Päivitetty 17.4.2012
 

 

Juhlimme kesäpäivänseisausta - vuoden pisintä päivää ja lyhintä yötä


Juhlimme hämärän paluuta.


Juhlimme Suomineitoa - Äiti Maan puolustajaa!

 

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko laskee ja nousee kolmena päivänä samaan aikaan, 21-23.6. klo 23.15 ja nousee 3.23.

 

Juhannusaatto

15.00 juhlalounas

18 - 21 sauna, lauluja, leikkejä, piirileikkejä

21.00 kokko

23.15 keräännymme auringon laskuun - lauluja, rituaaleja, taikoja

3.23. keräännymme auringon nousuun (kompassin ja sekundaattorin kanssa!)

 

 • Juhannusaattona valvomme “koko yön” - niin myöhään että näemme auringon nousun. Vietämme auringonkierron lyhintä yötä.
 • Kierrämme saaren kolmeen kertaan soihtujen kanssa kunnioittaen äiti maata ja tulevaa metsän satoa.
 • Sytytämme kaksi erillistä kokkoa symbolisoimaan kahta eri elementtiä - suurinta valoa ja hämärän tuloa.
 • Sytytämme kokon hieromalla tammipuun oksia. Heitämme lavendelia ja rosmariinia kokkoon.
 • Juomme vettä joka on lämminnyt tulessa ja keskiyön auringossa.
 • Merkitsemme ylös kuinka monen metrin ero on auringon lasku- ja nousukohtien välillä.

Aamulla keräännymme tervehtimään auringonnousua piirissä, keskellä eri elementtien symbolit: vesi, aurinko, maa, ilma. (Jos vietät kesäpäiväntasausta yksin, voit kuvitella lähellesi henkisen itsesi. Tärkeitä ovat tuli, musiikki, tanssi ja ulkoilma.)

 

Juhannuksen eli kesäpäivänseisauksen juhlien rituaalit:

 • yrttityynyt ja yrttipussien valmistus
 • kokko ja sen antaman tulen puhdistava vaikutus
 • pyörivä liekki.


Aamulla tervehditään auringonnousua piirissä, keskellä eri elementtien symbolit: vesi, aurinko, maa, ilma.

Jos joskus vietät kesäpäiväntasausta yksin, voit kuvitella lähellesi henkisen itsesi. Tärkeitä ovat tuli, musiikki tanssi ja ulkoilma.

 

Juhannuksena luonnon kasvuprosessi saavuttaa huippunsa ja luonto tarjoaa kaikkein parastaan.

 

Tiesitkö, että juhannuksena

 • valonsäteet tulevat pohjoisen kauimmaisessa pisteessä maanpinnalle suoraan (kravun kääntöpiiri)
 • maapallon pohjoisissa osissa, napapiirillä, kesäpäivänseisauksena aurinko paistaa 24 t/vrk kolmen vuorokauden ajan ja kosminen pyörä pysähtyy. Aurinko on voimiensa huipulla
 • vietetään toista auringonkierron vuosipäivää. Aurinko aloittaa uuden kiertonsa. Päivä on pisimmillään ja päiväsaika alkaa lyhentyä.
 • luonnon kasvuprosessi saavuttaa huippunsa ja luonto tarjoaa kaikkein parastaan. Puiden lehdet loistavat hehkeimmillään, yrtit ja kukat parhaimmillaan. Vihannekset ja hedelmät kypsyvät ja vilja nousee. Täyteläisyys ja runsaus valtaavat alaa.

 

Juhannusjuhlan suurin symboli on pyörä,

- joka pidetään pyörimässä auringon laskusta auringon nousuun, Keski-Suomessa neljä tuntia! (toisin kuin talvipäivänseisauksen aikaan, jolloin pyörä pysäytetään).

- ärrynpyörään on perinteisesti sidottu olkia. Pyörä on sytytetty tuleen ja pistetty pyörimään mäkeä alas. Mitä pidemmälle tämä kohtalonpyörä kierii ja mitä isompi sen valo sitä parempi sato.


 

Muinaisia viisauksia, taikoja ja rituaaleja juhannuksena


 • Juhannuksena juhlitaan kuoleman ja syntymän syklejä. Silloin kannetaan kylän läpi suuria kuvia Äiti Jyvästä, Vihreästä Miehestä ja pajusta tehtyjä lohikäärmeitä. Ne poltetaan keskiyön kokossa. Rituaali vahvistaa jatkuvuutta antamalla tulta.
 • Juhannuskokkoon heitellään tammea ja yrttejä.
 • Jos yhteisössä on sairaita eläimiä, pitäisi ne kuljettaa savun läpi. Tepsiiköhän savussa (tulilla?) kävely juhannusyönä ihmisiinkin?
 • Perinteisesti on hypätty tuleen ja selvitetty näin huonoa onnea tai otettu yhteyttä rakkaimpiin ja maan antimiin.
 • Roomalaisen perinteen mukaan vietetään Jupiterin ja Junon yhtymistä, kreikkalaisen perinteen mukaan Zeusin ja Heran. Nämä jumalat ovat vertauskuvia aktiivisen ja vastaanottavan perinteen periaatteista.
 • Perinteisesti ajetaan karusellia tai ympyrää vaunuilla. Näin juhlitaan suuren kosmisen pyörän vuotuista pyörähtämistä. Pyörän nimi on Fortuna, pyörän jumalatar, karminen pyörä. Se kuvastaa naisen uskoa, onnea ja kohtalon pyörää sekä metsän henkien pyörää (niiden metsän henkien sielua, joiden kohtalolla on karmiset juuret).
 • Vanhoissa kalentereissa nuotiokivet aseteltiin kesäpäiväntasauksen mukaisesti kuvaamaan auringonkierron huippukohtia. 


Mitä käännekohtia ihmisen kehitykselle juhannuksena?


Auringon uusi sykli aloittaa myös ihmisen sisällä uuden aurinkoajan. Ulkoinen voima heikkenee, sisäinen voima kasvaa. Samalla juhlittiin hämärän paluuta, ulkoista ja sisäistä viisautta. Juhlittiin mahdollisuuksia, luonnon kiertoa ja luontoa kokonaisuuden ylläpitäjänä.


Kesäpäivänseisaus on kahden juhlaa. Toisaalta juhlitaan kaikkea mitä ulkoinen maailma on antanut auringon muodossa ja toisaalta vuoden hämärän ajan tuloa, sisäisen elämän kasvua, sisäisen viisauden ja kehityksen tuloa.


Kesäpäivänseisauksena, juhannuksena juhlitaan ja iloitaan aktiivista periaatetta. Tähän vuoden aikaan aurinko on yhtä jyvän kasvamisen ja sen sisäisen pimeyden kanssa.


Kesäpäivänseisauksen aikana myös jokaisen meidän ilmaisukykymme, itsemme ylittäminen ja suvaitsevaisuutemme ovat hehkeimmillään. Juhlit sitä mitä olet oppinut elämässäsi! Se on oman ymmärryksen ja täydellisyyden juhlaa. Juhlit sitä mitä olet ja mitä sinulla on. Käytä tätä vuodenaikaa parantumiseen ja myönteisten tunteittesi vahvistamiseen. Lisää omiin voimiisi auringon voimaa. Tanssi, laula ja tunne oma sisäinen vahvuutesi!


Tämä voimakas aurinkoenergia antaa sinulle voimaa, kosminen pyörä kääntyy ja sinulla on tilaisuus. Kaikki mitä olet kypsytellyt saa sisäistä voimaa. Henkisesti ymmärrät asioita. Juhli ja kunnioita vuodenkierron suuren pyörän kääntymistä, kuolemaa ja jälleensyntymistä. Kun ulkoisen elämän puitteet vähenevät, sisäinen minuus kasvaa.Solstice Blessings


Wishing you a wonderful Summer Solstice from Findhorn.
Summer Solstice rituals
There are plenty of traditions that have been kept alive over time –
Flower crowns — Make flower crowns with willow, thread and all the beautiful flowers that are abundantly available at this time of year.
Flower charm — It is said that if an unmarried woman picks seven different flowers during midsummer night and puts them under her pillow, she will dream of her future husband.
Flower decorations — Decorate your home abundantly with flowers and greens, especially with oak and birch leaves.
Dry and preserve herbs — Herbs are at the height of their potency now – they have absorbed the full power of the sun. If you dry them now you can save some of the strength of the summer sun for the long winter nights to come.
Sunset and sunrise — Watch the sunset and sunrise on the longest day of the year from your favorite sitting spot in nature. Meditate on what you are grateful for in your life.
Sing, dance, feast — Enjoy this warm, light and abundant time of the year! Give gratitude for the bounty in your life!