Perushoitajan näkökulma Ähtärin omavaraistalouden mielenterveyskuntoutumisesta

Kaijanniemessä Ähtärin entisessä kunnalliskodissa toimiva Suomineito-yhteisö on aloittelemassa mielenterveysongelmaisten kuntoutumislomatoimintaa.

Ajatus ja tavoitteet tulevat varmasti vastaamaan tarvetta, joka nyky-yhteiskunnassa vallitsee mielenterveysongelmaisten kuntoutumista ajatellen. Yhteiskunnan resurssit eivät riitä kaiken kattavaan palvelujen tuottamiseen ja yksilölliseen hoidon ja kuntoutuksen suunnitteluun. Kuntoutujan omat siivet eivät vielä kanna, vaan pieni ihminen on yksin kun sairaalaan ovet sulkeutuvat ja edessä on pelkoa ja ahdistusta K herättävä tulevaisuus.

Mielestäni nyt suunniteltava toiminta on varteenotettava vaihtoehto, koska kuntoutustoiminta, kuten jo moni muukin hoiva-alan alue on siirtymässä yksityiselle tai yhteisösektorille.

Kaijanniemi sijaitsee luonnon kauniilla paikalla järven rannalla ja on sinällään terapeuttinen ympäristö.

Toiminta omavaraistaloudessa, oman työn tuloksen huomaaminen ja yhteen hiileen puhaltaminen luo onnistumisen tunteen ja motivoi kuntoutujaa itsenäiseen toimintaan. Tähän yhdistettynä henkilökohtainen tuki niin hoitoalan ammattilaiselta kuin muilta yhteisön jäseniltä tukee kuntoutujaa eteenpäin

Sosiaalista kuntoutusta voi aloitella vaikkapa vuohien ja lampaiden kanssa. Miten hienoa on huomata, kuinka eläimet pyyteettömästi odottavat hoitajaansa hellimään ja ruokkimaan ja osoittavat kiitollisuuttaan ja kiintymystään avoimen luottavaisesti. Tulee "minua arvostetaan” tunne.

Yhteisöstä löytyy kaikille mieleistä tekemistä. Kenen vahva puoli on ruoanlaitto ja leipominen tai puutarhanhoito. Se voi olla remontoiminen, puunteko.

Jokaisen ihmisen tekemä työ on arvostettu apu ja kytkeytyy hyvin yhteisön arvomaailmaan. Ei tarvita monimutkaisia koneita ja laitteita, vaan hyvin yksinkertaisia toimia ja maalaisjärkeä. Yhteisössä asuu tällä hetkellä hyvin monitaitoisia ihmisiä, jotka pystyvät opastamaan ja neuvomaan käytännön asioissa. Tarkoituksena ei ole kilpailla jo olemassa olevien hoitomuotojen kanssa, vaan luoda toisenlainen vaíhtoehto kuntoutumiselle. Tavoitteena on saada toimiva ihminen. Yhteisössä on jo todisteita toimivuudesta. Mutta muistaa täytyy, että kaikki eivät käy kaikille ja tällä saralla askeleet ovat lyhyet ja matka pitkä.

Ilman tukea emme mekään voi ja jaksa toimia, joten toivon että mielenterveysyhdistykset ottaisivat tämän asian omakseen. Saisimme yhteistyökumppaneita toiminnan kehittämiseen ja tunnetuksi tekemiseen.

Mikä ettei tavallinen Matti Meikäläinenkin voi laittaa kännykkää kiinni ja villasukat pussiin. Tehdä erilaisen stressittömän viikonloppuloman Kaijanniemessä

perushoitaja