Lisää ihmisiä - Suomineito nousuun!

Suurin odotuksin muutin Suomineito-yhteisöön Ähtäriin. Täysin kyllästyneenä kaupungin meteliin, saasteisiin ja levottomaan ilmapiiriin halusin maaseudun rauhaan, missä on mielekästä tekemistä ja mahdollisuus tutustua saman henkisiin ihmisiin. Haaveenani on ollut jo vuosia oma "mummonmökki" & omavaraistalous, josta ehkä pikkuhiljaa myyntiä ulospäinkin, yrttituotteita jms. Yrityksistä huolimatta talviasuttavia vuokramökkejä ei löytynyt. Isolla rahalla olisi saanut kyllä ostettua, mutta milläs työtön peruspäivärahalla elävä mitään ostaa! Sain käsiini ekoyhteisöt-luettelon, jonka innostamana otin yhteyttä lähes kaikkiin paikkoihin. Osa olikin yksityisperheiden pikkutiloja, joillakin tuntui olevan tarkat ismit, joiden mukaan ajatella jne. Jäljelle ei montaa vaihtoehtoa jäänyt. Sähköpostikirjeitä kirjoittelin Marketan kanssa ja tulin tutustumiskäynnille huhtikuussa ja lopullisesti muutin toukokuun 29 pv.

Erilaisilla yrtti- ja muilla kursseilla ja parilla luomuyrttitilalla työskennellessäni saivat valjaissa ulkoilleet kissani kokea vapauden riemua, kun asuimme maalla yhteensä neljä vuotta. Takaisin Tampereelle muutettuani joutuivat rukat taas valjaissa ulkoilutettaviksi, missä olikin minulle ajankulua 2-3h./pv. Hyvin tottuivat, kun puolet elämästään ovat niin eläneet, mutta pidemmän kauden jälkeen eivät oikein kesällä viihtyneet, joten päätin, että toista kesää eivät ole "vankina". Kaijanniemeen muutettumme sopeutuivat heti & viettävät nyt onnellista kissanelämää, suurimman osan ulkona vrk:sta, yöllä muutaman tunnin emännän kainalossa. Tottuivat nopeasti talon Hilja-koiraankin, jolla oli kokemusta kissoista jo ennestään. Hilja onkin superkiltti, antaa. kissojen olla rauhassa, vaikka itsekin on vapaana.

Kesä meni työnteon merkeissä. Otin puutarhan vastuulleni ja rankkaa oli saada käsipelillä kolme aaria kuntoon; vaot, kastelut jne. kateviljelytekniikalla sanomalehtiä & olkea kului, mutta pysyivätpä rivivälit suht' rikkaruohottomina. Taimikasvatusta oli vähän ja käytin kaikki vanhat siemenet mitä talosta löytyi, eli mitään ei ostettu, eikä tarkempaa suunnitelmaa ollut kuin mitä ja paljonko tarvittaisiin. Mietin, että kasvaakohan noista mitään, mutta kyllä sieltä jotain nousi. Työmäärään nähden suosittelen edelliskesän siementen käyttöä ja taimikasvatuksen oikeaa ajoitusta, mutta kevättalvella sitten uudestaan.

Sosiaalitoimisto laittomalla tiellä

Muutin kokeilumielessä, en miettinyt jäänkö puoleksi vuodeksi, vuodeksi vai pidempään, kulkuriluonne kun olen. Ongelmia tuli heti alkuun raha-asioiden kanssa, kun en saanut lain turvaamaa kelan asumistukea. Toimeentulotukikin evättiin toistamiseen, mikä menee yli ymmärryksen, kun sitä jokaisen kuuluisi saada, asuu sitten missä päin Suomea tahansa.

Aluksi oli näiden vuoksi tarkoitus asua erillisessä rakennuksessa, mutta muutin sitten päätaloon, missä oli yhteistilat. Onnekseni sain yhdistelmätukityön yhteisöstä työvoimatoimiston kautta, joten saan edes melkein saman rahan kuin työttömänä kerrostaloyksiössä maatessani. Kyllä pitäisi lakia muuttaa ja laittaa yhteisössäeläjät samanarvoisiksi normaalien vuokralaisten kanssa!

No, onpahan mielekästä tekemistä, vaikka välillä liikaakin. Reippaita talkoolaisia kaivataan!

Toivoin tutustuvani täällä saman henkisiin ihmisiin, joiden kanssa perustaa joskus yhteisyritystä tms. Vaikka toisaalta ei pelkillä yrteillä Suomessa elä ja uutuudenviehätys aiheeseen on vähän hiipunut. Tänne muutto oli nyt vaihtoehto, ettei unohda ihan kaikkea oppimaansa ja käytäntö on se mistä oppii.

Enemmän toivoisi nuorempaa väkeä tänne, mutta kuka nyt vapaaehtoisesti luopuisi lainturvaamista tukimuodoista & tekee ilmaista työtä, vaikka omalle porukalle tuleekin.

 

***********************

Hajamietteitä

Syksy on tullut ja puut alkavat kellastua. Kiireinen kesä on ohi. Kesä oli todella lämmin ja heinätyöt onnistuivat hyvin. Kirsi on hoitanut yrtti- ja kasvimaata hyvin ja satoa on saatu runsaasti. Järvessä vesi on ollut lämmintä ja itse kävin uimassa joka päivä.

Hilja-koirakin uskaltautui veteen ja kahlasi siellä innokkaasti. Hilja on kasvanut ja on kaikkien lemmikki. Kirsin kolme kissaa ja Hilja ovat sopeutuneet yhteiseloon.

Yhteisön piha-alueelta kaadettiin vanhimpia puita, ja koivu jonka halkeamassa oli linnunpesä, kaadettiin myös. Seurailin sitä pesintää ja kun puu kaadettiin, se tuntui pahalta.

Syksyllä yhteisö on suunnitellut Keski-Euroopan matkaa bussilla. Aika monet ovat ilmoittautuneet mukaan. Hyvää syksyä kaikille!