29.5.1997

Mitä Suomineidolle kuuluu tänään?

Suomineito on löytänyt kodin - jopa kaksi!

 

Vanhin poikani viettää tänään syntymäpäiviiän. Lähetin viestin Berliiniin: äitisi Ähtäristä.

Kuulostaa upealta: "Äitisi Ähtäristä."

Olemme siis allekirjoittaneet ostosopimukseen liittyvän vuokrasopimuksen sekä Keuruulla että Ähtärissä. Kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien saamme hallintaamme pientä vuokraa vastaan molemmat kiinteistöt.

Keuruulla aletaan rakentaa permainstituuttia ja maatiaisakatemiaa. Mukaan tarvitaan ihmisiä, joita kiinnostaa mallipuutarhan ja eläintenhoidon parissa askartelu, kurssitus ja matkailu. Keuruulle mahtuu 50 vakituista ja noin 30 matkailijaa tai kurssilaista. Navetan kunnostamiseen, alueen entisöintiin ja tilan ostoon valmistellaan anomuksia EU:lta ja raha-automaattiyhdistykseltä. Keuruulle voivat muuttaa kaikki ne, joilla on mahdollisuus maksaa alkumaksu 20.000 mk ja noin 1500 mk kuukaudessa asunnosta ja ruoasta. Töitä voi tehdä rajattomasti, mutta ainakin neljä tuntia päivässä.

 

Ähtäriä kutsumme ekoluostariksi

Sinne ovat tervetulleita ihmiset, joita kiinnostaa omavaraistaloudellinen elämänmuoto ja hiljaisuus. Monet meistä Ähtäriin muuttajista ovat viimeisellä matkalla. Emme aseta elämälle muita toivomuksia kuin omavaraisyhteisässä toimiminen. Kaijan niemi on kaunis ja tarjoaa mahdollisuuden elää omavaraisesti pienilläkin tuloilla. Aiomme kehittää maatilaa niin, että jokainen joka sinne muuttaa, VOI vaikuttaa omalta osaltaan asumisen muotoihin. Kuitenkin kaikki päätökset tehdäan niin, että pyrkimys toimia omavaraisesti ja omaehtoisesti toteutuu.

Sinun ei tarvitse tehdä ensi hätään lopullisia päätöksiä. Tule asumaan kuukaudeksi tai viikoksi Keuruun Kivijärvelle tai Ähtärin Kaijanniemeen. Keuruulla maksat 100 mk/vrk. Saat huoneen, ruoan ja mahdollisuuden tehdä vähintään neljä tuntia työtä haluamassasi toiminnassa. Voit varata huoneen itsellesi ja kertoa osaamisistasi.

Ähtäriin voi tulla tupsahtaa. Ota omat eväät ja yöpymisvälineet mukaan. Majoitustilaa on noin 40 henkilölle ja maksut ovat kolehtiluontolisia. Ähtärissä pyrimme elämään omavaraistaloudellisesti ja siten jokaisen tulijan ja muuttajan omat taidot ja mukanaan tuomat välineet antavat oman osansa yhteisön elämään.

 

Tyhjä kiinteistö valtiolta?

Olemme alkuvuoden etsineet omavaraiseen ja omaehtoiseen elämään soveltuvia maatiloja ja tyhjiksi jääneitä valtion ja kuntien kiinteistöjä. Etusijalle ovat nousseet Keuruun Kivijärven pakolaiskeskus ja Pihlajaveden vanhainkoti, Savonlinnan Varpaisrannan vanhainkoti, Vieremän entinen vanhainkoti ja Ähtärin Kaijan kiinteistö.

 

Keuruun entinen huoltola

Suomineito on rantautumassa Keuruun korpimaisemaan (entiseen), Kivijärven tilalle. 1700-luvulla raivattu maatila jäi tyhjilleen viime vuoden marraskuussa. Maatilalla toimi ennen sotia kunnan huoltola, ja sittemmin useamman kunnan yhteinen alkoholiparantola ja muutaman vuoden valtion pakolaiskeskus. Tiluksiin kuuluu 54 hehtaaria maata ja 28 rakennusta. Makuuhuoneita on 47.

Keuruulle mahtuu noin viisikymmentä Suomineidon jäsentä, jos tilaa jätetään vakituisten asukkaiden lisäksi lapsille, lastenlapsille, isoäideille, sukulaisille ja omavaraisesta elämästä kiinnostuneille kurssilaisille ja matkailijoille. Enimmillään sinne on majoitettu entisen omistajan aikaan 130 ihmistä.

Keuruu soveltuu omavaraisuuteen, kurssitukseen ja matkailuun hyvin. Kiinteistön pihapiiri on kaunis. Varjopuolina on Keuruun kaupungin karmaiseva metsäpolitiikka, eli alueella on paljon avohakkuita. Toinen varjopuoli on suuren vesistön puute (7 km päässä). Tila ei sijaitse suurselän vaan joen uoman varrella. Keuruu on kuitenkin vaihtelevaa ja vesistä Sydänsuomea. Tilan pihan läpi kulkee kylätie…

Yhteisön käyttöön tulevat tilat ovat monipuoliset. Kolmikerroksisessa talossa, jota palatsiksi kutsumme ja josta palatsin teemme, on noin kymmenen asuntoa. Kolmen huoneen soluilla on yhteinen keittiö ja pesutila. Palatsin kupeessa on kartanon hirsitalo, jossa on yhdeksän erillistä huonetta sekä väentupa joka soveltuu keramiikkapajaksi ja puhdetöihin. Pihapiirissä on myös 1970-luvulla rakennettu tiilinen toimistorakennus, jossa on myös kirjasto ja voimistelusali. Taaempana rivitalo ja vielä tenniskenttä.

Navetta on niin suuri, että sen päädyissä on kolme asuntoa. Lisäksi on kolme omakotitaloa, joissa on erillisiä asunto.

Kahden miljoonan markan koneet sisältävä puutyöverstas jää kaupungille, mutta voimme saada jonkinlaista käyttö-oikeutta. Saunoja on ainakin kahdeksan, kolme niistä rannalla. Kuntayhtymän nimissä Kivijärveä yritettiin myydä viidellä miljoonalla markalla Huoneistokeskuksen kautta. Kunnanjohtaja Osmo Kärkkäinen kävi kevättalvella can-yhteisön kanssa eduskunnassa myydäkseen tilan alkoholiparantolaksi. Can-yhteisöllä on 11 alkoholiparantolaa eri puolella Suomea ja ne oli tarkoitus yhdistää Keuruulle.

Meidän hankkeemme on nyt toteutunut ja toivomme voivamme tuoda Keuruulle uusia tuulia ja mahdollisimman monen keuruulaisenkin ottavan Suomineidon omaksi "elämänkoulukseen". Meillehän saa tulla ja mallin luominen kestävälle elämänmuodolle on tarkoituksemme.