Kevättä navetassa

Navetassa on vilskettä. Kaikkiaan 50 nälkäistä suuta odottaa joko aamu kun kahlaan pellon yli hinkkeineni. Vuohet synnyttivät helmikuussa kuukauden sisällä, paitsi Una joka jostain syystä sai Uskon ja Ursulan vasta kuukautta myöhemmin.

Lampaat karitsoivat maaliskuussa kahden viikon kuluessa. Tohtorinna ja Brooke saivat kolmoset, joista kolmas oli ehtinyt menehtyä ennen kuin tulimme paikalle. Bimbon ääressä olin sen karitsoidensa ja hyvä niin. Se nuoli laiskanlaisesti karitsojaan ja kalvot olivat sierainten ja suun ympärillä niin tiheinä, että sain niitä todella repiä Binjan naamasta. Ja sitten hengitys alkoi kuulua.

Trapetsitaitous menee näköjään suvussa. Wilhelmiinan Loops hyppää ketterästi kolmen karsinan yli seiniä ja ikkunoita hyväksikäyttäen. Se ei pysy missään ja rohmuaa muiden ruoat. Viime vuoden tytär Veerakaan ei ole seestynyt, vaan hyppää hätähousuna jo kesken lypsyn Unan karsinaan. Myös Ulrikan viime vuoden Unelma tulee sukuunsa valtavan kovana maidon- tuottajana. Elviirassa suku tuli esille, koska se sai kaksi urosta.

Lampaat ovat olleet urhoollisia. Vain Olivia tuottaa vaikeuksia, koska se ei anna Oskun imeä ollenkaan, ei tunnista omaksi karitsakseen eli Osku on kokonaan tuttipullon varassa. Se on niin mahdottoman innokas, että kerran humahti kolme tuttipullollista ja perästä tuli vain pieruja. Jos Oskun päästää muiden luo, yrittää se imeä jokaista. Pikku Turre (karitsa) odottaa joka aamu ja hyökkää imemään Ulriikkaa (vuohta) kun aloitan lypsyn. Niin, Ulriikka ei jaksa enää kiivetä suurine utareineen lypsyasemalla vaan joudun lypsämään sen pilttuussa. Bimbo ja Brooke ovat vihaisia jos niiden pikkuisia yrittää juottaa pullosta. Ne melkein purasevat tutin rikki.

Kuukauden kilit saivat olla emojensa luona sitten erottelimme ne yöksi entiseen kanalaan. Nyt enää Veeran ja Unan pikkuiset saavat olla päivisin emojensa luona. Myös Unelma Uulala ja Untero nostetaan päiväksi emänsä luo, koska niillä on jostain syystä lähtenyt karva kaulasta ja ovat niin rääpäleen näköisiä. Karvan lähtö saattaa johtua sinkin puutteesta eli pitäisi saada jostain vanhoja venäläisiä sinkkiämpäreitä.

Yritän kovasti opettaa kilejä juomaan maitoa kupista.

Kanat ovat viettäneet koko talven kesäkanalassa. Hyvin ovat selvinneet ilman lisälämpöä ja lisävaloa.

Uutena asukkaana navetassa on Rutsevi - kuusiviikkoinen porsas. Sillä on niin eri tavat kuin märehtijöillä, että onpa kiinnostava seurailla.

Aamunavetalla oli rankka tilanne, kun siirsin lampaat (14 karitsaa ja 7 uuhta) ulkokarsinaan. Sika sippurahäntä eli Rutsev vaeltaa vapaasti 13 pikkukilin kanssa tonkimassa pihatalojen edustoja. Lampaat kuitenkin pelkäävät Rutsevia -eikä ihme - se oli aikeissa popsia toisen mustista karitsoista elävänä.

Kerran koko lammaskatras ampaisi tien toiselle puolelle vihreille niityille, Rutsevi ajoi tasalaukkaa katrasta yhä kovempaan vauhtiin. Meidän vappuvieraamme Laina juoksi jaksunsa jyvä-ämpärin kanssa perässä. Minä yritin saavuttaa lammaslaumaa edestä päin, vaikka Osku, pikkukaritsa, jonka emä ei ole antanut sille maitoa, on valinnut minut keinoemokseen, vilisti jaloissani. Saimmehan sen lauman sitten käännettyä. Vauhti oli sama kuin toiseen suuntaan. Rutsev taas koko laukkaa perässä. Eipä tuntunut järvivesi kylmältä niiden navettatoimien jälkeen, vaikka jäät irtosivat vasta vappuna. Nyt lampaat märehtivät ulkokarsinassa, Rutsevi ja karitsat ovat sisällä arestissa.

 

Hyvää jatkoa, nähdään toukokuun lopulla vuohipäivillä!

MH