Mankkaalla 2.6.1994

Parahin kaupungininsinööri Martti Tieaho,

kahdeksan vuotta sitten valtuustossa hyväksyttiin ponsi, jonka mukaan valtuustotalon eteen tuodaan pyöräteline. Muistelen että kuitenkin kaupunginjohtaja Löyttyniemen mielestä pyöräteline rumentaa sisääntuloa ja asia on jäänyt hoitamatta.

Koska kyse ei ole vain tästä telineestä, vaan periaatteesta, toivon, että nyt kun ongelma on tiedostettu, pyöräilyn esteitä aletaan ratkaista kaupungissamme laajemminkin. Nykytilanteessa kaupungin imagolle on mielestäni eduksi eikä haitaksi, kun pyöräily tunnustetaan autoon verrattuna moderniksi liikennevälineeksi.

Ehdotan, että

- kaikkien kaupungin omistamien rakennusten eteen tuodaan pyörätelineet ja kaupunki velvoittaa sellaisia laitoksia kuin esimerkiksi verohallitus myös varaamaan kuntalaisille pyörätelineet

-pyörätiemerkinnät palautetaan kaupungin karttaan. Muissa Suomen kaupungeissahan pyörätiet kuuluvat viralliseen karttaan

-pyöräteiden katureunat loivennetaan niin, että pyöräilijän ostokset eivät lennä yli korin matkaa tehdessä

-bussipysäkeille tuodaan sellaiset pyörätelineet, joihin voi kiinnittää pyörän turvallisesti

Pyöräilyn edut ovat ilmeiset. Pyöräily on saasteeton, meluton ja terveellinen tapa liikkua.

Suurkiitos pyörätelineestä. Toivon että välität nämä terveiset myös teknisen toimen apulaiskaupunginjohtaja Erkki Pätiälälle.


Toivomus: Pyöräteline kiinteistönne

pääoven  eteenYhdysvaltain kauppaministeriön luokittelussa polkupyörä on lelu. Kuitenkin esimerkiksi Seatlen poliisi käyttää tätä "lelua" mieluummin kuin autoa liikkuessaan kaupungin ydinkeskustassa. Hollannissa, Japanissa ja Saksassa on pyörille parkkipaikat niin junissa kuin kauppojen ja virastojen edustalla.


Koska pakokaasujen terveyshaitat ovat pahimmillaan, kun auton moottori on kylmä, on erityisen tärkeää voida käyttää polkupyörää lyhyillä matkoilla. Polkupyörällä voidaan korvata juuri ne matkat, joiden aikana auton moottori ei ehdi kunnolla lämmetä ja siksi taivaalle pääsee puoliksi palaneita hiilivetyjä. Polkupyörä on energiatalouden kehittynein saavutus. Pyörä on nopein liikenneväline alle kuuden kilometrin kaupunkiliikenteessä.


Jos pyörässä kuljetetaan useita ostoskasseja, on jalkateline tehoton. Miltä näyttää maassa makaava polkupyörä? Valitettavasti kaikilla kiinteistöillä ei ole vieläkään pyörätelineitä. Pyörää ei saa asetettua myöskään tukevasti seinää vasten rakennuksen ikkunoiden ja ruohokenttien vuoksi.


Toivon, että myös Teidän hallinnoimassanne talossa osallistutaan yhteinen ympäristömme -kampanjaan vähäpätöisellä, mutta vaikutuksiltaan merkittävällä hankinnalla. Toivon, että rakennuksen eteen hankitaan välittömästi pyöräteline.Marketta Horn Vihreä kaupunginvaltuutettu