Keltaruusuinen serenadi Suomineidolle

 

Kun Ouluveden rantaan

Minä kerran astelin

Niin Suomineidon Ähtärin

Minä siellä kohtasin.

 

Kun kuljin häntä kohden

Hän katsoi hymyillen

Ja silloin minä aattelin

voisin luokses jäädäkin

 

Moni etsii samanlaista

Eikä kohtaa milloinkaan

Kun ideaalit kuvitelmat

Siivet selkään saa

 

Elo vuohien ja pukkien

Ei liene pässinpää

Jos saman minä oppisin

Se olis eko-elämää

 

Valokuvien kertomaa:

(lehdessä julkaistujen valokuvien selitykset)

Kesä ja vielä syksykin lämmittivät poikkeuksellisen kauniisti. Iltaisin laulamme ja grillaamme niemenkärjessä kaloja tai makkaroita.

Näin ne joogit pystyvät keskittymään, opetti “Volvo” Matti Markkanen. Matti oli oppinut Taavi Kassilalta meditaation alkeet. Kiinnostava tuttavuus. Kun kävimme hakemassa kaupasta leipiä vuohille, työnsi myyjä säikähdyksissään korillisen tuoretta leipää mukaamme. Jopa Keskisellä kirjoitti myyjä ruuvipussin kylkeen: “Ei maksua.”

Yhteisössä on pidetty seksuaalisuuteen liittyviä seminaareja. Kiviin erikoistunut Maros on opettanut pyhää seksuaalisuutta ja sufilaisuutta. Marja Valtanen vapautumista läheisriippuvuudesta ja Marketta selvittänyt limerenssi-ilmiötä eli mieletöntä rakastumista.

Suurpalohälytys saunassa. Kesken leipomisen tuli katkua alakerran uudesta puukiuassaunasta. Oliko hormi pettänyt vai olimmeko lämmittäneet huonekalutehtaan liimapuulla. Saunan tuho tuntuu ankaralta, vaikka vakuutus korvasikin suurmman osan.

Lempi kukkii Suomineidossa. Varhaiseläkkeelle torikaupasta jäävä uljas pehtorimme Leo ilahdutti yhteisöä vihanneksilla, marjoilla ja kaloillakin. Leon intohimona on Valmet jaeyhteisömme 62-vuoden mallissa riittää puuhastelua. Niittämiseen ja kuljetuksiin se on ollut kunnossa, mutta heinäaikaan lainasimme painkin naapurin uudempia traktoriversioita. Kirsti kävi Ähtärin Kaijanniemessä jo ensimmäisen tutustujaryhmän mukana 1997 ja piti innokkaana kuorolaulajana tunnelman bussissa korkealla, lempilauluna Lokki. Kahden aidon tukijamme lempi syttyi jo ensimmäisenä iltana niemessä grillatessa ja toivomme, että saamme itsenäisyyspäivänä viettää Suomineidossa ainakin yhdet häät.

Savusaunan kolmas tuleminen. Espoon kaupunginjohtajan entinen pehtori laajensi ja ylensi savusaunan pesää. Josko löylyt nyt riittäisivät? Välillä on vetänyt seinistäkin, rahkasammal tilkkiaineena ei ole levinnyt tasaisesti. Välillä tippuu katosta hiekkaa lauteille. Ovi on vääntynyt. Niin kauan kuin on elämää on toivoa, että pienessä savusaunassamme voidaan kylpeä neljä tuntia peräkkäin ja vielä aamulla ottaa pienet löylysetä.

Säästäväisyyden hinta. Yhteisössä säästämme sähkön lisäksi vettä. Kerran kun teimme rahkaa, päätimme viedä kattilat järveen jäähtymään. Kantajat kuitenkin kompastuivat rannassa ja juuri pastöroitu 40 litraa vuohenmaito poltti jalkaterään anturat.

Hapankaalia tuli hakattua kuusi ämpärillistä. Joissakin on hapanleipä pohjalla, joissakin mustaherukanlehtiä. Laitoskeittiöstä on varsinkin säilöntäaikaan paljon etua.

Heinätöiden aikaan oli paljon porukkaa paikalla, mutta kuinka ollakaan: aina kun oli sopiva porukka paikalla, satoi. Tai sitten traktori lytistyi pudotessaan ajoluiskalta. Onneksi naapurit tulivat avuksi niinäkin päivinä kun piti toimia nopeasti.

Prometeusleiriläiset ekoyhteisössä. Miten vireästi parikymmentä 15-vuotiasta tyttöä hääri matonpesussa, keittiössä raastaen vihanneksia ja puutarhassa kastelemassa. Savusauna lämpeni leirin aikaan joka ilta.

 

 

Mitä teille kuuluu?

Otteita kesänajan puhelinpäivyristä

 

Koska moni on pyytänyt tietoja arkipäivästä ekoyhteisössä, päätimme julkaista otteita kesän puheluista ja yhteydenotoista. Puhelinviestit osoittavat yhteisömme ilot ja surut.

Toivottavasti ne madaltavat kynnystä ottaa yhteyttä ja tulla käymään.

1.6. Ähtärin työttömien yhdistys kertoi tulevansa perunanistutustalkoisiin kahdeksan hengen voimalla. Työvoimatoimisto tekee heidänkin elämänsä sietämättömäksi. Onko tarkoituksena orjuuttaa ja nöyryyttä ihmisiä?

2.6. Hevonkuusen yhteisöstä haetaan tumman maatiaiskanan munia haudontaan Kanoilla ei saa olla keltaisia jalkoja. Ne viittaavat 1950-luvun risteytykseen.

3.6. Luomuneuvoja ja -tarkastaja Klaus Lavila kehotti pistämään viljelykseen virnaa, raiheinää ja kauraa. Viimevuotinen apilansiemen ja timotei toimivat heinäniittynä ja lannoitteina tänäkin kesänä.

4.6. Tammikuussa perustettu Eko-osuuskunta Kaijanniemi saa EU-tukea investointeihin ja kurssitukseen. Rahalla tuetaan ekomaatilamatkailua ja rakennetaan puu-uuneja, olkipatjasänkyjä ja ostetaan kotimyllyjä, rukkeja ja energiaa sääs-täviä laitteita. Suomineito-yhteisö ry:llä on varallisuutta, jota se saa lainata ilman korkoa osuuskunnan investoinneille.

5.6. Torikauppias Leo tulee kyntämään. Naapurit soittivat, että verkkoon tullutta haukea voisi hakea. .

t 6.6. Uskontotieteiden opiskelija tekee tutkimusta Suomen ekoyhteisöistä. Haluaa tietoja ja maksaa kannattajamaksun saadakseen tiedotteen edelleenkin.

7.6. Abiturientti Irene soitti Helsingistä. Hän on palannut Kreikasta ja ikävöi Mik- koa. Mikko sai Helsingin työvoimatoimistolta päätöksen toimia harjoittelijana yhteisössämme. Hänen avustuksellaan traktori lähti käyntiin, tomaatit tuli seivästettyä ja vuohien aitausten rakentaminen aloitettua. Sopimuksen mukaan palkkaa ei saa maksaa, ainoastaan luontaisedut. Työllistettyä nuorta tulee opastaa ja tukea maatilaharjoittelussa.

8.6. Laila Järvenpäästä pyysi saada tiedotteen ja esitteen. Volvo Markkanen tulee perheensä kanssa tekemään sähköaitoja. Hän tuo Ruohenjuuresta Helsingistä Hofa- pesuaineita.

Ähtärin Uutisnuotan päätoimittaja tulee tekemään juttua ja ostaa mielellään vuohenjuustoa ja maitoa.

Helsingin Sanomien toimittaja tekee haastattelun aiheesta: mikä vetää ihmisiä ekoelämään.

Ähtärin rakennusurakoitsija kysyi, tulemmeko purkamaan autiotaloa, saamme laudat.

Naapuristossa asustava toimittaja Irja Suihko muistutti, että kasvihuoneen lasit on kalkittava heraan sekoitetulla liitujauheella auringon polttamisen estämiseksi. Sirja soitti, että porkkanan siemenet itävät paremmin, kun tekee perunajauhosta vellin niiden ympärille ja istuttaa muovipussiin tehdyn reiän kautta.

Pois muuttaneet Marjatta & co tulevat siivoamaan huoneensa.

9.6. Biodynaaminen yhdistys ei julkaise enää suomalaista kylvökalenteria. Milloin kylvämme juurikkaat ja yrtit? Tiedot saa Ruotsista. Haluammeko ostaa lypsyvuohen 300mk/kpl ja pukin 100-200 mk?

Soili muuttaa takaisin, koska on saanut sairaslomaa vuoden loppuun saakka.

10.6. Vuohi- ja lammastilan omistaja Sirkka Karstulasta ilmoittautui tilan kummiksi.

Häneltä saa tietoja ja hän pitää kursseja kehräyksestä, huovutuksesta ja kasveilla värjäyksestä. Volgan sienestä tehdään virkistävää juomaa: 1 dl sokeria litraan vettä ja yrttejä sekaan sienen kanssa.

Remonttiryhmän Sirkka tarjosi ruohosilppua katteeksi puutarhaamme.

Aura pyysi hakemaan polttopuuta. Vuohien uuden sähköaidan alta on niitettävä nokkoset kerran viikossa, ettei virta vähene.

Myllyltä soitettiin, että vehnäjyväsäkin alla oli ollut ruista. Jauhammeko sen itse? Maitotilan emäntä soitti, että 10 litrasta vuohenmaitoa saa 4 dl voita separoimalla.

11.6. Soili tulee heinäkuun alusta ja tuo huonekalut. Voimmeko ilmoittaa paikallis- lehdessä, että Emmaus Jokioinen kerää samalla Kehitysapuyhteistyöhön tavaraa? Osa myydään Jokioisilla kirpputorilla, osa viedään Nicaraguaan, Pietarin lastenkoteihin ja vanhainkoteihin Karjalaan.

Voimistelun opettaja Vaasasta luki pääsiäisen Seurasta viiden sivun Suomineito-reportaasin. Tulee tutustumaan.

Prometeusleiri tulee viikoksi. Ovat kutsuneet loppupaneeliin baptistiseurakunnan ja vapaa-ajattelijoiden edustajan sekä Sulevi Riukulehdon Ähtärin kaupunginhallituksesta ja Marketan ekoerotiikan edustajana.

12.6. Kevään Elonkehän liitteenä ilmestyneestä Suomineito-yhteisön tiedotteesta on maksettava 550 mk (osuus painokuluista ja postituksesta).

13.6. Yhteisön 2-vuotisjuhlan kunniaksi sateli rosvopaistin reseptejä: monttu 50 cm, tuli 2 t, lihat paistinpussiin tai meillä ekoyhteisössä kosteaan sanomalehteen. Hiekkaa päälle ja tuli päällä 3 t.

Intialainen akupunktiolääkäri Ähtärissä, Chi-terapiaa, pulssi-diagnostikkaa.

Sirkalta voi hakea 10 jätesäkkiä vaatteita kierrätyskeskukseemme.

Sähke Marketalle: Onnea, olet vihdoinkin aikuinen. Serkut Porvoosta.

15.6. Matkailuyrittäjä Pentti: Teillä on loistavat luontomatkailuedellytykset. Ujutatte asiaa eteenpäin eikä väki huomaakaan. Ihmiset eivät ole ymmärtäneet, että tämmöisiäkin paikkoja on.

Valamossa yöpyminen aamiaisen kanssa maksaa 90 mk.

18.6. Evankelisjuhlat Alavudelle. Kuinka monta voimme majoittaa?

20.6. Tikka kerää rautaromua, mutta hakee vain rekallisen kerralla. Navetan ympäristössä keräämämme romut on erotettava kaatopaikalla tai tulee ylimääräinen maksu.

21.6. Etelä-Karjalan maatalouskeskus tulee Töysän luomumaatalousnäyttelyyn. Yöpyvät meillä.

Naapurin maatalousmatkailuyrittäjä kysyi, otammeko bussilastin venäläisiä viikossa, jotka tulevat Veijo Keskiselle ostoksille. Mikäpä siinä. Tarvitsemme tuloja. Mutta ekologisista syistä toivoisimme toiminnan pysyvän entisenä.