Miksi
tarvitsemme
luomumummola-yhteisöjä
juuri nyt?
1. Isoäiti-hypoteesi unohtumassa
Mitä virkaa on yli 50-vuotiailla tädeillä? kysyy Arja Kivipelto Tiede&Luonto -sivuilla (hs 2.9.2008): "Evoluution tutkijat ovat kauan pohtineet, miksi naiset elävät pitkään vielä menopaussin jälkeen. Lähes kaikkien muiden nisäkkäiden naaraat säilyttävät lisääntymiskykynsä loppuun asti, vaikka sinnittelisivät 70-vuotiaiksi kuten norsut."
Yksi syy löytyy siitä, että vauvamme ovat avuttomia kovin pitkään ja perheissä on usein eri-ikäisiä lapsia yhtä aikaa. Eläimet hoitavat yleensä yhtä pesuetta kerrallaan ja luonnonvalinta suosii suuria pesueita. Isoäiti-hypoteesin kehitti alunperin amerikkalainen evoluutiobiologi George Williams vuonna 1957. Aineisto osoittaa, että mummous ja hyvä lisääntymismenestys liittyvät yhteen. Isoisisyys ei auttanut lapsenlapsia lainkaan, vaan jopa huononsi heidän selviämistään. Nörttipojat käyttävät sanontaa: sopii niin vanhoille mummoille kuin myös sedille... (siis ei vaareille).Biologi Virpi Lumma uskoo, että isoäiti-hypoteesiin sopivat myös äidit, jotka lopettavat lastenteon kesken kaiken. Heistä tulee mummoja, jotka edistävät lastenlastensa eloonjäämistä.
Vanhimmalla sukupolvella täytyy olla mahdollisuus siirtää itse aikanaan oppimaansa ja elämänsä aikana kokemaansa tulevalle sukupolvella niin, että tämä ei jää pelkän mainonnan ja kaiken läpäisevän kulutuskulttuurin pyöriteltäväksi.
"Perinteisesti lapsen leikki on saanut aineksensa aikuisen työn seuraamisesta, mutta nykyisin työ on siirtynyt pois lapsen näkyviltä. Kotiviihteen aiheuttama taustahäly ja perheen vapaa-ajan käyttäminen kuluttamiseen ovat heikentäneet keskittyneen leikin asemaa. Elokuvien hahmoleluilla lapset kuitenkin vain lähinnä toistelevat näkemäänsä. Tällaisen leikin jälkeen lapsi odottaa kyllästyneenä muiden keksivän hänelle jotain uutta tekemistä. Kuluttamisen paine näyttää tekevän ihmisistä vähemmän tyytyväisiä. Kasvuikäisille se aiheuttaa jopa ahdistusta ja masennusta." (Ritva Kuusisto, Anki Pulliainen, Raittiudenystävät ry:n suunnittelijat, hs 20.7.2008 vieraskynä)
2. Hyviksi kysyjiksi ja kuuntelijoiksi ei synnytä vaan kasvetaan
Lasten filosofointia tulisikin kehittää kaikilla rintamilla. Filosofin vastaanotolla kävijöitä ei kohdella psyykkisesti tai emotionaalisesti sairaina eikä heihin suhtauduta holhoavasti tai autoritaarisesti. Kyseessä on kahden tai useamman “kokonaisen ihmisen" dialogi. Filosofi kyseenalaistaa toisen ajattelun rakenteita, jotka ovat saaneet tilanteen näyttämään tavalla toi toisella umpikujalta. Mummot ovat hyviä kuuntelijoita ja päihittävät nuoret ammattiauttajat mennen tullen.
”Hyviksi kysyjiksi ja
kuuntelijoiksi ei synnytä vaan kasvetaan ajattelua arvostavassa yhteisössä.
Yhteisöllisyys vahvistuu, kun käsitystä maailmasta ja itsestä opitaan
rakentamaan yhdessä toisten kanssa. Erimielisyydet opitaan kohtaamaan ilman
riitaa. Filosofoinnilla on myös sisällöistä merkitystä. Koulussakin pitäisi olla
riittävästi tilaa ja aikaa oppilaiden tärkeinä pitämille kysymyksille ja
aiheille. Lapsille ja nuorille on tarjottava mahdollisuuksia käsitellä
sellaisia elämän ydinkysymyksiä kuin oman identiteetin kehittyminen,
suhde toisiin, välittäminen ja ystävyys, vastuu, oikea toiminta ja hyvä elämä,
pettymykset ja suru. Ajattelutaitoja kehittäviä työtapoja on mahdollista
levittää mihin tahansa kouluaineeseen."
(Hannu Juuso, Tuukka Tomperi, vieraskynä
hs 18.3.2010)
Mummothan ovat iät ajat toimineet kuin entisajan filosofit ja nykyajan terapeutit.
"Jo antiikin
Kreikassa filosofien tiedettiin lievittäneen ihmisten sielunvaivoja lääkärien
keskittyessä ruumiin kärsimysten hoitoon. Filosofi ohjaa ja houkuttelee
asiakkaan puheen pyörteisiin siten, että keskustelusta alkaa viritä uusia ja
luovia näkökulmia. Filosofi tekee asiakkaalle kysymyksiä, jotka herättävät
näkemän uusia puolia ongelmassa, kenties kyseenalaistamaan luutuneita
ajatuskuvioita. Filosofiset vastaanotot peilaavat nykyaikaa paitsi ongelmien ja
elämän tarkoituksettomuuden, myös yksinäisyyden näkökulmasta."
(Sirpa Palokari kirjoittaa hs 17.3.2008)
Opetushallitukselle on ehdotettu lasten filosofian sisällyttämistä peruskouluun. Kyse on perusasioista. Itsestä ja toisista, oikeasta ja väärästä, eilisestä ja tulevasta, onnellisuudesta ja ikävästä, luottamuksesta ja pettymyksistä, kauniista ja rumasta, yhteisöllisyydestä ja yhteiskunnasta.
"Lasten filosofia vahvistaa kriittistä ja luovaa ajattelua, argumentaatio-, kuuntelu- ja keskustelutaitoja, eettisiä kansalaisvalmiuksia sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia ja tajuta yhteyksiä. Kasvatusta ei voida oikeuttaa vastaamatta kysymyksiin etiikasta, tiedosta, kokemuksista, yhteiskunnasta, kulttuurista ja ihmisyydestä." (Juuso, Tomperi)
Gareth Matthews sanoo, että lapset heittäytyvät vähän väliä puntarointeihin, jotka ammattifilosofit tunnistavat filosofoimiseksi, mutta usein heidän vanhempansa tai opettajansa eivät suhtaudu tähän taipumukseen rohkaisevasti. Lapset oppivat olemaan samaa tai eri mieltä, miettimään perusteita puolesta ja vastaan, selittää syitä ja vaikutuksia sekä antamaan arvoa luokkatovereitten sanomisille. Filosofointia harjoittamalla tarjotaan lapsille tapoja päästä perille omista ajatuksistaan, tuetaan heidän näkemyksiään ja järkeillään heidän kanssaan. (Jaakko Tuusvuori niin et näin 2/2010)3.
Maalaistalon kulttuuri ja itse tekemisen ilo häviämässä
Maatilat Suomessa alkavat muistuttaa huoltoasemia ja viljely ja karjanhoito
tehdasmaista tuotantoa. Säilyneet pihapiirit on kiire säilyttää ja todella
vanhat museoidut ympäristöt elvyttää. Moneen talonpoikaismuseoon on investoitu
tuhansia euroja EU:n rahoja, myös valtion ja kaupunkien varoja - ja kuinka
ollakaan: sitten ei ole varaa palkata ketään, joka pitäisi mahtavan pihapiirin,
hirsirakennukset, navetat ja luhdit auki kesäisin - saatikka että vierailijoilla
olisi mahdollisuus kokeilla entisajan vempaimia ja elämänmenoa.
”Suomessa on yksi Euroopan tiheimmistä museoverkoista. Museoita on yli tuhat, niistä yli 300 tuettuja ammattimuseoita. Kotiseutumuseoita 800, joista 340 kävi alle tuhat asiakasta vuonna 2005. Valtio antaa kunnille museoiden hoitamiseen valtionosuuksia työntekijämäärien mukaan, ei sen mukaan, mitä nuo henkilöt tekevät. Valtionosuutta ei enää saa, ellei museon palkkalistoilla ole vähintään kaksi päätoimista museoammattilaista – ennen riitti yksi.” (Museoliiton pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovinen, hs 10.1.2011)
Ateneumin taidemuseossa esiteltiin keväällä 2011 Arjen sankareita, naturalismi kuvataiteissa tekstillä:
"Aika mökillä täyttyy pienistä askareista. Koskaan ei ole kiire. Päivän päätteeksi lämmitetään sauna. Pikku apurin mielestä parasta on kun isoisän kanssa sytytetään tuli kiukaaseen. Ennen pienet kulkivat mukana arjen töissä. He auttoivat voimiensa mukaan ja vanhat jakoivat viisautena sen, mitä elämä oli heille opettanut. Näyttely Arjen sankarit kertoo lapsuuden huolettomuudesta ja vanhuuden viisaudesta. Ilosta ja surusta. Ihmisistä, joille toisista välittäminen on tärkeää."Aikanaan Suomineito-ekoyhteisössä soittelimme koko Pohjanmaan läpi
löytääksemme henkilön, joka vielä oli keittänyt saippuaa teuraspäivän
jätteistä. Se sukupolvi alkaa olla poistumassa, joka vielä osasi tulla toimeen
alusta loppuun omavaraisesti. Heillä oli taitoja, joita ei kirjoja lukemalla opi.
"Jos ajatellaan Suomessa 1500 vuotta sitten elänyttä eräkulttuuriyhteisöä, joka pyydysti esimerkiksi peuroja, yhteisön on täytynyt tietää paljon sellaisia asioita, jotka eivät tapahdu montaa kertaa yhden ihmisen elinaikana. Täytyy olla ylisukupolvista tietoa. Minun sukupolveni isovanhemmat vielä osaisivat elää ilman kapitalismia tietyssä mielessä. Heillä oli oman luontevan elämänsä kautta aitoa kykyä elää. Tämä vaihe on niin lähellä taaksepäin katsottaessa, että se voi helpottaa myös eteenpäin menoa." (Tere Vaden, Elonkehä 4/2010)
4. Isoäidit
ja isoisät myös tietävät
Haastattelija Säde Nenonen kysyy, mikä tekee mummosta mummon:
"Mummolla on tiedossaan se salaisuus, jonka ymmärtämiseksi tarvitaan hänen
kaikki elämänkokemuksensa. Kun sen salaisuuden tuntee, onkin kohta jo aika
kuolla. "
Miten hieno otsikko "Mummoilla on hallussaan salaisuus" (hs 11.9.2009). Nenosen haastattelema taiteilija Inge Löökiä on piirtänyt kortteja lapsuuden muistojen pohjalta: "Samassa rapussa asui kaksi vanhaa räpätätiä, joita lapset pelkäsivät. He puuttuivat joka asiaan." Löökin mielestä hyvä kaveri on hienointa, mitä ihmisellä voi olla. Hauskanpitoon ei tarvita kovin kummallisia välineitä, mutta retkieväät ovat aina tärkeitä. Ollaan ystäviä viimeiseen hengenvetoon asti, ja silloinhan ollaan toivon mukaan vanhoja."
Eikä haittaa, vaikka mummola olisi kovinkin erilainen kuin oma koti. Törkeän tärkeä mummola, selventää Johanna Pohjola (Etelä-Suomen Sanomat 30.10.2009):
"Maailmankuvat avartuvat, vanhempien hoitotaakka kevene ja
lapsi rikastuu monilla aikuisen malleilla. Professori Jallinoja on huomannut,
että mummot ja vaarit viettävät aikaa lastensa perheiden kanssa yhä enemmän
vuorotellen kuin yhdessä. Suomen Isovanhemmat ry:n puheenjohtaja opetusneuvos
Pekka Leinosen mukaan on mahdollista viihtyä, mikäli ihmissuhteet perustuvat
objektiivisuuteen, itsekriittisyyteen ja lapsen edun ymmärtämiseen. Lapsi
tarvitsee aikuisia, rajoja ja esikuvia. Globaali maailma tarvitsee erilaisuuden
ymmärtämistä. Laajaa maailmankatsomusta edistää, jos lapsi kohtaa erilaisia
toimintatapoja esimerkiksi mummolassa. On äärimmäisen hyvä asia, että
mummolassa on eri tavat. Ihmisen pitää kokea erilaisuutta."
Koulumummo on joissain kaupungeissa oppilaan uskottu (hs 12.9.2009): Mummo juttelee vanhoista asioista ja siirtää perinnettä lapsille. Koulumummo on Eurajoen Kuivalahden koulun erikoisuus ja aarre - ja selvästi lasten suosikki. Inga Juholan neljäs lukukausi koulumummona on pyrähtänyt käyntiin. Kenen aloitteesta koulumummo tuli, eivät sen paremmin opettajat kuin mummo itsekään ole ihan varmoja. Juhola kertoo:
"Jokaisella lapsella pitäisi olla
aikuinen uskottu, jolla on aikaa kuunnella lasta ja pohtia yhdessä asioita.
Lapsen luottamus ei rakennu auktoriteeteille eikä käskyille." Palmin
mukaan Juholasta huokuu "rauhallisuus ja lempeys"-
Puhutaan myös tätienergiasta ja babushka-energiasta. Venäläiset mummot eivät ole koskaan antautuneet järjestelmälle. He ovat pitäneet elämää yllä kaikenlaisissa oloissa. Viisas ihminen on elämän käytännöllisten perusasioiden asiantuntija.
"Neuvolaan luotetaan enemmän kuin omiin tuntemuksiin. Tällainen epävarmuus panee miettimään, onko sukupolvien välinen hiljaisen tiedon kulku joltakin osin katkennut." (prof. Tommi Hoikkala hs 4.7.2010)
Olipa aikoja kun Ruotsin vihreiden Pehr Garthon julkaisi kirjansa Mummossa on
viisaus. Lot mormor bestämma 2000-talet.
Nytkö me kultaisen iän saavuttaneet kuulumme vain vaippakansaan (Vihreän Lanka 14.1.2011)
Tutkimusten
mukaan liian monet isovanhemmat arastelevat kertoa nuorille menneestä
elämästä:
Historiattomia eivät olekaan vain nuoret vaan usein heidän
isovanhempansa, jotka eivät ole kertoneet menneistä tapahtumista.
Kuva
jaarittelevasta ja taruja kertovasta isovanhemmasta ei enää päde vaan
päinvastoin. Halutaan nähdä isoäiti hirveän positiivinen
ihmisenä. Hän ei puhua niistä vanhoista ajoista, koska "silloin
kaikki oli
niin kurjaa".
5. Koululaisilta puuttuvat mallit ja
kokeilukentät
Yhteiskunta
ja koulu tarjoavat yhä vähemmän oikeata tekemistä nuorille.
Tommi Melajoki kirjoitti (hs 7.7.2009) Helsingin koulukasvitarhasta,
missä ala-asteikäisten kesäleiritoimintaa pidetään arkipäivisin
kymmenestä
kahteen. Kumpulan peltoja viljelee noin 230 helsinkiläistä lasta
vuosittain.
Toiminta alkoi vuonna 1912, kun muurari Alex Ärtin testamenttasi 100
000
markkaa lasten hyväksi. Lasten ja nuorten puutarhayhdistys on vastannut
toiminnasta vuodesta 2007 lähtien.
"Jos rahoja leikataan, leirien hintoja joudutaan nostamaan nykyisestä 40 eurosta jopa 200 euroon kesältä. Itä-Helsingin lapsille oli ennen bussikuljetus paikalle, mutta se lopetettiin taloussyistä... Maasta on kohonnut papuja, salaatteja, tomaatteja ja tietenkin sipulia." (Puutarha-agronomi Taina Laakosinen)
Espoossa vanhemmat keräsivät 1500 nimeä
adresseihin, kun kakkosluokkaisten kerhoja uhkasi laukkautus (hs 18.2.2010) Kouluille saatiin syksyllä
järjestöjen ja
seurojen järjestämiä maksullisia iltapäiväkerhoja. Espoossa vain noin
30
prosenttia toisen luokan oppilaiden vanhemmista hakee iltapäiväpaikkaa. Espoossahan toimi vuosikymmeniä
jopa lasten nikkariverstas, missä tytötkin innostuivat rakentamaan.
Kuka kotitaloutta opettaa, jos koulu ei sitä tee?
"Suomalaisessa
koulutusjärjestelmässä on kaksi kansainvälisesti merkittävää helmeä:
kotitalousopetus ja kouluruokailu. Näiden molempien tulevaisuudesta on
pidettävä huoli. Ruokailu on osa koulun opetusohjelmaa ja sisältää merkittäviä
kasvatustavoitteita. Kun lapset pääsevät kosketukseen ruoan kanssa, he saavat
mahdollisuuden kiinnostua hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Hyvän ruoan
arvostus syntyy itse tekemisen ja oivaltamisen kautta. Kotitalous on
kuitenkin perusopetuksessa tuntimäärältään pienin oppiaine. Sen osuus kaikille
yhteisistä tunneista on vain 1,4 prosenttia." (Marja Innanen kirjoitti hs 15.2.2010)
Leena Roivanen Muuramesta vastasi tähän (hs 19.2.2010):
"Kotitalouden hallitsemisesta tulisikin suorittaa koulussa
näyttökoe, ja sen arvosana tulisi laittaa todistukseen. Näyttökoe voisi
sisältää ruoanlaittoon, vaatehuoltoon, kodin siivoukseen ja lastenhoitoon
liittyviä tehtäviä. Taitojen hiomispaikkana toimisi tietysti oppilaan oma
koti... Koko operaatio olisi pienimuotoinen perhevalmennus, jonka tuloksia
olisi vaikkapa parisuhdetta suunnitellessa kiva vertailla.”
Henrietta Grönlund valmistaa väitöskirjaa pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten auttamishalusta. Tutkimusten mukaan 70 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista 20-39 -vuotiaista kertoi mielellään toimivansa vanhusten, vammaisten ja huono-osaisten auttamiseksi. Grönlundin mukaan suurten ikäluokkien rakentamalla järjestökentällä on erilaiset tavat toimia kuin nuorilla.
”Osa nuorista on
siirtymässä jälkimaterialistiseen arvotrendiin, missä materiaaliset arvot on jo
tyydytetty. Se näkyy kulutus- ja urakriittisyydessä. Siihen liittyy myös
itselle vieraiden ja kaukaisten ihmisten auttaminen, uudet universaalit arvot”, (Minna
Pölkki hs 21.2.2010)
Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen esittelee uusia kokemuksia (hs 29.3.2010):
"Homing eli kotoilu on tullut meillekin. Kotitaidot ovat nousseet
arvoon uudestaan, nyt elämyspohjalta. Arki on trendikästä. Olemme luoneet
legosukupolven, jota kuvaa yksiulotteinen eteenpäin pyrkiminen, aivot ovat
asettaneet keinotekoisen maailman etusijalle, maailmankuva on muuttunut
orgaanisesta mekaaniseksi. Objektiivinen ulkoinen vapaus on kasvanut,
subjektiivinen sisäinen vapaus ei."
6. Lapset kärsivät yksinäisyydestä
Kun vanhemmat ahertavat pitkiä päiviä ja joutuvat olemaan viikonloppuisinkin
tavoitettavissa, jää touhuaminen kotona ostoksilla käymiseksi. Nykykodeissa on
harvoin edes tekemisen edellytyksiä, eletään sähkötöpselin diktatuurissa. Luova
ihmisen alku oireilee.
Ennen teollisuuden aikakautta ihmiset tekivät monenlaista työtä pitkin päivää ja ympäri vuoden. Fordismin kehityttyä työaika ja elämä erotettiin toisistaan, toisen maailmansodan jälkeen valtiokin alkoi tukea työn ja elämän erottamista.
Työstä ei ole tullut humaanimpaa. Nykyään työntekijät joutuvat käyttämään yhä
tiukempaa itsekontrollia. Urakehitys on
olosuhteiden pakosta etusijalla, perheelle jää aikaa sitten kun. 1980-luvulta lähtien yli puolet
ihmisistä on tehnyt työtä muulloin kuin normaaliajan puitteissa ja sitä aikaa määräilevät
markkinat. Ihminen ei voi itse suunnitella työaikaansa.
Juuri se, että työ ei ole sidottu määrättyyn aikaan, aiheuttaa kiirettä ja ajan
puutetta. Yhteiset ateriat ovat mahdollisia vain, jos ei mitään satu tulemaan
väliin. Synkronisaatio tulee vaikeaksi. Ajan puutetta aiheuttaa myös
töiden
muuttuminen projektiluontoiseksi.
Ruotsalainen
päiväkoti aikoo ryhtyä seuraamaan lapsia
gps-paikantimien avulla. Lasten heijastinliiveihin kiinnitetään
gps-lähettimet liikuttaessa päiväkodin ulkopuolella. Lähetin on
liitetty matkapuhelimeen,
joka hälyttää, jos joku lapsista päätyy liian kauas. (hs 22.9.2011)
Ensin lapsi tuntee itsensä hylätyksi. Seuraavassa vaiheessa hän
kaveriporukassa kokeilee nykyajan viettelyksiä. Ja sitten ollaankin jo
nykytilanteessa, missä lastenhuollon ostopalveluiden kulut ovat räjähtäneet:
"Kustannukset huostaan otettua lasta kohden vuodessa hoitomuodoittain 2008
(23.9.2009 Uusi Lahti):
- perhehoito
15 758 euroa
- kunnan oma lastenkoti 33 503 euroa
-ostopalvelu 48 412 euroa
Kaikkiaan 720 lasta Helsingissä on sijoitettu pitkäaikaiseen perhehoitoon.
Laitoslapsia on Suomessa suhteessa enemmän kuin missään muualla maailmassa.
Sijaisperheen minimipalkkio on 354 euroa. Kolmen vuorokauden laitoshoidon
hinnalla hoidetaan lasta kuukausi perheessä. Vuonna 2010 minimikorvaus nousi
650 euroon. Isot kaupungit ovat jo pitkään maksaneet yli tuhannenkin euron
palkkioita. "Parhaiten yhteiskuntaan näyttävät sijoittuvan alle 12-vuotiaina
huostaan otetut ja perheisiin sijoitetut tytöt. Toisen ääripään muodostavat 13
– 17-vuotiaina laitoksiin sijoitetut pojat. Heidän syrjäytymisriskinsä on
suurin." (hs 12.7.2011)
Lahden lastensuojelupäällikkö Päivi Lahti myöntää, että ongelmien taustalla
on isompi yhteiskunnan muutos: "Viime vuosina meille on tullut entistä
enemmän huostaan otettavaksi murrosikäisiä nuoria, joita omat lastenkotimme
eivät yksinkertaisesti pysty hoitamaan. Päihdeongelmat ovat tavallaan
väistyneet mielenterveysongelmien tieltä." Tommi Borg kirjoittaa:
"Alan ammattilaiset laittaisivat mieluiten paukkuja niin sanottuun
avohuoltovaiheeseen, jotta huostaanottoja saataisiin ehkäistyä." Johtava
sosiaalityöntekijä Leena Tiihonen ehdottaa avuksi lisää viranomaisia: "20
uudella lastensuojelun työntekijällä tekisi jo aika paljon." Se maksaisi
800 000 euroa vuodessa. Johtaja Sepponen: "Kyseessä on melko pieni summa,
kun sitä suhteuttaa tässä toiminnassa liikkuviin miljooniin. Totta on, että
ostopalveluiden käyttö on pahimmillaan tyhmyyttä."
Helsingin kaupunki on päättänyt tarjota jokaiselle
lapselle ainakin yhden harrastuksen ongelmien ehkäisemiseksi: "3. - 6.
-luokkalaisille ei ole riittävästi mielekästä toimintaa iltapäivisin koulun
jälkeen. Aikaa vietetään yksin kotona tai kauppakeskuksissa",
ohjaustyöryhmän sihteeri Taina Hussi sosiaalivirastosta kertoo. Itä-Helsingissä
lapsista 35 prosentilla ei ole yhtään harrastusta.
Voi voi - ja me eläkeikää lähestyvät mummut riudumme tekemisen puutteesta. Makaamme vanhainkodissa ennen aikojaan ihan vain koska mielekäs tekeminen puuttuu. Saisinpa jutella nuorten kanssa, seisoa vieressä kun he lypsävät vuohta, pudottelevat heiniä, nostavat porkkanaa, kirnuavat, keritsevät, karstaavat, nikkaroivat - kiireettömässä ympäristössä, oman mielensä mukaan. Tekevät itse oikeita asioita ja näkevät välittömästi tuloksen ja hyödyn.
7. Vainko ostoskeskuksia
vanhuksille?
Prof.
Antero Markeli kertoi kaupunkipäivillä Helsingissä (Länsiväylä
25.5.1993): ”Myöskään vanhemmalle polvelle ei kaupungeilla ole paljon
muuta
luontevaa harrastusta tarjota kuin iänikuinen näyteikkunoiden katselu,
mikä
sinänsä on hyvin kaupunkimainen ja kulutusyhteiskuntaa kuvaava
harrastus: Mitähän ostaisimme seuraavaksi? Jos ostoskeskukset ovat
nyky-yhteiskunnan temppeleitä niin näyteikkunoiden katselu on silloin
iltahartaus. Uusi kaupunkilainen on siis ymmällä kaupunkinsa kanssa,
jossa hän
ei tiedä mitä tekisi. Nyt tietysti monet kaupunginisät viittaavat
laajaan ja
monipuoliseen teatteri-, konsertti-, kansalaisopisto-, liikunta jne.
tarjontaan,
mutta en tarkoita sitä, koska se soveltuu vain sille aktiiviselle
piirille,
joka on valmis etukäteen ilmoittautumaan, hankkimaan lippuja,
pukeutumaan jne.
näitä tilaisuuksia varten. Sen sijaan kaivataan yksinkertaista,
pienimuotoista
toimintaa, jossa voi esim. saada virikkeitä, tavata tuttuja, vaikka
syödä ja
juoda, jos haluaa.”
Tehdäänkö minusta robotti, kysyi filosofian tohtori Irma Nykänen (hs mielipidesivuilla 16.9.): ”Vanhuslaissa tulee vanhukselle turvata vähintään seuraavat viisi perusoikeutta: oikeus ravintoon, hygieniaan, terveydenhoitoon, turvalliseen asumiseen ja inhimilliseen kohteluun... Hyvä asuminen suojaa melulta ja hälinältä... Lain toteuttamista voidaan valvoa samalla viranomaismenettelyllä, jolla esimerkiksi akkreditoituja laboratorioita ja elintarvikelaboratorioita valvotaan. Siksikö pidän kunnostani huolta, siksikö joku matemaattinen ikä, että sitten minua tulevaisuudessa valvotaan kuin elintarvikelaboratoriota? Eikö mummoissa ole viisaus? Emmekö voi jättää mitään lastenlapsille? Eikö kukaan halua kuulla, miten se elämä sitten menikään...”
Senioreiden
muuttovirrat eivät noudata yleisiä lainalaisuuksia. Koko maan kuntien
välisessä muuttoliikkeessä 2000-2008 voittoa sai vain 20 seutukuntaa
72:sta kun taas yli 55-vuotiaiden tilasto oli päinvastainen: voittoa
53:lle ja tappiota 19:lle.
"Useimpien vanhusten ongelmia ovat yksinäisyys ja masennus. Yksin
asuva ja masentunut ihminen ei jaksa huolehtia ruokailustaan, hän ei myöskään
jaksa lähteä kerhoihin eikä lenkille. Siinä on tuhoisa kierre, joka nopeasti
johtaa terveyskeskuksen vuodeosastolle... vireitä ikääntyviä ei auteta pysymään
vireinä rakentamalla heille yhteisöasuntoja. Yhteisössään vanhukset voisivat
laittaa yhdessä ruokaa ja käydä lenkillä. Vertaistuki toimisi." (Raili
Korhonen, Kuopio, hs mielipide 13.10.2007)
Yhteisötaloja vanhuksille vaati Matti Korhonen
Siilinjärveltä (hs 24.10.2007): "Tosiasia on, että vanhakin ihminen haluaa
olla yhteiskunnalle hyödyksi eikä vain elellä tyhjänpanttina. Yhteisöstämme
voisimme tehdä monenlaista keikkaa lähiympäristöön: käydä päiväkodeissa ja
koulussa kertomassa entisaikojen elämästä, voisimme opettaa yksinhuoltajien
vekaroille."
Vappu Taipale on kirjoittanut, että meidän vanhojen on ansaittava kunnioitus. Vanheneminen ei välttämättä tarkoita viisastumista. Suomi on ikääntyvien pilottimaa.
Brittikirjailija Martin Amisom tiivistää: Tällä menolla yksikään
yhteiskunta ei kestä pian hyökkäävää harmaata tsunamia.
8. Mummot ja vaaritkin kärsivät
juurettomuutta
Yritin etsiä googlesta hauskaa kuvaa luomumummolan
logoksi - isoäiti, gramma, Oma jne. Hakusanat toivat varsin yksipuolisen kuvan
vanhuksista. Aivan kuin yli 55-vuotiaat vain bailaisivat Kanarian saarilla.
"Isoäitini tuli juuri uuden poikaystävänsä kanssa Tallinasta omalla
autollaan" - kuvaili ystäväni 85-vuotiasta mummoaan. Hakusessa on
naisen itseymmärrys itsestään. Entä sitten mummon itseymmärrys?
Kuvasiko Jari Tervo Koljatissaan meitä mummoja oikein? Kirjassa tytär kertoo:
"Kun palasin Brysselistä, uupunut
Veeti riehaantui hetkeksi, mutta hän ja hänen mumminsa sivuuttivat kysymykseni
päivän sujumisesta. Oili oli moderni mummi. Hänen laisensa kertoivat
kiireisestä arjestaan heitä varta vasten perustetuissa aikakausilehdissä.
Niissä kuusi- ja seitsenkymppiset makasivat mudassa Virossa, talvehtivat
Espanjassa ja poikkesivat Suomeen kuuntelemaan sijoitusneuvojan vinkkejä
varallisuuden lihottamiseksi. Seksiä vielä harrastaville oli niksejä ja
liukastimia ja ensiapuohjeita intohimoturmien varalta. Mummille piti varata
pullo laatupunkkua, konvehtirasia ja George Clooneyn tuore dvd, jos tahtoi
hänet lapsenlikaksi. En tiennyt oliko nykymummeilta jäänyt nuoruus vai
keski-ikä elämättä. Mitä lapsellisemmin he käyttäytyivät, sitä säkenöivämpiä he
mielestään olivat. Minun lapsuuteni mummit olivat ankaria ja turvallisia. Oili
oli itsekäs ja holtiton. Kysyin mummin häivyttyä pubiin Veetiltä, mitä he
olivat puhuneet. ”Oili-mummi puhu kännykkään. Hys, hys, se sano. Oili-mummi
katsoo leffaa. Ei saa meluta, kun Oili-mummi katsoo leffaa. Oili-mummi ei tykkää
kun aikuisten mehu loppuu.” (WSOY 2009, siv. 231-232)
Eikä paljon suurempia kuvittele meistä
vanhoista Jörn Donner: "Lehdistä luen, että kypsyneen iän
saavuttaneen henkilön pitäisi harrastaa uimista, joogaa, saunomista, hiihtoa,
tennistä, shakinpeluuta, teatterissa ja oopperassa käyntiä sekä matkustaa eri
paikkoihin." (hs 21.2.2010)
Woody Allenin filosofiaan on kuulunut elämän
painajaismaisten puolten korostaminen. "Valheella sitä jaksaa", kuuluu
hänen pelastussanomansa. Allen jatkaa: "En suosittele. Siinä ei ole mitään
etuja. Olen 74 vuotta nyt. Et viisastu, et pehmene, et tule kiltimmäksi. Mitään
hyvää siitä ei tule. Ruoka ei sula, näkö heikkenee, tarvitset kuulolaitteen ja
selkään sattuu enemmän. Neuvon että et vanhene.”
*****
YLE/ Tapani Ripatti
Huhtikuu 2010
Mummo
on salaisuus. Mummous syntyy hymystä. - Mummo
on luotu elämänkokemuksesta, kauniista lumihiutaleista, lukemattomien
kesien
kukkasista ja vuosien myönteisistä ajatuksista, lisäsi Seija-mummo.
Näitä
mummoja voi käydä tapaamassa vanhassa Yli-Marolan hirsitalossa
Lahdessa. 4H-yhdistys aloitti helmikuussa kiehtovan kokeilun
kotieläinpihan vanhassa hirsirakennuksessa Lahdessa. Kolmena päivänä
viikossa
talo muuttuu luomumummolaksi, jonne kaikki ovat tervetulleita. Lapset,
nuoret ja aikuiset voivat oppia talossa asuvilta Seija- ja
Marketta-mummoilta elämän tärkeitä asioita.
Mummojen mummolat
Marketan mummo asui kaupungissa, mutta hänen kesämökillään oli eläimiä ja
kaunis puutarha. Marketta muistaa, miten mummo kuljetti junassa lehmänsä
Jyväskylään syksyllä lypsettäväksi.
- Minun mummoni olivat nukkuneet pois ennen kuin synnyin, muistelee Seija
hiukka haikealla äänellä, mutta hänen vanhempansa kertoivat kiinnostavia
kertomuksia Seijalle mummosta ja vaarista. - He olivat sosiaalisia ihmisiä, joiden luo kylän ihmiset kokoontuivat
juttelemaan, Seija muistaa.
Mummo, rukki, kiikkustuoli ja kaappikello
Monet suomalaiset äänitteet maalaavat tietynlaisen, romanttisen kuvan
mummosta. Marketta intoutui googlettamaan etsiessään vanhan ajan
mummo-kuvauksia. Hänen mielestään mummo, rukki, kiikkustuoli ja kaappikello -
kuvaus on hyvä. Mummola merkitsee Marketta-mummolle lempeyden ja rakkauden tyyssijaa.
Keinutuoli on paikka, jonka ääreen lapset tulevat kyselemään. Marketta ei lukisi
keinutuolissa satuja, vaan kertoisi elämän tärkeistä asioista. Mummolla on aina
aikaa ja ymmärrystä.
Yli-Marolan luomumummot
Yli-Marola huokuu mummola-henkeä. Huoneen nurkassa on moderni rukki. Tuolla ovat kangaspuut. Mummot ovat tuoneet mukanaan karstat ja myllyn, jossa voi jauhaa rukiin ja vehnän jyviä, joista voi sitten valmistaa vaikka lettuja. - Tässä mummolassa voi kokea ikiaikaisen viisauden, joka ulottuu maasta suuhun, toteaa Marketta. Seija-mummo iloitsee alkavasta keväästä. - Nyt on kasvun aika, josta yrtit alkavat kasvaa. Lapsia on riittänyt
mummojen luona. - Täällä sukupolvet kohtaavat toisiaan oikeanlaisessa ympäristössä, Marketta
kertoo. Hän naurahtaa muistaessaan, miten eräs lapsi kysyi häneltä, että "onko
sinulla ryppyinen pyllykin?" Täällä mummot ovat kohdanneet myös
uusioperheiden arjen, kun lapsi ilmoittaa, että "en pääse perjantaina, kun
minun pitää mennä isän luo!"
Yli-Marolan mummola on myös mummoille ja vaareille
Lasten
lisäksi Seija ja Marketta toivoisivat, että myös mummot ja vaarit
tulisivat
Yli-Marolaan. Kun talossa touhuaa toistakymmentä lasta, ei apu olisi
pahitteeksi. Toisaalta tässä mummolassa voisivat kohdata myös
yksinäiset mummot
ja vaarit, joiden omat lapset ja lastenlapset ovat muuttaneet muualle.
On olemassa myös mummoja ja vaareja, jotka eivät ole isoisiä- tai
äitejä. Hekin
ovat tervetulleita tähän mummolaan, koska heilläkin on iän tuomaa
elämän
viisautta. Marketta itse toivoisi, että häntä kutsuttaisiin esiäidiksi,
koska
isoäiti on sellainen, joka vie lastenlapsia mäkkäriin. Hän tarjoaa
porkkanoita. - Minä olen luomumummo, hän naurahtaa.
Marketta-mummo antoi vielä toimittajalle eväät elämänpolulle: - Jos
joku yrittää rajoittaa elämääsi, niin sano, että muutat mummolaan,
koska
mummolassa saa tehdä mitä haluaa.
*****
”1990-luvun alkupuolelta lähtien puhuttiin palvelukeskuksiin tukeutuvista alueellisten lähipalvelujen mallista. Mitä se tarkoitti? Palvelutaloon kuului aina palvelutilaosa, joka käsitti ruokailutilat sekä erilaisia pieniä hoitotiloja (kampaaja, jalkahoitaja), sauna- ja peseytymistilat ja jopa uima-allasosaston. Jos pohjoismainen malli olisi viety loppuun saakka, näitä tiloja olisivat voineet käyttää myös ympäristössä asuvat ihmiset, niin vanhukset kuin nuoremmatkin. Näin olisi syntynyt luontevalla tavalla pienempiä ja isompia asuinkortteleita ja -alueita, joiden yhteistä toimintaa ja palveluita olisi kehitetty ympäristöään palvelevien tilojen ja niissä toimivien järjestöjen ja yritysten kanssa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin palvelutalot elävät omaa elämäänsä sen sijaan, että ne olisivat muodostuneet edes lähiyhteisönsä vanhusten ja hoiva-alan toimijoiden kohtaamispaikoiksi. Miksi? Palvelutalojen yhteistilojen rakentamiseen myönnettyjen valtiontukien ehdot ovat estäneet sen, että tilat olisivat avoimesti myös muiden kuin palvelutalon asukkaiden käytettävissä. Kysymys on kuitenkin useiden satojen miljoonien eurojen vuotuisesta tuesta, jota myönnetään jopa 50 prosenttisena avustuksena näiden tilojen investointeihin. Näin valtio on omalla toiminnallaan luonut ympäristöstään eristyneen palvelutalojen ja -tilojen rakennuskannan, jota ei ole kyetty hyödyntämään ikääntyvän väestön arjen hyvinvoinnin kehittämisessä. Tähän hyvinvointiin voisi kuulua esimerkiksi se, että voisi piipahtaa vaikka lastenlasten kanssa lounaalle läheiseen palvelutaloon, tilata siellä tukipistettään pitävältä hoivayritykseltä palveluja ja käydä siellä silloin tällöin esteettömäksi suunnitellussa saunassa kylpemässä.” (Ulla-Maija Laiho hs 24.9.2015)
Brasilialainen Paulo Coelho
on yksi maailman myydyimmistä kirjailijoista. Coelhon teoksia on myyty
maailmanlaajuisesti yli 190 miljoonaa kappaletta ja kirjoja on
käännetty 80 kielelle. Paulo Coelho kirjoitti tarinan:
Poika katselin isoäitiään hänen kirjoittaessaan kirjettä. Hetken kuluttua hän kysyi:
- Kirjoitatko siitä mitä me teemme? Kerrotko minusta?
Isoäiti keskeytti kirjoittamisen ja sanoi lapsenlapselleen:
- Oikeastaan kirjoitankin sinusta, mutta sanojakin merkityksellisempi
on kynä jolla kirjoitan. Toivon että sinusta tulisi tämän kynän
kaltainein, kun kasvat isoksi.
Hämmentyneenä poika katsoi kynää. Se ei näyttänyt mitenkään erityiseltä.
- Sehän näyttää ihan samalta kuin muutkin näkemäni kynät.
- Riippuu siitä, miten katsot asioita. Kynällä on viisi ominaisuutta.
Jos onnistut pitämään niistä kiinni, ne tekevät sinusta ihmisen joka on
aina sovussa maailman kanssa.
Ensimmäinen ominaisuus: Pystyt luomaan asioita, mutta älä koskaan
unohda, että on olemassa käsi joka johtaa askeleitasi. Sitä voi kutsua
Jumalan kädeksi. Hän ohjaa aina oman tahtonsa mukaan.
Toinen ominaisuus: Silloin tällöin minun on lopetettava kirjoittaminen
ja teroitettava kynää. Silloin kynä kärsii hiukan, mutta jälkeenpäin se
on paljon terävämpi. Niin sinunkin tulee oppia kantamaan tuskaa ja
huolia, koska ne auttavat sinua tulemaan paremmaksi ihmiseksi.
Kolmanneksi: Kynä antaa meille aina mahdollisuuden käyttää kumia ja
pyyhkimään virheet pois. Tämä tarkoittaa, että asioiden korjaaminen ei
ole välttämättä pahasta, vaan auttaa meitä pysymään oikeudenmukaisuuden
tiellä.
Neljänneksi: Kynässä kaikkein tärkeintä ei ole sen puinen ulkokuori
vaan lyijyinen sisäpuoli. Muista aina tarkkailla mitä sisälläsi liikkuu.
Lopulta viidenneksi: Kynä jättää aina jäljen. Samoin sinon tulisi
muistaa että kaikesta mitä teetkin elämässä jää jälki. Koeta olla
tietoinen jokaisesta tekemisestäsi.
A boy was watching his grandmother write a letter. At one point he asked:
‘Are you writing a story about what we’ve done? Is it a story about me?’
His grandmother stopped writing her letter and said to her grandson:
I am writing about you, actually, but more important than the words is
the pencil I’m using. I hope you will be like this pencil when you grow
up.’
Intrigued, the boy looked at the pencil. It didn’t seem very special. ‘But it’s just like any other pencil I’ve ever seen!’
‘That depends on how you look at things. It has five qualities which,
if you manage to hang on to them, will make you a person who is always
at peace with the world.’
‘First quality: you are capable of great things, but you must never
forget that there is a hand guiding your steps. We call that hand God,
and He always guides us according to His will.’
‘Second quality: now and then, I have to stop writing and use a
sharpener. That makes the pencil suffer a little, but afterwards, he’s
much sharper. So you, too, must learn to bear certain pains and
sorrows, because they will make you a better person.
‘Third quality: the pencil always allows us to use an eraser to rub out
any mistakes. This means that correcting something we did is not
necessarily a bad thing; it helps to keep us on the road to justice.’
‘Fourth quality: what really matters in a pencil is not its wooden
exterior, but the graphite inside. So always pay attention to what is
happening inside you.’
‘Finally, the pencil’s fifth quality: it always leaves a mark. In just
the same way, you should know that everything you do in life will leave
a mark, so try to be conscious of that in your every action.
Kuten
vanhan satukirjan kansiin eräs Aino-täti vuosikymmeniä sitten
kirjoitti: ”Toivon, että Sinullakin olisi aina keijukaisia”.
Keijukaisia ja simpukankuoren kohinaa… Että maailma olisi Sinulle
aarrekartta, paikka, jossa on enemmän ihmeitä ja iloa kuin pettymyksiä
ja surua. Että rohkenisit aina olla oma itsesi ja pitäisit kiinni
siitä, mistä eniten haaveilet. Että ovet olisivat Sinulle auki sinne,
minne eniten kaipaat. Että aikuisilla olisi aina aikaa kuunnella, kun
haluat kertoa tunteistasi - että maailma ja ihmiset ympärilläsi
saisivat Sinut näkemään itsesi juuri sellaisena kuten olet:
korvaamaton, ainutkertainen, kallisarvoinen. Että Sinulla yön
pimeydessäkin olisi joku, jota ottaa kiinni kädestä, kun pelottaa
eniten. Ettei kukaan koskaan katkaisisi Sinun keijukaisensiipiäsi.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoliso. Runoilija ja valtiotieteilijä, jonka idea Pieniä tarinoita -kampanja on.
(Leena Klockens)
*****
Luomumummoloita
tarvitaan ainakin kolmesta syystä:
Seija
Kurunmäki keksi Aktivistimummot jäädessään eläkkeelle
vuonna 2019. Hän oli työskennellyt viestintäyrittäjänä
erilaisissa kestävän kehityksen hankkeissa ja halusi jatkaa
mielekkäiden projektien tekemistä. Ympäriltä löytyi
moniammatillinen joukko samassa elämäntilanteessa olevia mummoja,
jotka halusivat käyttää osaamistaan ja verkostojaan tärkeän
asian puolesta. Meillä vanhoilla viisailla mummoilla on aikaa toimia
paremman tulevaisuuden puolesta
Kahdentoista isoäidin
perustama Aktivistimummot-liike kasvoi pian yli kuuden tuhannen
henkilön Facebook-ryhmäksi. Aktivistimummot järjestävät
tilaisuuksia, välittävät tietoa ja aktivoivat vuoropuheluun
innostaen päättäjiä, yrityksiä ja kuluttajia
ilmastotekoihin. Yhteiskunnalliseen liikkeeseen kuuluu mummoja,
pappoja ja ”mummohenkisiä” aktiiveja.
Esimerkkejä
aktivistimummojen kampanjoista
1. Mummonmetsä -keräys
yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa tähtää siihen, että
saamme Suomeen lisää koskematonta luontoa, joka on elintärkeää
biodiversiteetin kannalta. Konkreettinen tavoite on kerätä varat
nimikoituun mummonmetsään, myös ennallistettaviin ja muihin
potentiaaleihin suojeltaviin kohteisiin. Aineeton valmistujaislahja
lapsenlapselle ja kummipojalle on arvokas: Satasella suojellaan 200
m2 suomalaista ikimetsää. Ja lahjan antajakin sai hyvän mielen.
Erityisesti Ilmastometsä ry
keskittyy vanhoihin metsiin.
2. MummotÄänestää.
Kampanjassa muistutetaan kuntapäättäjiksi tahtovia vastuusta, joka
heillä on mm. lähiluonnon säilymisestä. Mummoja opastetaan
äänestämään ehdokasta, joka ottaa ilmastonmuutoksen hillinnän
ja luontokadon uhkan ihan tosissaan.
3.
Viikolla 48 oli meneillään Lempivaatteeni-kampanja, eli
aktivistimummojakin on kehotettu kulkemaan viikko samassa
vaatteessa.
Palkinnot:
Aktivistimummot
palkitsevat ilmastotekojen edelläkävijöitä, isoja ja pieniä
tekoja, jotka osoittavat tekijänsä ottaneen ilmastomuutoksen
tosissaan ja innostavat yhä uusia tahoja vaikuttavien tekojen
tielle.
1. Mummojen ensimmäinen Pelargonia-tunnustus
myönnettiin Suomen suurimmalle työeläkevakuutusyhtiö Varmalle,
joka muuttaa kaiken sijoitustoimintansa hiilineutraaliksi. Varma on
43,6 miljardin euron sijoitusomaisuuden haltijana vaikuttava toimija.
”Kun Varman kokoinen yritys julkaisee suunnitelman ja aikataulun
sijoitusomaisuutensa muuttamiseksi hiilineutraaliksi, sillä on
valtava ohjaus- ja esimerkkivaikutus rahoitusmarkkinoilla ”. –
Suuri osa kuudesta tuhannesta Aktivistimummosta on eläkkeensaajia.
He voivat nukkua yönsä rauhassa, kun tietävät, että myös oma
eläke maksetaan hiilineutraalien sijoitusten tuotoista. YK:n alainen
vastuullista sijoittamista edistävä PRI nosti Varman vastuullisten
sijoittajien kärkijoukkoon kansainvälisessä vertailussa.
”Sijoituspäätöksillämme rakennamme maailmaa, joka on
turvallinen ja kestävä myös tuleville sukupolville. Varma
sijoittaa kohteisiin, jotka mahdollistavat päästövähennykset ja
sopeutumisen ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin muutoksiin.”
Vanhus-
ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry myönsi Aktivistimummoille
Vuoden isovanhempi -tunnustuksen: ”Aktivistimummot-liike tekee
konkreettisia tekoja tulevien sukupolvien hyväksi ja asioita, joilla
muun muassa vähennetään lastenlasten ilmastoahdistusta. Tunnustus
myönnetään henkilölle tai taholle, joka on myönteisellä tavalla
edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita sekä isovanhempien
arvostusta. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1992 alkaen.
Tulevaisuudessa työssä tarvitaan myös iän ja kokemuksen kautta
muodostunutta osaamista ja asiantuntemusta, He pyrkivät vaikuttamaan
päättäjiin, joilla on valta ja mahdollisuudet hidastaa
ilmastonmuutosta yksilöiden sijaan. ”Vaikuttamistyössä tarvitaan
myös iän ja kokemuksen kautta muodostunutta osaamista ja
asiantuntemusta, joka jää liian usein piiloon yhteiskunnallisessa
keskustelussa. Vanhat ihmiset nähdään monesti vain yhtenä
ryhmänä, joita ei arvosteta. Aktivistimummot haastavat
positiivisella tavalla myös tämän käsityksen”. He pyrkivät
vaikuttamaan päättäjiin, joilla on valta ja mahdollisuudet
hidastaa ilmastonmuutosta yksilöiden sijaan.
”Lastenlasten
tulevaisuuden puolesta yhdessä tehtävä työ tuntuu mielekkäämmältä
kuin esimerkiksi se, että lomailisimme puolet vuodesta Thaimaassa
vaikkapa golfia pelaamassa. On ihana myös eläkkeellä ollessa
käyttää aikaa ja osaamista hyödyllisiin asioihin. Korona-aika on
opettanut, kuinka onnen ja mukavan tekemisen voi löytää ihan
läheltä.”