Mitä käännekohtia ihmisen kehitykselle juhannuksena?

 

Tiesitkö, että juhannuksena

 • valonsäteet tulevat pohjolassa, erityisesti sen kauimmaisessa pisteessä maanpinnalle suoraan (Kravun Kääntöpiiri)
 • maapallon pohjoisissa osissa, napapiirillä, kesäpäivänseisauksena aurinko paistaa 24 t/vrk kolmen vuorokauden ajan ja kosminen pyörä pysähtyy. Aurinkoon voimiensa huipulla
 • vietetään toista auringonkierron vuosipäivää. Aurinko aloittaa uuden kiertonsa. Päivä on pisimmillään ja päiväsaika alkaa lyhentyä.
 • luonnon kasvuprosessi saavuttaa huippunsa ja luonto tarjoaa kaikkein parastaan. Puiden lehdet loistavat hehkeimmillään, yrtit ja kukat parhaimmillaan. Vihannekset ja hedelmät kypsyvät ja vilja nousee. Täyteläisyys ja runsaus valtaavat alaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko Ähtärissä laskee ja nousee kolmena päivänä täsmälleen samaan aikaan eli 21.- 23.6. aurinko laskee horisonttiin klo 23.15 ja nousee horisontista 3.23.

 

Juhannusjuhlan suurin symboli on pyörä,

-joka pidetään pyörimässä auringon laskusta auringon nousuun eli Kaijanniemessä neljä tuntia! (toisin kuin talvipäivänseisauksen aikaan, jolloin pyörä pysäytetään). Kärrynpyörään on perinteisesti sidottu olkia. Pyörä on sytytetty tuleen ja pistetty pyörimään mäkeä alas. Mitä pidemmälle tämä kohtalonpyörä kierii ja mitä isompi sen valo sitä parempi sato.

 

 

Muinaisia viisauksia, taikoja ja rituaaleja juhannuksena

 • Juhannuksena juhlitaan kuoleman ja syntymän syklejä. Silloin kannetaan kylän läpi suuria kuvia Äiti Jyvästä, Vihreästä Miehestä ja pajusta tehtyjä lohikäärmeitä. Ne poltetaan keskiyön kokossa. Rituaali vahvistaa jatkuvuutta antamalla tulta.
 • Juhannuskokkoon heitellään tammea ja yrttejä.
 • Jos yhteisössä on sairaita eläimiä, pitäisi ne kuljettaa savun läpi. Tepsiiköhän tulilla kävely juhannusyönä ihmisiin?
 • Perinteisesti on hypätty tuleen ja selvitetty näin huonoa onnea tai otettu yhteyttä rakkaimpiin ja maan antimiin.
 • Roomalaisen perinteen mukaan vietetään Jupiterin ja Junon yhtymistä, kreikkalaisen perinteen mukaan Zeusin ja Heran. Nämä jumalat ovat vertauskuvia aktiivisen ja vastaanottavan perinteen periaatteista.
 • Perinteisesti ajetaan karusellia tai ympyrää vaunuilla. Näin juhlitaan suuren kosmisen pyörän vuotuista pyörähtämistä. Pyörän nimi on Fortuna, pyörän jumalatar, karmaattinen pyörä. Se kuvastaa naisen uskoa, onnea ja kohtalon pyörää sekä metsän henkien pyörää (niiden metsän henkien sielua, joiden kohtalolla on karmiset juuret)
 • Vanhoissa kalentereissa nuotiokivet aseteltiinn kesäpäiväntasauk-sen mukaisesti kuvaamaan auringonkierron huippukohtia.

Ohjelma juhannusviikolla

Juhannuksen valmistelua:

 • kerätään yrttejä, kasataan kokkoa ja rakennetaan aurinkopyörää.
 • Teurastetaan Pontius-porsas. Ehkä saapuu sahdin tekijä Luvattulan luos.tarista.

Juhannusaatto

15.00 juhlalounas (olemme pääsiäisestä lähtien kasvattaneet Pontius-porsasta ...)

18 -21 sauna, lauluja, leikkejä, piirileikkejä

21.00 kokko

23.15 keräännymme auringon laskuun -lauluja, rituaaleja, taikoja

3.23. keräännymme auringon nousuun (kompassin ja sekundaattorin kanssa!)

 

Kaikille kannatusjäsenille ja viime vuoden talkoolaisille viikko 25: 50 euroa (normaalisti 88 euroa)

 

Suomineidon kesä:

viikko 24: Prometheus-leiri. Vaihtoehtoinen rippikoululeiri 15-vuotiaille. Kaikki kannattajamme tervetulleita ohjaamaan nuoria maatilan töissä! Leiriläiseksi ehtii vielä ilmoittautua (160 e) www.protu.fi

 

viikko 25: 5-vuotisjuhlaviikko (puoleen hintaan kaikille jäsenille ja menneiden vuosien talkoolaisille). Uudetkin talkoolaiset tervetulleita!

 

21.-23.6 Suomineito-yhteisö sinnitellyt 5-vuotta! Tervetuloa juhannuksena ~ juhlimaan rosvopaistin ja muinaisten taikojen äärelle! Juhlimme kesäpäivänseisausta - vuoden pisintä päivää ja lyhintä yötä.

Juhlimme hämärän paluuta. Juhlimme Suomineitoa Äiti Maan vaalijaa!

 

5.7. Unto tarjoa nimipäiväkakut

 

26. -29.7. Maatiaiskanan säilyttäjille erityisohjelma Hakojärven maatiaiskanapäivillä

 

9.-11.8.. Tantra viikonloppu -.hiljentyminen hitautee. Asko Nummela johdattelee. KurssI alkaa pe klo 18 Ja loppuu su klo 16

 

16. -18.8. Primaaliterapia, vetäjänä rentoutusterapeutti Eija Väisänen. Kursille mahtuu korkeintaan 10 henkilöä.

 

viikko 38: Villakinkerien aloitusviikko. Lampaanvillan terveydellinen käyttö. Paikalle kutsuttu tekstiilisuunnittelija Marja-Riitta Marttila Lapista ja diplomikehrääjä Sirkka Saarinen Karstulasta.

 

viikko 40 -41 Kansainvälinen permakulttuurikurssi George ja Patsy Sobol,

PERMACULTURE = PERMANENT AGRICULTURE = PERMANENT

CULTURE. Practical strategies for land, buildings and people.

Kurssilaisten ja vierailijoiden hyvä muistaa: Paikka on ekoyhteisö eli meillä ei ole ammattimaisia talonmiehiä ja keittäjiä. Syömme omavaraisravintoa vuodenaikojen ja kokin mukaan.