Hyvät kilinlypsäjät!

Samalla kun kiitän herttasiesta juhannuksesta Kaijanniemessä tunnustan, että tein tänään “urbaanista syntiä” eli ostin päivän Iltiksen. Kismittää kun en voinut jäädä tällä kertaa pidemmäksi aikaa, koska yksi pojistani tulee tänään perheineen mökille.

Ilokseni totean, että tuli upea sadealue ja kasvimaanne saa kosteutta. Toivottavasti vesiposti aukeaa pian ja antaa kasteluavun.

Hyvä että tuli niitettyä niitä nokkosia sinne vintille kuivana kuivumaan. Muistakaa käydä kerran päivässä niitä leyhyttelemässä, jotta tulevat hyviksi. Sinne alle laitoin äidin lakanan sijaan minun sängyssäni olleen talon oman lakanan. Uskon että sekin oli hygieeninen.

Aion mennä lupaukseni mukaisesti täällä tuonne tuttuni luo Eurooppa-tiedotukseen ja kysyä niitä EU-avustusten hakupapereita.

Katson suoranaiseksi velvollisuudekseni yrittää tuoda Kaijaan maksavaa väkeä ainakin tutustumisvuorokausiksi. Mieleeni tuli, että kun sekä Ähtärissä että ympäristössä on tuhansia työttömiä niin eikä heitä voitaisi ajatella “pestattavaksi” talkootyöläisiksi tietyillä erityisehdoilla eli alennetulla vuorokausimaksulla, mutta kovemmalla työvelvollisuudella? Hehän eivät varmastikaan menettäisi tytöttömyyskorvauksiaan ja saisivat itselleen hyvän mielen, vaihtelua elämäänsä ja mielekästä, virikkeellistä toimintaa?

Sitten heräsi ajatuksissani sellainen aika pöllö idis: Kun se kaukana oleva navetta oli niin pahuksen huonossa kunnossa niin esitän, että aivan niin kuin muinoin mm Itä-Karjalassa kotieläimet olivat talojen alakerrassa ja ihmiset asuivat niitten “päällä” ja saivat mm lämmön elukoista talviaikanakin, nyt Kaijassa talutettaisiin lehmät, kanat, kilit, heppa ja koko Nooan arkki sinne kellarikerrokseen, jossa otettaisiin seiniä pois, jotta niille tulisi kunnolla Lebensraumia, elintilaa.

 

Hei te Ähtärissä!

Ollessani viime viikolla sisarentyttäreni mansikkapellolla auttamassa luin hänen Me Naiset -lehdestään tarinan ekoluostarista. Itseä jäi kaivertamaan mielessä että olisiko tässä jotakin minua varten?

Olen 65-vuotias polvikipuinen eläkeläinen. Asun kaupungissa vuokralaisena poikani asunnossa. Vuosi sitten erosin itseäni 15 vuotta nuoremmasta miehestä menetettyäni ensin hänen epäonnistuneiden liiketoimiensa takia kaiken varallisuuteni ja jouduttuani pienen eläkkeeni osuudella velkasaneeraukseen vuoteen 2000 asti. En siis ole varakas, mutta työkykyinen ja -haluinen polvieni sallimissa puitteissa.

Minulla on kaksi koiraa, Skyen terrieriä, ja 16-vuotias kissa, joilla olisi ulkona tilaa siellä missä minäkin olen. Pidän eläimistä, voisin hoitaa niitä enkä pelkää tavallista työtä, mutta minkään alan koulutusta entisellä maalaistytöllä ei ole.

Elämäntyöni olen tehnyt kaupassa ja seurakuntamestarina hoitaen pienen seurakuntakeskuksen kaikki työt, vastuutakin minusta löytyy. Kaipaan yksinkertaista, luonnonläheistä elämää. Olen uskovainen kuulumatta erityisesti mihinkään ryhmään, en ole löytänyt paikkaani. Rakasta luontoa, hiljaisuutta. En tiedä, olisiko tällaisella naisella käyttöä siellä? Voinko olla siellä viikon tai kuukaudenkokeilevassa, miltä tunnun ja tuntuu? Miten se käytännössä onnistuu?

 

 

Tähän tapaan on kirjeisiin vastattu

Kiitos kirjeestäsi. Mukava kuulla, että olet jo tammikuusta asti hiukan hautonut ekoluostarin mahdollisuuksia! Noin 300 ihmistä on soittanut minulle Sarasvuon Seura-lehden jutun jälkeen. Toivottavasti yhä useampi tulee tutustumaan ja muuttaa kanssamme, sillä tilaa vielä on.

Yritän vastata kysymyksiisi. Yhteisömmehän on vasta perustamisvaiheessa, mutta alkuperäinen haave on johtotähtenä ja siihen suuntaan edetään milloin nopeammin milloin hitaammin. Täällä on tilaa 18:lle ihmiselle päätalossa, kahdessa hirsitalossa ja kuuden huoneiston rivitalossa. Tähän mennessä viisi henkilö on tuonut koko muuttokuormansa eli meille tämä on koti. Noin 12 ihmistä on kertonut muuttavansa lähitulevaisuudessa.

Meillä ei ole kynnysrahaa, koska Ähtärin kaupunki on vuokrannut kiinteistön meille edullisesti vuoteen 200 saakka. Saamme lunastaa koko 10 ha alueen sen jälkeen 1,2 milj. markalla. Riippuu toiminnastamme, minkälaiset ehdot meille asetetaan ja saammeko avustuksia.

Ohessa sinulle esite, josta saat tietoa rakennuksista.

Kuvauksesi perusteella tunnut olevan aika lailla samoilla linjoilla kuin me muutkin, Kaikilla ei ole edes 2000 mk/kelinkustannuksiin ja siksi olemme neuvotelleet alihankinta ompelemisesta. Tässä on vielä tilaa monenlaisille ideoille, ihmisille ja vaihtoehdoille.

Vastauksena Ähtärin työvoimaviranomaistensuhtautumiseen kerron, että he toivovat meidän tulevan toimeen omillamme, mikä heille tarkoittaa: ”Ei korvauksia, pitäkää huoli toisistanne, teillähän on yhteinen jääkaappi.” Työvoimajohtaja oli nähnyt A-studion ohjelman ihmetteli, miksi eräs yhteisömme jäsen ilmoittautuu työttömäksi työntekijäksi eli hakee korvauksia. Pystyykö hän työskentelemään kahdeksan tuntia yhteisön ulkopuolella? Sanoimme, että alkuvaiheessa. Emme ole vielä omavaraisia emmekä ole järjestäneet työpajojamme.

Omalla sakilla olemme paljon keskustelleet kansalaistulosta ja miten siitä tulisi tehdä kaikissa kunnissa vaihtoehto. Ähtärin työvoimajohtaja ei ole kovin uudistusmielinen. Mutta hän noudattaa valtakunnan määräyksiä eli ei velvoita vanhempaa väkeä koulutukseen eikä hätyytä työpaikoilla. Mustaa valkoisella meillä ei kuitenkaan ole siitä, että hän lupaa jättää yli 56-vuotiaat rauhaan.

Kaupunginjohtajan idean mukaan meillä on erilaisia luomuajatukseen liittyviä työpajoja pohjakerroksessa. Tuskin

kovin montaa tuntia tarvitsee ommella, että kuukaudessa tienaa sen 2000 mk, minkä eläminen täällä korkeimmillaan vie. Joillakin on korko- tai vuokratuloja, joillakin eläke. Itse teen etätyötä Helsingin yliopistoon. Ähtärissä tarvitaan erityisopettajia ja apulaisia sairaalassa. Salisiko viransijaisuuksilla ansaittua tuon summan?

Aloitamme ehkä huonekalujen entisöinnin. Huovutamme ja värjäämme :luomuväreillä lampaanvillaa huonekalujen

päällisiksi. Suunnittelusta vastaa Ähtärissä asuva Skannon entinen johtaja. Syksyllä aloitamme kansalaisopiston huovutuskurssin meidän tiloissamme. Työtä on siis tarjolla.

Sinä olet ihanteellisesti asemassa, koska saat vuokratuloja 1500 mk/kk eli lähes tarvitsemasi summan. Ainakin alkuvaiheessa ylimääräiset kulut kuten hammaslääkärin maksavat jäsenet itse. Yhteisö voi laiata, mutta periaatteena on, että yhteisön rahoja ei käytetä yksityisiin kuluin.