oli vältettävä ja kyläilyä pidettiin sopimattomana. Tapanina käytiin ajelemassa, kyläilemässä ja juopottelemassa.

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Alkoi harmaa arki, työnteon aika, selkäviikot.

Nykyinen tapa sytyttää jouluaattona omaisten haudalle kynttilä on voimistunut. Ensimmäinen kynttilä syttyi Helsingin hautausmaalla v.1921. Roomalaiskatolisilla alueilla Euroopassa hautakynttilä tunnettiin jo keskiajalla.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alkunsa saaneesta pikkujoulun vietosta on tullut teollisuus- ja liikelaitoksille ylimääräinen taloudellinen rasite, jonka järjestämistä henkilökunta on tottunut odottamaan asiaan kuuluvana etuna. Joulun julkisen luonteen korostaminen sai alkunsa siitä kun Helsingin Senaatintorille tuotiin ensimmäinen joulukuusi 13.12.1930. Joulun alkumerkitys on peittynyt amerikkalaistyyppiseen kaupallisuuteen. Helsingissä somistettiin Aleksanterinkatu kirkkain lampuin palavaksi joulukaduksi v. 1947.”

KUNNIOITTAKAA PERINTEITÄ, LUOKAA UUSIA!

LÄMMINTÄ JOULUA,

esiäiti

 


Martti Lindqvist kirjoitti hs 16.12.1994: Rituaali on liittymistä yhteiseen alitajuntaan, sisäisen elämän kuva ulkoisessa tavassa. Mutta on paljon ihmisiä, jotka kokevat joulusta sietämätöntä ahdistusta, koska heidän on sisäisesti mahdotonta liittyä siihen joulun perhekiiltokuvaan, joka kävelee kaikkialla vastaan. Tässä mielessä joulu on alkuperäisen merkityksensä vastaisesti muuttunut suuren suvaitsemattomuuden juhlaksi. Kannatan lämpimästi kaikkia niitä vaihtoehtoisen joulun viettämistapoja, jotka pelastavat joulua kammoavat ihmiset ympäristönsä puristuksesta.