Mitä Suomineito-yhteisölle kuuluu?

Tässä vuoden toisessa tiedotteessa kerromme yhdistyksen ja osuuskunnan suunnitelmista ja kevättalven seminaareista. Lehden loppuosassa on tietoa kesän tapahtumista, arkipäivän aikatauluista ja kannattajajäseneksi liittymisestä.

Navetassa on 50 eläintä ja niiden syntymästä ja kesähoidosta kerromme myös. Pääpaino on tällä kertaa kuitenkin ihmistä suuremmissa ajatuksissa: miten löytää henkinen rauha aherruksen keskellä...

Olemme kolmen naisen innolla ottaneet syyskuusta lähtien vastuun yhteisön päätöksistä. Enemmän tai vähemmän vakituisia ihmisiä Kaijanniemessä asuu tai täällä pitää tavaroitaan kymmenkunta. Vierailijoita ja tutustujia on jatkuvasti. Kursseille on osallistunut 10 -15 henkeä. Kompostikäymäläseminaari oli ylivoimaisesti suosituin.

 

Asukkaat työntouhussa

Marketta touhuaa navetalla. Seitsemän vuohta odottaa lypsäjää, lampaat ja karitsat heinää ulkoaitauksessa ja kilit navetassa. Sikapossu eli Rutsevi pääsee vapaasti ulos tonkimaan. Kanalauma juoksee jo pellolla vastaan. Vuohenmaito on kypsymässä fetajuustoksi. Toinen karjakko Anja tulee iltapäivällä.

Irmeli maalaa ihanalla sitruunantuoksuisella Aurolla vierashuoneiden pattereita. Seija järjestelee liinavaatteita ja valmistaa lounaaksi kasvispihvejä ja pannukakkua. Kaija kääntää makkikompostia. Toinen Seija pesee hellaa ja puunaa keittiötä. Huomenna tulee Ähtärin ammattikoulun oppilaita tutustumaan permaruoanlaittoon.

Unto kerää pikkumetsässä rankoja. Henri levittää mustaa muovia rakentamansa aurinkopanelin alle. Huomisesta lähtien lämmitämme kuuman veden auringolla! Seppo on Itä-Suomessa kuntoutuksessa. Leo jatkaa kyntämistä palattuaan Virroilta torimyynnistä. Sirkka pyörittää huovutettavia levyjä karstamyllyllä. Iltapäivällä lähdemme kaikki läheisen viljelijän luo keräämään kiviä pellolta. Saamme häneltä vastineeksi kauran eläimille.

 

Seminaareja ja rymiä

Koko kevättalven ajan meillä on ollut joka toinen viikonloppu seminaari. Aiheet ovat liittyneet kiinteästi talon ja oman ympäristömme kehittämiseen. Ehkä ensi talvena jää aikaa henkisempiin seminaareihin? Viikon päivisin olemme rakennelleet hyllyjä, kunnostaneet paikkoja ja selvitelleet osuuskunnan ja yhdistyksen papereita. Kaikki huoneet on tapetoitu. Kompostikäymälät asennetaan näinä viikkoina ja maalämpöön siirtymisestä on tehty tarjouspyyntö. Puuhellakin on suunniteltu keittiöön.

Alkukesästä tulee melkoisesti ryhmiä: kansanopistojen kursseja, maatalousnaisia, työttömien yhdistyksiä, naisvoimistelijoita. 4H-kerho palstoittaa viime kesän perunapellon viljelijöilleen. Saamme heiltä remonttiapua ja yhdessä nostamme heinät seipäille. Prometheusleiriläiset tulevat taas ennen juhannusta asuttamaan karjakkojen taloa.

Yhä useammat rohkenevat tulla katsastamaan toisenlaista elämäntyyliämme!

Vaikka helmikuussa syntyi 30 kiliä ja karitsaa, olemme vain "äitien" kanssa kesän täällä. Paikallislehden houkuttelevan ilmoituksen perusteella pikkuiset ovat löytäneet paikan ruohonleikkureina ähtäriläisissä lapsiperheissä.

Muistattehan suositella ystävillenne maatilalomaa. Tarkempia tietoja löydätte Lomarenkaan maatilamatkailuesitteestä. Tarkastajien mukaan olemme siinä ylivoimaisesti erikoisin lomanviettokohde!

Irmeli Kauppinen Seija Kuokkanen Marketta Horn