Maatiaiseläimet säilytettävä!

Olemme käyneet pitkät keskustelut Jokioisten tutkimuskeskuksen edustajien ja maatiaiskarjan ja kasvien vaalijoiden kanssa. Keskusteluista on tullut tuntu, että on viimeinen hetki alkaa kerätä ja vaalia perinteisiä suomalaisia rotuja ja kasveja Nooan arkkiin. Joissakin tapauksissa on jo liian myöhäistä., esimerkiksi maatiaissikaa ei enää ole.

 

Venäjällä on kyliä, joissa samat rodut ovat lisääntyneet vuosisatoja. Nämä eläimet kestävät oman ympäristönsä paineet niin ilmaston kuin päästöjen suhteen. Ne ovat tottuneet alhaiseen elintasoon, niukkuuteen ja raakaan ilmastoon, voimakkaimmat ovat jatkaneet sukua. Siksi sellaiset geenit ovat säilyneet, jotka edistävät luonnonmukaista elämää. Siinä ympäristössä tarvitaan erilaisia älyn komponentteja. Niin eläinten kuin ihmisten aivot ovat treenaantuneet selviämään luonnon ehdoilla. Miten meillä, kun vain teholehmät jatkavat sukua? Sieltä joudumme vielä hakemaan eläimiä, kun kovat paikat koettavat Suomeenkin! Ulkomailta tuodut lajit tarvitsevat ulkomailta tuotua rehua, lääkitystä ja hoitoa. Koko Venäjän alue on kuin iso geenipankki!

 

Suomineitoon otamme vain maataiskarjaa. Maataiskanoja ja lampaita meillä on jo. Nyt etsimme lampaille puhdasrotuista pukkia. Lehmä ja hevonen on hakusalla.

Maatiaislehmien geeneissä ei ole sarvia. Lehmät ovat nupoja eli sarvettomia. Ne eivät siedä AIV-rehua, syövät vähemmän ja kehittyvät vaatimattomammiksi. Tehoviljelyssä lehmälle syötetään samaa ravintoa kuin yksimahaiselle, jopa maitojauhetta, mikä on kaiken järjen vastaista. Teholehmistä tuskin tietää, milloin ne ovat kiimassa.

 

Suomessa on kolme lehmärotua:

1. Itäsuomenkarja - kyyttö, sanasta kyy. Kyykäärmeellä on musta sahalaita selässä, lehmällä sahalaita on valkea. Kyyttö on temperamenttinen ja osoittaa heti, jos sitä joku asia ottaa päähän. Puhtaita kyyttöjä on olemassa noin sata kappaletta, sonneja 30. Eniten kyyttöjä on tallella Sonkajärvellä, Sukevan keskuvankilassa. Maitoa kyytöstä saa 20 kg vuorokaudessa, kun Suomen suosituin lehmä Hollsteinfriisiläinen tuottaa 30 kg.

 

2. Länsiusomalainen karjaa on jäljellä 160 kpl. Ne ovat kokonaan ruskeita ja tuottavat enemmän kuin kyytöt.

 

3. Lapinlehmä on kaikkein uhanalaisin, niitä on jäljellä enää sata kappaletta. Se on pienin ja ihmisrakkain.

 

 

Vapaasti kasvaneilla kanoilla ei ole paljon kolesterolia!

Maatiaistipuja on Suomessa vain tuhat kappaletta. Kanat ovat lähes yhtä kiintoisia kotieläimiä kuin kutut. Maatiaskukko pitää huolta parvestaan. Jos haukka lähestyy, päästää se kanat ensin suojaan ja juoksee itse viimeisenä. Kukko myös syö aina viimeisenä. Kana pystyy tunnistamaan 20 yksilön parven. Se hermostuu, jos on enemmän kanoja yhdessä. Sukusiitoksen voi estää pitämällä 20 kanan parvessa viisi kukkoa. Kana munii munan päivässä, parhaana kaksi. Parvessa erottuu helposti, millä kanoilla on hautomavietti tai hautomakuume.