Maan ekologinen uusasuttaminen

Suomi - mahdollinen maa

10.5.

 

Elonkehän suojelijoiden viikonloppu

 

 Alustajina ja visionääreinä

 

 • Kansanedustaja tri Tarja Cronberg Joensuusta: Elämäntapamuutos Suomen niemessä ja notkelmassa? 
 • Professori Eero Paloheimo Tuusulasta: Mitä vihreyden pitäisi olla ja mitä se on ollut?

 

Suomineito-yhteisön tallin vintillä

 

Miten vihreät tohtorit lopettaisivat ihmisten valumisen etelän kaupunkeihin?

Suomessa on aina asuttu maalla. On asuttu oman suvun kanssa, ydinperheessä ja erakkona. Mikään asumismalleista ei toimi, koska  ihmiset valuvat suurkaupunkeihin.

 

Kiinnostava kysymys on, muuttavatko ihmiset kaupunkiin

 • tienatakseen rahaa
 • elääkseen teknisessä ympäristössä teknistä rytmiä
 • välttääkseen yksinäisyyden

 

Minun ratkaisuni

Päätin muuttaa kaupungista maalle. Asuin Espoossa punavalkoisesa puutalossa keskellä kehä ykköstä ja kakkosta. Toimin Helsingin yliopistolla tutkijana ja minut oli valittu juuri kolmanneksi kaudeksi Espoon kaupunginvaltuustoon.

Jos saisin valita uudestaan, en tekisi samaa valintaa. En muuttaisi tyhjänä seisoneeseen vanhainkotiin Etelä-Pohjanmaalle. Kuusi vuotta täällä ovat olleet liian rankkoja. Mutta mieluummin kuolen kuin muuttaisin takaisin siihen elämään, jonka jätin. Liikaa melua, likaa ja kiirettä. en halua olla osa ongelmaa vaan osa ratkaisua.

 

Kuuden vuoden bilanssi

Perustulo (kansalaispalkka) palauttaisi asukkaat pientiloille

Ensimmäinen edellytys täällä asumiselleon, että jokainen osallistuu tasavertaisesti välttämättömiin kustnanuksiin, 250 mk kuukaudessa. Mutta senkin summan on jostain tultava. Siksi lähes kaikki yhteisön jäsenet ovat eläkeläisiä. Työttömyyskorvaus tuntuu hassulta, koska teemme työtä 12 tuntia vuorokaudessa. Asumis- ja toimeentulotukea ei kaupunki maksa - yhteisön kuuluu pitää huoli jäsenistään. Meidän ekoihmisten vuoksi ei tarvitse rakentaa lentokenttiä, moottoriteitä eikä tarjota vientitukea. Emme kasvata Suomen ulkomaakaupan velkaa, koska syömme vain suomalaista. ruokaa.

Terveryskeskuksissa meitä tuskin näkee, koska liikumme ja syömme terveellisesti.

 

Yksi työtön maksaa yhteiskunnalle tuhat euroa. Uupunut ihminen kolminkertaisen määrän. Ei lie mahdoton ehdotus antaa meidän, jotka joka päivä vaalimme perinneympäristöä, hoidamme vanhuksia ja pidämme itsestämme huolta, välttyä lappusilta: "Työtön tänään, työtön huomenna, työtön ylihuomenna."

 

Ruoan rahtaaminen maan ääristä toiseen on se yksittäinen asia, joka meidän kalaisessamme yhteisössä on nostettu ylitse muiden. Miksi afrikkalaisen täytyy viljellä minulle banaania pellolla, jonka hän tarvitsisi riisille ja maissille. Banaanit, appelsiinit ja viinirypäleet lennätetään , pakataan, varastoidaan ja kuljetetaan rekoilla kyliin ja kaupunkeihin. Puolet niistä joutuu kaupan roskikseen. Niitä myös mainostetaan ja turbomiehet ajavat turboautoilla Suomea ristiin rastiin.

 

Voiko yksinäisyyteen kuolla?

Näin kysyi joku puhelimessa. Sanoin: "Voi." Jos mihin niin yksinäisyyteen voi kuolla. Yhteisöeläm antaa vapauden - voit olla yksin kun haluat, mutta aina on juttuseuraa. Juhlapyhät ovat erityisen mukavia yhdessä.

 

 

 

Maan ekologinen uusasuttaminen

Suomi - mahdollinen maa 8-10.5.03

Miten vihreät tohtorit lopettaisivat ihmisten valumisen etelän kaupunkeihin, valtiot.tri Marketta Horn

Suomessa on asuttu maalla. On asuttu oman suvun kanssa, ydinperheessä ja erakkona. Mikään asumismalli ei näköjään toimi, koska ihmiset valuvat suurkaupunkeihin.

Kiinnostava kysymys on, muuttavatko ihmiset kaupunkiin tienatakseen rahaa, elääkseen teknisessä ympäristössä teknistä rytmiä, välttääkseen yksinäisyyden.

Minä tein ratkaisuni kuusi vuotta sitten. Olin Helsingin yliopistolla Venäjän tutkijana, minut oli valittu juuri kolmanneksi kaudeksi Espoon kaupunginvaltuuston, asuin punavalkoisessa puutalossa keskellä kehä ykköstä ja kakkosta.

Jos saisin valita, en tekisi uudestaan samaa valintaa eli en muuttaisi yli vuoden yhjänä olleeseen vanhainkotiin Etelä-Pohjanmaalle. Kuusi vuotta Ähtärin Kaijanniemessä ovat olleet liian rankkoja. Mutta mieluummin kuolen kuin muuttaisin takaisin siihen elämään, jonka jätin.

Alkuviikosta matkustin peukalokyydillä Helsinkiin. Olin onnellinen, että sain jo seuraavana päivänä palata sen melun, lian ja ihmisten kiireen keskeltä taas tänne. En halua olla osa ongelmaa vaan osa ratkaisua.

Koska kesäkuussa tulee kuluneeksi kuusi vuotta siitä kun muutimme Kaijan tilalle ja aloimme navetassa lypsää vuohiamme, uskon voivani tehdä jonkinlaisen kolmen kohdan bilanssin.

Yhteisömme tarkoitus on elää omavaraisesti, sanoutua irti oravanpyörästä ja elää yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Säilyttää perinnemaisema ja elää kuluttamatta.

Palauttaisiko perustulo (kansalaispalkka) asukkaat pien tiloille?

Ensimmäinen edellytys täällä asumiselle on, että jokainen osallistuu tasavertaisesti välttämättömiin kustannuksiin. 250 euroa kk täysihoidosta ei ole suurikaan summa. Mutta sekin summa on jostain tultava. Siksi tällä hetkellä lähes kaikki yhteisömme jäsenet ovat eläkeläisiä.

Työttömyyskorvaus tuntuu hassulta, koska teemme tvötä 12 t/vrk. Asumis- ja toimeentulotukea ei kaupungin mukaan missään tapauksessa makseta kenellekään täällä. Yhteisö kuulemma pitää huolen jäsenistään. Työttömien valtakunnallisilla ihmisoikeuspäivillä vaadittiin kaikille 600 euron perusturvaa, jotta luukuttaminen loppuisi. Minun mielestäni

puolet siitä riittää vallan mainiosti. 300 euroa/kk riittää elämiseen jos on itse aktiivinen eli kerää rankoja lämpimäkseen ja kasvattaa porkkanoita ravinnokseen. Perustalo antaisi oikeuden toteuttaa omavaraiselämää. Meidän ekoihmisten takiahan ei tarvitse rakentaa terveyskeskuksista, lentokenttiä eikä moottoriteitä. Emme kasvata Suomen ulkomaankauppavelkaa, koska syömme vain suomalaista ruokaa. Terveyskeskuksissa meitä tuskin näkee, koska liikumme ja syömme terveellisesti.

Yksi työtön kaikkine avustuksineen maksaa yhteiskunnalle 1000 euroa, uupunut ihminen kolminkertaisen määrän. Ei lie mahdoton ehdotus antaa meidän, jotka joka päivä vaalimme perinneympäristöä, liikumme, syömme terveellisesti ja hoidamme vanhuksia, välttyä lappusilta "työtön tänään, työtön huomenna, työtön ylihuomenna..."

v

Yhteisö- ja ekoihmiset eivät ole enää mikään marginaaliryhmä. Veikkaan, että yli 10 % suomalaisista haluaa olla erossa markkinataloudesta. Väestön sijoittelu pois ylikansoitetuista taajamista tapahtuu vapaaehtoisesti, kun on mahdollisuus modernisoituun pienviljelyyn.

Pitäisikö jokaisen kasvattaa oma ruokansa?

Ruoan rahtaaminen maan ääristä toiseen on se yksittäinen asia joka meidän kaltaisessamme yhteisössä on nostettu ylitse muiden. Miksi afrikkalaisen täytyy tuottaa minulle banaania pellolla jota hän tarvitsee maissille. Banaanit, appelsiinit ja viinirypäleet lennätetään, pakataan, varastoidaan, kuljetetaan rekoilla kyliin ja kaupunkeihin, puolet niistä joutuu kaupan roskikseen. Niitä myös mainostetaan ja myyntimiehet ajavat turboautoilla Suomea ristiin rastiin. Permakulttuurissa jokaisen tulee kasvattaa oma ruokansa. Silloin ruoka on puhdasta, tuoretta ja sen alueen ihmiselimistölle ; sopivaa ..'It

..


Hyvä Elonkehä-yhdistyksen jäsen ja muut Elonkehän ystävä!

Elonkehä on Suomen ainoa oppositiolehti, joka antaa äänen omavaraisuudelle ja vaihtoehtoiselle maaseudulle. Lehden tavoitteena on olla luonnon ja ihmisen puolella taloudellisia valtarakenteita ja teknologian ylivaltaa vastaan sekä pitää yllä korkeatasoista ja kriittistä keskustelua luonnonsuojelusta, eläinoikeuksista, modernisaatiosta ja globalisaatiosta.

Kokouksen tarkoituksena on löytää uusia kanavia syväekologisten juttujen hankkimiseksi sekä lehden levikin kasvattamiseksi. Tarvitsemme sitoutuneita avustajia ja mm. käännösapua, pohdimme myös miten parannamme paitsi lehden sisältöä myös sen ohutta taloudellista pohjaa.

Toivottavasti pääset paikalle -samalla on mahdollisuus tutustua Suomineidon

toimintaan ja saman henkisiin ihmisiin. Myös taloudellinen tuki on hyvin tervetullutta, sillä lehti toimii erittäin vähäisen valtion avustuksen varassa ja yksityinen tuki on vuosittain olennainen edellytys julkaisutoiminnalle.

On hyvä jos voit tulla paikalle jo perjantaina niin ehdit kiireettömästi tutustua yhteisöön, mm. eläinten hoitoon. Omat lakanat mukaan. Täysihoito vuorokaudesta 150 mk, jos teet 4 tuntia työtä 75 mk. Savusauna rannassa.

Julkisilla kulkuneuvoilla tulevat noudetaan Ähtärin asemalta Suomineitoon.

 

 

Helsingin työttömät HeTy 6.11.2003

 Kiinnostaako ekoelämä? Suomineito-ekoyhteisöön Etelä-Pohjanmaalle Kaijanniemeen kaivataan

 

 • keittiöemäntää (yksinkertaisen kotiruoan valmistus omista tarvikkeista)
 • ammattimiestä (piippujen ja takkojen muurausta, sisäkompostikäymälöille poistoputkia, hirsitalojen kunnostus)

Mahdollisuus yhdistelmätukeen.

 

Yhteisössä asuu tällä hetkellä neljä miestä ja kolme naista.

 

Myös työtiloja tarjolla

 

 

 

24.12.2003 Viesti maanystäville

Vetoomus. Etsitkö ystäviesi kanssa paikkaa toteuttaa yhteisöelämää ja omavaraiskulttuuria? Kohta seitsemän vuotta on kulunut siitä, kun vuokrasimme Ähtärin entisen vanhainkodin.Antroposofien 7-vuoden kierron mukaan uudistuminen on silloin edessä. Yhteisön toimivuosiltaan vanhimpana jäsenenä tunnen tarvetta olla poissa 1-2 vuotta. Lähden toivioretkelle, Pilgrims of Peace. Kierrämme polkupyörällä maailman ympäri.

 

Onko sinulla kolme-neljä kaveria, joiden kanssa voit ottaa vastuun Suomineidosta? Meillä on kaksi autoa, trakttori, maatalouskoneet. Huoneet on tapetoitu ja kalustettu. Keittiössä astiat ja kattilat. Liinavaatteet. Navetassa 50 eläintä kutunmaidon, kananmunien ja suomenlampaan villan tuottoon.

 

Tule tutustumaan 9.1. - 18.1.2004

 

 

Ilmainen Suomenlampaan villatyöpaja

10. - 11.1.

17. - 18.1.

Karstaus, huovutus ja kehräys. Yhteisön karstamyllyt ja rukit kurssilaisten käytössä

 

 

Homeopaateille tarkoitetun tuotantoeläinten hoitokoulutuksen 1. osa:

ELÄINLÄÄKETIEDE 5.-7.10.2001

Anatomiaa, fysiologiaa, tautioppia Luennoitsijana eläinlääkäri Matti Ikkala


Aikataulu:

pe 5.10. 16-20

la 6.10. 9-17 su 7.10. 9-15

8 Kurssipaikka: Suomi neitoyhteisö Kaijankoti, Ähtäri Kurssin hinta: 500 mk; majoitus ja ruoka: 300 mk

Sitovat ilmoittautumiset 1.9.2001 mennessä maksamalla 500 mk

yhdistyksen tilille 144930-101437. Tiedustelut: Riitta Ikkala 0407438784 tai riitta.ikkala@luukku.coJ1l


3 -päiväinen vuosikokousseminaari 15. -17.3.2002 Helsingissä

Luennoitsijana kansainvälisesti arvostettu intialainen homeopaatti ja kouluttaja

25.11.2003

Suomineito-yhteisö --> Kosmiseksi henkisen kehityksen yhteisöksi

Nykyinen permakulttuurinen Suomineito-yhteisö

Ähtärissä on nykyisen vetäjän Marketan käsissä ollut permakulttuurinen ekoyhteisö. Marketta on nyt

halukas luopumaan peräsimestä ja antamaan koko yhteisön Asko Nummelan käsiin. Askon ideologiat yhteisöstä hieman poikkeavat alkuperäisestä pelkästään ekologista ajattelua toteuttavasta

yhteisöstä ja siksi yhteisö olisi vuoden 2004 vaihteen jälkeen jossain vaiheessa mahdollisesti muuttumassa permakultturisesta yhteisöstä Askon johdolla

Kosmiseksi henkisen kehityksen yhteisöksi. Huomioimme ekologisia asioita tietenkin, sillä henkisellä tiellä on myös ekologia ja rakkaus tätä planeettaa kohtaan yksi aspekti kokonaisuudesta.

Muutokset ovat siis ennen kaikkea siinä, että nykyään vain ekologisuuteen keskittynyt yhteisö muokkautuu Askon käsissä uuteen muotoonsa henkistä kehitystä ajavaksi ja henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi Suomeen ja hieman ehkä myös rajojen ylikin.

Askon yhteydet Ajattomiin Matkaajiin ovat tehneet sen tuloksen yhteisö hankkeelle, että siitä ovat myös ulkomaiset Ajattomat Matkaajat kiinnostuneita. Siksi saammekin tukea yli 25 vuotta vastaavaa yhteisö hanketta pyörittäneiltä Ajattomilta Matkaajilta ulkomailta.

Yhteisö siis ei missään nimessä aloita aivan tyhjästä, sillä meille on nyt siis tarjottu täysin valmista tilaa yhteisölle Ähtärin Suomineito-yhteisöstä, jolla on tilaan 30 vuoden sopimus (2030 asti). Saamme apua kaikessa siis Ajattomista Matkaajista ulkomailta, mitä enempää voisi edes odottaa!

Rahallisesti alku saattaa olla niukempaa aikaa, mutta siihenkin löytynee erilaisia keinoja parantaa tilannetta ja siksi yhteisö tarvitsee jo heti alussa asukkaita, joilta peritään myöhemmin vahvistettavaa "vuokraa" yhteisössä asumisesta.

Kaikki henkisestä kehityksestä kiinnostuneet ja ennen kaikkea yhteisö asumisesta kiinnostuneiden kannattaa tiedustella asiasta!

Emme erottele ketään uskomuksiensa perusteella, siis voit olla pakana, Wicca taikka mitä tahansa uskomusta kunnioittava, kunhan kunnioittaa valkeaa puolta!

Näiden sivujen tarkoitus on kertoa perustietoa yhteisöstä ja sama asia voi toistua mainossivussa ja muualla sivuissa, koska mainossivu on alunperin Tietäjä yhteisössä (MSN yhteisö) ollut mainos tästä yhteisö hankkeesta, jotka nyt ovat täysin julkisesti esillä täällä näiden sivujen yhteydessä!

Toivottavasti näemme jatkossa yhteisössä toisemme, taikka edes kannatus jäsenenä.

Mitä enemmän henkisen kehityksen ihmisiä on yhdessä sen suuremmalta osin voimme tietouttamme jakaa ja itse kukin kehittyä omalla henkisellä polullamme!

EKOKEKSIJÄ RAIMO FLINCK ÄHTÄRISSÄ 8.4.

Tamperelaisen Ekoinfon (http://www.ekoinfo) toimitusjohtaja Raimo Flinck pitää esitelmän Suomineito-yhteisössä ja opastaa erityisesti kompostikäymälöiden ja kompostien rakentamisessa sunnuntaina 8.4. klo 15

Raimo Flinck esittelee myös kirjansa Ekokeksijän ideapankki. Luomu- Tampere tapahtumassa Flinck piti tietoiskuja aurinkoenergialaitteista .

Kaikki tervetulleita!

Raimo Flinck: 03-2656265

.

8.4.01 Permakulttuuriyhdistyksen vuositapaaminen Suomineito-yhteisössä Ähtärissä

Kaikille kiinnostuneille tietoa, videoita, internetiä, lehtiä ja kirjoja permakulttuurista koko viikonlopun.

Perjantaina esittely näyttelytiloista

Lauantaina yhteisön esittely ja videoita kansainvälisistä permakulttuurikokeiluista


Sunnuntaina aamunavetan jälkeen:

klo 11 lounas

klo 12 Miten Suomineito-yhteisöön voi muuttaa, miten eletään ja ollaan

klo 13 Permakulttuurin mind map, Marketta Horn

klo 14 Permakulttuuriyhdistyksen vuosikokous/muille vierailu navetalla ja tilan hirsitaloissa

klo 15 Raimo Flinck esittelee kirjansa Ekokeksijään ideapankki ja erityisesti uusimmat kompostikäymälät

16.30 Asta Leppälä kertoo ympäristöhankkeista

17.00 Palaute

Viikonloppu pe- su täysihoidolla 300 mk, jos auttaa tilan töissä neljä tuntia päivässä puoleen hintaan, lounas 35 mk, välipala 15 mk.

 Toukokuinen luokkaretki

 

Ähtärissä kehitetään maailman pohjoisinta ekoyhteisöä. Tavoitteenamme on viiden vuoden kuluessa pystyä elämään sillä ruoalla, jonka itse tuotamme ja lämmittää sillä puulla, jota itse keräämme. Viljan maksamme tekemällä talkootöitä naapuriston maanviljelijöille. Pyrimme kehittämään vaatimatonta, mutta henkisesti rikasta elämää.

Olemme vuokranneet Ähtärin entisen vanhainkodin 30 vuodeksi. Maatilallamme on nähtävillä:

- Yrttiesittely, viljan jauhantaa, kotitalouksien jätteenerittely

- Kierrätyskeskus

  - Lampaan, vuohen ja koirankarvojen karstausta ja kehräystä

  - Pennakulttuurinen näyttelytila (kestokulttuuri)

- Suomen ja Euroopan ekokylien esittelymateriaalia

- Temppeli, jossa noin 30 eri uskontokuntien pyhiä kuvia

- Navetta; viisi lypsävää vuohta, 9 kiliä ja kolme pukkia, 9 Suomen lammasta, maatiaiskanoja, koiria, kissoja, kaneja

 • Savusauna

Erityissopimuksesta: elämyspolku muinaisten suomalaisten parantajien työhön, heidän loitsuihinsa, yrttilääkkeisiin ja maailmankuvaan. Nukketeatteri Oli ennen Onnimanni - Väinämöisen ja Louhen rakkaustarina, jossa kiinnitetään huomioita sanoihin ja miten erilaisia asioita ne merkitsevät. Eipä ihme, että sanat olivat loitsuja ennen vanhaan. Kouluttaja Marja Valtanen

Hinnat: kouluryhmä 5 mk per oppilas, lisäksi 5 mk välipala, 10 mk lounas

 

 


Hake/pelletti,

puu vai maalämpö?

Miten taloudellista on kotimainen energia?

Tule kyselemään Kaijanniemen ekotilalle, Ähtäriin 1.-2.4. 2000

la 1.4. klo 14 Tee-keskuksen Puuenergian projektipäällikkö Timo Orava

pe klo 15 - su klo 15: Sähkövirrat - Virrat El Oy:n toimitusjohtaja Olavi Nykänen käytettävissä keskusteluihin.

Pienten lämpöyrittäjien merkitys pellettien tuotannossa ja käytössä. Kotimaisen energian käyttö ja pienet verkostoituneet yrittäjät

Puun käyttö pe11etteinä = öljy1ämmitys. Pe11ettien po1ttoaainetilavuus on vain kaksinkertainen öljyyn verrattuna.

Olavi Nykänen tavoitettavissa Pihtipudas 014-561572, 0400-549421

-Tietoa myös jäätymättömästä ja äänettömästä suomalaisesta tuulivoimalasta

- perinteistä potkurimallia kaksinkertaisesti tehokkaammasta pystymallisesta turbiinivoimalasta.

Tilaisuuteen kutsutaan aktiivisia metsänomistajia sekä lämmitysjärjestelm5en suunnittelijoita, talonrakentajia ja korjausarakentajia. Ruokaillusta ja yöpymisestä 30- 150 mk henkilö, muuten tilaisuus on maksuton.

Tapaamisiin

Marketta Horn, tietää ohjelmista,

Irmeli Kauppinen, tietää majoituksesta

Seija Kuokkanen, tietää talkootöistä ja ruokailusta.

 

 

 

 

Mielenterveysloma omavaraistaloudessa Ähtärin entisessä vanhainkodissa

 

TV-uutisissa kerrottiin heinäkuun puolivälissä hollantilaisesta terapialoma-ma1lista masentuneille ja stressaantuneille. Olen suunnitellut samantapista Ähtärin ekoluostariimme.

Nyt on mahdollisuus aloittaa kokeilu, koska kaksi muuta naista, joiden kanssa olemme viime talven vastanneet maatilasta, ovat muuttaneet pois. Heidän kanssaan pidimme kursseja, myimme vuohen ja lampaan tuotteita ja aloitimme yhteistyössä Lomarenkaan kanssa maatilamatkailun. Vannoutuneilla ekoihmisillä ei näytä olevan varaa maksaa 1500 mk/kk asunnosta ja osallistua ja samalla sitoutua tekemiään neljä tuntia töitä päivässä yhteisön kehittämiseksi.

Olemme vuokranneet entisen vanhainkodin 30 vuodeksi. Kaupunki haluaa säilyttää Kaijanniemen kulttuurimaiseman. Makuuhuoneita on rakennuksessa 27 ja eläimiä oli 18 vappuna 50. Tilaan kuuluu 10 ha maata sekä kaksi hirsirakennusta.

Toivomme, että voimme toimia Mielenterveyden keskusliiton ja sen alaisten yhdistysten kanssa yhteistyössä. Yhteisön tarkoitus on elää mahdollisimman omavaraisesti ja ekologisesti.

Mielenterveysongelmista näyttävät kärsivän ihmiset, jotka eivät kestä tai halua olla mukana nykyisenkaltaisessa kovassa kulutuksessa ja viihteisessä kulttuurissa. Tänne on jo hakeutunut mielenterveyden takia eläkkeelle jääneitä ihmisiä lehtiartikkelien perusteella.

Elämä täällä on edullista ja yhteisömme on yleishyödyllinen, rinnalla myös Eko-osuuskunta Kaijanniemi, joka voi ehkä palkata ammatti-ihmisen. Ihanteellista on, jos tänne voisi muuttaa ekologisista asioista kiinnostunut psykialrinen erikoissairaanhoitaja, mieluiten keski-ikäinen.

 

 

Hahmotelma

Vihreän liiton puhenjohtajalle

Tarja Cronbergille

 

Kommuunien olemassaolon turvaamiseksi verotuskäytäntö on selvennettävä. Toivomme, että pikaisesti:


1. asetat toimikunnan tai palkkaat juristin

2. kutsut edustajan kaikista Suomen 32 yhteisöstä esim. Keuruun ekokylään viikonlopuksi


Me keräämme kommuunien kokemukset ja kysymykset. Moni yhteisö on joutunut keplottelemaan rehellisyyden ja epärehellisyyden välimaastossa, koska ei tunne käytäntöä tai verottaja koetaan epäoikeudenmukaiseksi.

Verovähennys niille, jotka tekevät lahjoituksen yhteisölle.


Ekokylistä koulutuskeskuksia!

Kuvittelin että irrottautuminen kulutusmaailmasta olisi jo riittävä yhteinen ninittäjä, mutta sellaisia ihmisiä ei tullut Suomineitoon. Innostuneilla ihmisillä menee vielä liian hyvin, taitavat ihmiset eivät

ole kuulleet vielä riittävästi meistä.


Liisan alkuperäinen suunnitelma koulutus- ja harjoittelukeskuksesta on todellinen, toteutettavissa oleva vaihtoehto, Australiassa on luotu vuoden permakulttuurikoulutusohjelma, johon voi saada opintotukea. Me voimme luoda Suomeen oman koulutuksen. Sanaa permakulttuuri emme voi käyttää. Puhutaan omavaraisehtoiskoulutuksesta. Oppilaat saavat itseluottamusta kun näkevät miten voi elää omin voimin, selfreliance, itseluottamus.

Se on saatava hyväksytettyä työttömyyskoulutuksena.


Tulevaisuudessa annetaan käsityölomaa, omavaraislomaa. Koulutusloma.

Eri ammattien harjoittajille järjestetään seminaareja ja täydennyskoulutusta, annetaan koulutus lomaa. Sen aikana opetetaan nikkaroimaan, räätälöimään jne. Käsityössä ihminen löytää itsensä, se koskettaa ihmistä sisintä myöten. Perusraaka-aineiden kanssa työskentely on itsensä kokemisen ja itsekasvatuksen luonnonomaisin muoto. Käden työssä kohtaavat ihmisen ja materiaalin mahdollisuudet ja rajoitukset toisensa. Ihminen on oma itsensä, vailla tekniikan lisää. Ihmisen mukaisen kohtuuden taso kasvaa.


Käyttötavaran valmistus on eri asia kuin askartelu

Käsityössä harkitsee käsi. Ihminen kypsyy työtä tehdessään. Käsityön aika ammattina on ohi.

Työpaikalla palvellaan tekniikkaa. Siksi ihmisen tietoisuuden ja aisteilla koettava maailman välinen suhde rikkoutuu. Kehitys vaatii sitä kypsymistä, minkä teko tuottaa raaka-aineeseen.

Askartelu ei ole vaihtoehto. Askartelu paljastaa ihmisen avuttomuuden, ei kehitä ihmistä. Se on näpertelyä, rihkamaa, esivalmistettuja muotteja ja materiaaleja.


Omasvarais- ja itseluottamuskoulutus -permakulttuuri

 1. Luonnonmukainen vihannesten viljely

 2. Yrttien viljely, kuivaus, käyttö

 3. Kotieläinten hoito

 4. Leivän valmistus: jyvät, juuri, leivinuuni

 5. ruoanvalmistus omavaraistaloudessa

 6. Säilöntä

 7. Lampaanvilla

 8. Matonkudonta

 9. Talon rakentaminen