Mankkaalla 12.2.1997

Hyvä omavaraisesta ja omaehtoisesta elämästä kiinnostunut!

Suomineito-hanke on melkoisesti laajentunut siitä kun puhuimme puhelimessa. Kiitos soitostasi! Ne jotka olivat mukana Keuruun ja Ähtärin bussimatkalla tai ovat käyneet Helsingin tai Tampereen joka tiistaisissa info- ja keskustelutilaisuuksissa tietävät jo, minkälaisia ihmisiä olemme ja mihin voisimme muuttaa. Kiinnostuneita on nyt 137, joista 75 naisia. Vain kolmannes eli 44 asuu Helsingin seudulla. Suuryllätyksenä ainakin 26 ammattia on edustettuna!

Koittakaamme pysyä yhdessä. Jokaista tarvitaan. Keuruun Kivijärvi tuntuisi vastaavan useimpien toiveita. Paikka on kaunis ja uusimmat rakennukset hyvässä kunnossa. Tilaa ja taloja on niin paljon, että jokainen, jonka kanssa olen viime viikkoina jutellut, voi harrastaa mitä huvittaa ja aloittaa suunnittelemansa pikkubisneksen.

* Keuruu myy Kivijärven tilan 2,5 -3 milj. mk riippuen maksutavasta ja vuokraa 25.000 mk/kk * Teemme anomuksen EU:n maatalous- ja sosiaalirahastoille * Kasaamme toisiltamme tarjouksia, toiveita ja vaatimuksia * Alamme kerätä sitovia ilmoittautumisia

Pyrkimyksenä on, että saisimme kolmen vuoden kokeiluajan. Näin kenenkään ei tarvitse pelätä menettävänsä sijoittamiaan varoja.

* 20.000 mk osuusmaksun saa takaisin (-30 prosenttia), jos hanke ei miellytä ja haluaa lähteä pois. Osuuksilla ei saa tehdä voittoa.

* Jokainen varautuu vähintään 700 mk kuukausivuokraan ensimmäisen kolmen vuoden ajaksi

* Pikkubisneksen aloittamiseen tarvittavat alkuinvestoinnit kustantaa se tai ne, jotka toimintaa suunnittelevat.

Vaikeuksia on kaksi: Miten yhteisö auttaa niitä, joilla ei ole eläkettä eikä omavaraisyhteisössä ylimääräistä tuloa tuovaa tointa. Ratkaisuksi on tarjottu

* 5-8 vanhuksen hoitopalvelua maksua vastaan

* Kaupallista yrttitarhaa, veistämöä tai luontaishoitoja sekä

* Omaa putiikkia ja kahvilaa tilalle.

Toinen ongelma ovat alkuinvestoinnit. Lottovoitto, testamentti tai halu antaa yksi milj. mk korotonta lainaa kunnes toiminta vakiintuu, ratkaisisi tietysti ongelman. Yhteiskunnan tukea tulee vasta, kun on näyttöä hankkeen kiinnostavuudesta ja kun on toimintaa. Yhteisöä koskevia rahastoja on EU:ssa useita. Ikääntyvien suomalaisten omatoimisuutta tuetaan.

Mehän olemme ahkeria ja osaavia ihmisiä. Luulisi olevan yhteiskunnalle edullista tukea yhteisömme alkutaivalta. Ja siitäpä kolmas perusongelma: mistä saamme asiantuntijoita neuvottelemaan eri viranomaisten kanssa ja tekemään tilan puutarhaan, navettaan, työpajoihin ja keittiöön permakulttuurisen huippusuunnitelman?

Maanpäällinen luostarimme, toiminnallinen vanhainkotimme, omaehtoinen ja omavarainen yhteisömme, kokeilevan ekologisen elämäntavan keskuksemme - miten sitä sitten nimitämmekään on muotoutumassa. Kirjoita omista unelmistasi ja ehdoistasi. Suomineidosta tulee juuri sellainen kun me itse haluamme - sinä ja minä. Kirjoita liuska tai kaksi, mikä on sinun unelmasi ja mitä itse haluat siellä tehdä ja mitä kaikkea voit tarjota


Mankkaalla 7.2.1997

Suomineitojen tapaaminen 25.2.

1. Mitä kuuluu?

2. Raportti Nummi-Pusulan ja Karjalohjan matkasta

Karjalohja

-Tammiston tila, diakonissalaitos myy, päärakennus 3 taloa, kivinavetta, jossa luentotilat, ei majoitusta?

- tietoja: Holopainen 77501, rakennusmestari Nisula 8 -2 milj mk/2 ha, "ei hintaa", hiekkaranta, vuokrattu seitsemälle perheelle.

Nummi-Pusula
-pellot kesannolla, 11 ha, 3 ha peltoa
-51 valmistunut, 45 hoitopaikkaa, 50 m järvenrantaa, -ei vuokraus, -vanhainkoti ihana paikka,

3. Savon reissu 1-2.3.

a) 744 km b)1100 km -8+ 1 ihmistä: 800 km = 1195 mk, 1615 mk jos kaksi vrk -47 ihmistä: 800 km = 3600 mk, 1100 km = 3800 mk
-Valtion kiinteistölaitos, kiinteistöryhmä Pentti Tainio 329911 Hirvensalmi (Rahikaiselta)
-Seppo Syrjänen, OP-kiinteistöt 650.000 mk (aikaisemmin 700.000 mk) -1200 m2 vanhainkoti, 4 ha tontti, kylmillään, iso remontti -pihapiirejä saa käyttöön, kun vain kunnostaa Joroisten vanha maatalousoppilaitos
-radan varressa, oli suunnitteilla vakuutusalan yksikkö, nyt asuu puutaiteilija, 8 Huutokosken kylä
-1287 neliö oppilasasuntola, 335 neliön asuinrakennus, oppilasasuntola, konehalli ja työpaja, jätevedenpuhdistamo, traktorihalli, navetta, sikala, viljankuivaamo, lannoitevarasto, 77 ha peltoa Pihtipudas

-1 ha tontti Kolmirannan järvellä, elinkeinoasiamies Karvonen, .- -elinkeinoasiamies: kun tulee osaava porukka, ei kunnalla ole sen jälkeen mitään rasitteita


Savonlinna

-sovi tapaaminen, tilapalvelut
-Vihreän Langan jutun jälkeen ..., luomuviljelijä, asuu 6 km päässä Kerimäellä
- lähellä kaiken näköistä yritystoimintaa, metsäkoulu, kotitalouskoulu, kaupungin saha, järvessä syvä väylä
-naapurikunnassa suunnitteilla kansalaispalkkakokeilu, että kunnat eivät tyhjenisi, tekee Pertti Rannikko, tutkija Joensuusta

-kesä-Savonlinnaan korkeatasoista myyntiä, lehtikuusimetsä, pellot etelään -kunnalle nyt kaikesta vain kuluja. Luottamushenkilöt: koeaika alkuun jolloin hoidamme kulut Vakkolan kunta


Vieremän kunta

-Tekninen toimisto, Myllyjärventie 1 74200 Vieremä Iisalmen vieressä, kunnanjoht., rakennusmestari

-elinkeinoasiamies luki Savon Sanomista: hyvin erilainen asia, mutta varmasti tulevaisuutta, vanhainkoti 52 rako tiili, 2 kerrosta


Suomineidossa tapahtuu:

Helsingissä: Joka tiistainen keskustelu Sörnäisten Taitotalolla, Käenkuja 3-5 L 1. krs klo 16-19.

Tampereella Hämeenkatu 19, 4. kerros Vastedeksen toimisto 18.2.: Toiminnanohjaaja Timo Mäkelä kertoo osuuskunnan

perustamisesta sekä verotus- ja tulonhankintamahdollisuuksista.


20.2. 9.00 matka Etelä-Suomen kohteisiin ilmoittautuminen: (Pitkänen) -Nummi-Pusulan entinen vanhainkoti (11 ha pellot kesannolla, 3 ha peltoa, 51 valmistunut, 45 hoitopaikkaa, 50 m järvenrantaa,

-Karjalohjan Tammiston tila, diakonissalaitoksen tyhjäksi jäänyt kiinteistö, päärakennus, 3 taloa, kivinavetta, jossa luentotilat. (mahdollisesti muitakin paikkoja)

22.2. klo 13-17.30 Mitä on permakulttuuri? Tampere, Vanhan kirjastotalon

musiikkisali, järj ViSiO

1.3. -2.3. 9.00 matka Keski- ja Itä-Suomeen. Käymme useissa vanhainkodeissa, - ehkä yövymme Suonenjoella, missä kaksi naista on uusinut vanhainkodin käytön Esimerkkejä:

Hirvensalmi vanhainkoti, pankki myy 700.000 mk, pihapiirejä saa käyttöön Joroisten vanha maatalousoppilatos, radan varressa Huutokosken kylä Pihtipudas

Vieremän vanhainkoti 52 rako tiili, 2 kerrosta, toimintansa lopettaneita maatiloja ympärillä, Vuorinen järvi, rivitalo, vanha päärakennus, leivintupa, 7 ha peltoa ilmoittautumiset ja lisätietoja:

7. -9.3. Perustamisviikonloppu

7.3. Naisten ilta (miehetkin tervetulleita) Vehkamäentiellä, Hornilla

-yösijoja järjestyy, talo tarjoaa: vihannespataa, koko jyvä leipää, yrttiteetä

8.3. 11-17 Permakulttuuri -yhdistyksen ja Suomineito -osuuskunnan

perustamiskokous, Nuorten Luontotalo, Mechelininkatu 36, Helsinki,

11-12 Permaäidit esittäytyvät

12-13 Mitä on permakulttuuri

13-14 Omavarainen ja omaehtoinen elämä

14-15 Permakulttuuriyhdistyksen perustaminen

15-16 Suomineito osuuskunnan perustaminen ;'

16-17 Keskustelua ja tarjoilua

9.3. 9-16 Seminaari: ekokyläidea, permakulttuuri ja omavaraisuus

12.3. 17.30 Mitä on permakulttuuri. Luento- ja keskustelutilaisuus Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki (järj. ViSiO)

15 -16.3. Hankihiihtely viikonloppu Keuruun Kivijärvellä, mikäli

Keuruu on vielä suunnitelmissa. Onko metsässä haketavaraa? ilmottautumsiet ja lisätietoja: 049-474356 (Paavo Pitkänen)Hei Kari Tolvanen, - Tässä teksti, jonka voisi lähettää keski- ja eteläsuomalaisiin pikkukaupunkeihin ja kuntiin:

X:n kunta

Kunnanjohtaja

Haemme ostettavaksi tai vuokrattavaksi maatilaa, jossa on asuintiloja 30 -100 ihmiselle

sekä peltoa ja metsää 30 -100 hehtaaria. Sopiva voisi olla esimerkiksi entinen vanhainkoti, päihdehuoltolaitos tai sisäoppilaitos.

Tarkoituksenamme on perustaa permakulttuurinen ( kestävä, luonnon ehdoilla toimiva) maatilayhteisö, Suomineito-osuuskunta, jonka tavoitteena on suunnitelmallisesti ja vaiheittain saavuttaa omavaraisuus ruuan ja lämmitysenergian suhteen. Yhteisön asukkaiksi on tulossa etupäässä keski-ikäisiä tai vanhempia ihmisiä, joilla on oma toimeentulo joko eläkkeen, etätyön tai yrittäjyyden kautta.

Kyseessä on pilottihanke, jolle haetaan Raha-automaattiyhdistyksen sekä EU:n tukea. Tarjoukset ja tiedustelut osoitteilla:

Marketta Horn Seija Mannila

 

Mitä Suomineidolle kuuluu tänään?

Monet ovat odottaneet viestiä omavaraisen ja omaehtoisen yhteisön vaiheista. Joko paikka on valittu? Minkälaisilla ehdoilla pääsee mukaan? Millä aikataululla hanketta aletaan toteuttaa? Onko meitä riittävästi?

Olemme lykänneet laajan tiedotteen lähettämistä, koska paikasta on ollut yhä hiukan epäselvyyksiä. Toinen syy odotteluun on ollut perustettujen yhdistysten ja osuuskuntien virallisten paperien valmistuminen ja tilien avaaminen.

Nyt on aika lähettää tiedote kaikille meille 250 ihmiselle, joita uudenlaisen elämäntavan aloittaminen kiinnostaa ylitse kaiken. Ensimmäisestä yhteisöpaikasta on varmistunut Keuruun kaupungin tarjous ja kolmesta muusta on neuvottelut käynnissä Vielä puuttuu paikka Etelä-Suomesta. Monet haluavat pysyä lähella omaisiaan. Näyttää kuitenkin siltä, että hinnat ovat etelässä liian korkeita. Alkaisitko Sinä etsiä maatilaa sadan kilometrin säteellä Helsingistä?

Keuruulla on käyty jo viisi kertaa. Kahdella bussimatkalla on jaettu Suomineidon tiedotteet 1 ja 2, joissa on ollut kestävän kehityksen ja yhteisöelämän periaatteita ja paikkojen ja meidän suomineitojen esittelyä. Savonlinnassa olemme käyneet kaksi kertaa, samoin Vieremällä. Ähtärissä olemme olleet aina Keuruun matkan yhteydessä ja tänään tapasimme Ähtärin kaupunginjohtajan Lea Tolosen Finlandiatalossa. Matkat ovat olleet ratkiriemukkaita. Kuten Riikka Kari sanoiksi puki: ”Olen todella iloinen ja helpottunut siitä, että olen vihdoinkin saanut yhteyden ihmisiin, joilla on samanlaisia ajatuksia, toiveita ja unelmia. Aivan kuin olisin viimeinkin löytänyt kotiin.

Ja mikä on se yhteinen henki, joka reissuilla on tuonut hyvän mielen? Olemme ihmisiä, jotka etsivät muutosta. Haluamme jättää nykyisen elämänmallin ja aloittaa uuden. Uusi hitti on luonnonmukaista, ei niin askeettista kuin olin toivonut, mutta pyrkimys auton, sähkön ja öljyn käytön vähentämiseen ja todellinen ilo tähtitaivaasta ja havupuiden tuoksusta. Olemme lähteneet liikkeelle ja suunta on selvä.

Kampaaja myy liikkeensä, luotsi tulee paikalle joka toinen viikko, kodinhoitaja on vuokraamassa asuntoaan, ekonomi jakaa taloa lapsilleen. Joku haluaisi paikalle, mutta ei voi muuttaa puolison opiskelun takia. Toinen odottaa tietoja leikkauksen tuloksista tai eläkepäätöksen laajuudesta.

Kovasti on mietitty, miten yhteisöelämä vaikuttaa eläkeputkeen päässeen ansiosidonnaiseen päivärahaan, miten verottaja ja Kela suhtautuvat yksilöllisiin järjestelyihin. Sen sijaan melkoista yksimielisyyttä on siitä tavasta, miten työnteko yhteisössä järjestyy. Jokainen tekee mitä parhaiten osaa tai mitä haluaa oppia. Kun meitä on monta, voimme järjestää itsekin työllisyyskoulutusta ensi alkuun. Kaikki kaipaamme järkevää tekemistä.

Kirjoitelkaa unelmia seuraavaan tiedotteeseen 7.5.1997 mennessä. Käykää tutustumassa suomalaisiin ja ulkomaisiin yhteisöihin tai permakyliin. Mutta ennen kaikkea: Tulkaa käymään Keuruulla viikolla 17. Olemme siellä sunnuntaista sunnuntaihin.

Ehkä pitempimatkalaiset voivat pientä maksua vastaan yöpyä paikalla. Esittelemme tiloja ja kuuntelemme toiveita. Navetta pitäisi saada alkukesästä kuntoon, lisäksi jonkinlaisia kasvihuoneita. Pihassa on paljon töitä ja pelloille kylvämme apilaa ja timoteita ja laitamme perunaa. Tuokaa työkaluja, siemeniä ja ideoita.