Halusin osallistua siviilipalvelukseen

 

Sain siviilipalvelukeskuksesta listan kaikista työnantajista, jotka ovat ilmoittaneet ottavansa vastaan sivareita. Soitin yli sataan eri paikkaan. Huomasin, että paikansaaminen on hyvin vaikeata. Laki velvoittaa tarjoajaa järjestämään asunnon, mutta käytännössä juuri kukaan ei noudata velvoitetta. Asunto on järjestettävä ja maksettava itse, jotta pääsisi suorittamaan halla siviilipalvelusta.

Toiseksi huomasin kuinka kohtuuttomia vaatimuksia asetettiin sivareille. Haluttiin huippuammattilaisia ilmaiseksi töihin. Loppujen lopuksi harvalla sivarilla on lääkärin, psykologin tai ammattisukeltajan koulutus. Useimmat tulevat suoraan koulusta.

Vaikka siviilipalvelus on vaihtoehto armeijalle, se ei vapauta sotatilanteessa. Sivarinkin on käytettävä aseita ja astuttava rintamalle.

Vaihtoehtona on vain totaalikieltäytyminen, joka tarkoittaa passitusta vankilaan. Harvoin edes raiskauksesta saa viiden kuukauden ehdotonta vankilatuomiota!

Valopilkkuna aseistakieltäytyjille: hyvällä onnella voi päästä avovankilaan eli päivällä on mahdollisuus käydä opiskelemassa tai töissä.

Rauhan tiellä kulkeminen on Suomen hyvinvointivatiossa vielä raskas tie.

 

VASTAUS aseistakieltäytyjäliittosta

Moi!

Olit ollut viime viikolla yhteyksissä aseistakieltäytyjäliittoon ja tiedustellut mahdollisuuksista päästä siviilipalveluslaitokseksi.

Rekisteröity yhdistys voi hakeutua yksityisoikeudelliseksi siviilipalveluslaitokseksi tekemällä vapaamuotoisen hakemuksen työ ministeriölle. Työministeriö käsittelee hakemuksen pyydettyään lausunnon siviilipalvelusasiaineuvottelukunnalta.

Normaalisti käsittely vie noin neljännesvuoden. Hakemuksen hyväkyiminen edellyttää sitä, että

  • hakija on määriteltävissä "yleishyödylliseksi",
  • siviilipalvelusmiehen tulevat tehtävät on hyvä määritellä hakemuksessa.
  • Siviilipalvelusmiehellä tulee olla valvoja, joten vakituinen työntekijä on ehdoton edellytys siviilipalveluslaitokseksi pääsemiselle.
  • Käytännössä työntekijöitä pitää olla kaksi siltä varalta, että varsinainen valvoja sairastuu.
  • Hakemuksessa tulee osoittaa, että siviilipalveluslaitoksen budjetissa on riittävästi rahaa siviilipalvelusmiehen ylläpitoon.

Ylläpito koostuu seuraavista asioista:

 

Päiväraha

maksetaan kaikilta päiviltä. Se porrastuu vuoden mittaisen työpalvelun aikana seuraavasti: 1-150 vrk: 3.60 e, 151-24 vrk: 5.75 e, 241-365 vrk: 8.25 e

 

Ruokailu

voidaan hoitaa kolmella tavalla: siviilipalvelusmiehelle tarjotaan aamiainen, kaksi lämmintä ateriaa ja iltapala TAI siviilipalvelusmiehelle tarjotaan yksi lämmin ateria, jonka lisäksi maksetaan ruokarahaa 5.05 e TAI ruokailua ei järjestetä ollenkaan ja ruokarahaa maksetaan 8.90 e

 

Majoitus

hoidetaan joko siten, että palveluspaikka tarjoaa palvelusajaksi siviilipalvelusmiehelle asunnon TAI maksaa siviilipalvelusmiehen oman asunnon kulut.

 

Terveyden huolto

Esimerkiksi pitkäaikaisesta sairastumisesta aiheutuneisiin poikkeuksellisen suuriin kustannuksiin voidaan anoa jälkikäteen hyvitystä työministeriön varoista.