Suomineito-yhteisön tiedote 13 3.6.1998 Ähtärissä laskiaisena 1998


 

Hei laitostuoreet vanhemmat!


Kiitos kirjeestänne ja kysymyksistä. Minäkin kommunikoin mieluisasti kirjeitse. Kysymyksenne olivat perustavaa laatua.


Lehtijutut melkolailla kärjistävät elämäämme ja tavoitteitamme. Olemme tavallisia ihmisiä ja meillä on toinen jalka vielä vahvasti nyky-yhteiskunnassa. Emmekä halua muodostaakaan erillistä saareketta. Ihanne olisi, että pystyisimme itse kirjoittamaan kolumneja ja artikkeleita lehtiin ja siten antamaan oikean kuvan elämästämme. Semmoista rauhaa ei minulle ole vielä tullut.


Kysymyksiinne.

 

Haluammeko tänne lapsiperheitä?

Haluamme. Emme ole lapsirakkaita siinä mielessä, että leikkisimme legoilla lattialla istuen. Tiedän kokemuksesta, että lapselle on annettava huomiota lapsen ehdoilla ja silloin kuin lapsi sitä haluaa. Olen kuitenkin professorityyppiä ja kuljen suurimman osan päivästä omissa ajatuksissani. Ymmärrämme hyvin, että yhteisö ei voi olla vain määrätyn ikäisille. Lehtisten pikkupojan asuessa täällä huomasi konkreettisesti, miten paljon uusia ulottuvuuksia lapsi tuo. Haluamme tukea lapsia ja lapsiperheitä niissä puitteissa kuin meillä on ja vanhemmat haluavat. Lapsiperheiden on varmaankin hauskempi muuttaa jossain vaiheessa rivitaloon tai puutaloihin.

 

Onko meillä suunnitelmia vuokra-ajan jälkeisestä ajasta?

Kaikki mitä täällä teemme tähtää siihen, että asumme täällä loppuikämme. Jos tänne tulee eläkeläisiä tai hoito- ja keittiöihmisiä, anomme raha-automaattiyhdistykseltä ostorahaa (75%) ja sitoudumme rakentamaan Omavaraisuudesta turvaa -toiminnalla uudenlaista tapaa elää yhdessä. Tulevaisuudessa ei ole enää sosiaalivaltiota, joka takaisi hoidon.

Kaupunginjohtajan mukaan ostajia tälle tilalle löytyy, mutta yhteisöllämme on etuostooikeus. Kaupunki haluaa säilyttää miljöön. Vuoteen 2000 saakka saamme asua pienellä vuokralla. Sen jälkeen tämä on joko ostettava tai maksettava suurempaa vuokraa.

 


Millon päätämme jäämisestä?

Olemme jo päättäneet jäädä. Vielä yhtenä rajana on, että saamme kerättyä 200 mottia puuta ensi talveksi. Tai hätätilassa, että tänne tulee henkilöitä, jotka ostavat puumäärän (30.000 mk). Osan kuukausimaksuista panemme vararahastoon.


Mikä on talon lämpötila?

Toimintaperiaatteissamme sanotaan 18 astetta. Koska kivitalo lämpenee ja kylmenee eri tahtiin kuin ulkoilma, sattui täällä olemaan juuri Aamulehden toimittajan aikaan 16 astetta ja ehkä jatkossakin saattaa päiväksi tulla kylmempää kuin 18. Silloin voivat ne joilla on kylmä, pitää sähköpatteria. Käsitykseni mukaan ihminen on terveimmillään noin 18 asteen lämmössä. Sitä kylmempi ei ole hyväksi.

 


Auton käyttö?

Timolla on kaksi autoa. Hän on ottanut 10 mk kuljetuskerta kaupunkiin. Päämääränä ei ole selvitä kokonaan ilman autoa. Kauppaan pääsee suksilla aniharvoin. Kun lähdemme autolla, koetamme kasata useita ostoksia samalle kerralle. Naapureilla ei ole autoja. Olemmekin maksaneet tomaateista ja osan kynnöista tarjoamalla heIlle autokyytiä. Kauppa-autoa ei käy, bussi tulee pihaan kaksi kertaa päivässä. Täältä on hyvät liftiyhteydet myös Helsinkiin. Sukulaisten ja tuttavien käsitykset ovat juttu sinänsä.

Anne Flinkilä kertoi ohjelmaa tehdessään, että monen muuttoa estää pelko, että itse epäonnistuu. Palaaminen takaisin on noloa. Timon ja minun sukulaiseni ovat olleet kiinnostuneita ja kunnioittavat meitä jonkin verran. Mutta ihan jokainen epäilee: idea on hyvä, mutta voiko semmonen onnistua... Minä tiedän että onnistuu. Tarvitaan vain meitä rohkeita. En enää palaa kaupunkiin enkä enää luovu navetan porukasta, vuohista, kanoista ja lampaista. Olemme etuajassa tässä yhteiskunnassa, ja tämä on lähes ylivoimainen pioneerihanke.


Ähtärin rotarit olivat täällä torstaina. Innoissaan. Eräs rouva tuli lähtiessä sanomaan: ”Minun käsitykseni muuttui teistä kokonaan siihen mitä lehdestä olen lukenut. Olette hyvällä asialla. Paljon onnea.” Toissa yönä täällä oli Kokkolasta teosofipariskunta ja hekin toistivat: ”Päämääränne on oikea, olette vakavissanne aikomuksessanne, paikka on hyvä.”

 

Insinööripariskunta ehdotti maksavansa 9-vuotiaasta pojasta 750 rnk/kk. Koska vauva ei tarvitse vielä omaa huonetta eikä osallistu ruokailuunkaan, mutta toisaalta tarvitsee pesukonetta, kuumaa vettä ja ehkä sähkölämmittimen, tuntuisi sama 750 mk/kk hyvältä. mh