Kesä ei onneksi ole vielä aivan lopuillaan mutta syksyn merkkejä on jo havaittavissa. Yöt ovat kylmenneet, aamuisin koko tienoo on paksun sumun peitossa, mikä enteilee järven jäähtymistä. Vielä kuitenkin saamme nauttia lämpimistä loppu kesän päivistä.

Sadonkorjuuaika lähestyy, 120 marjapensaasta on jo kerätty sato talteen ja säilötty talveksi, kiitos rivakoiden naisten, jotka olivat täällä auttamassa. Myös Kaijan vanhainkodin entinen asukas, 75-vuotias Unto pyöräili uudesta asuinpaikastaan vanhaan kotiinsa marjanpoimintaan, kovasti hänestä onkin ollut apua.

Meillä on ollut vilkas kesä, vierailijoita on käynyt runsaasti. Kesä-kuussa oli viikon pituinen Prometeus-leiri: 16 tyttöä eri puolilta Suomea ja neljä ohjaajaa viettivät täällä työn ja keskustelujen siivittämän ajan helteisessä kesäsäässä. Toivottavasti myös meidän luontaistaloutemme jätti heille pysyviä muistoja ja antoi eväitä elämän varrelle.

Meillähän alkukesästä väkeä vaihtui. Kukin lähtijöistä oli viettänyt lyhyemmän tai pitemmän ajan yhteisössä ja nyt he lähtivät etsimään uusia haasteita jossain muualla, kukin omalla tahollaan. Kesätyöt on saatu tehtyä. Kuin ihmeen kautta aina ilmestyivät juuri ne ihmiset, joita kipeimmin tarvittiin. Suomineidolla on suojelusenkeli pitämässä huolta, että toiminta jatkuisi ja kehittyisi.

Marketta vietti 50-vuotispäiviään kesäkuun alussa. Sää oli mitä kissa. kaunein, järvi ja taivas kilpailivat sinisyydestään ja Klaus Lavilan kitaran säestyksellä vietimme lämmintä kesäiltaa niemennokassa mukavassa seurassa. Heinätalkoot olivat helteiset ja hauskat. Talkooväkeä oli saapunut lähinaapurista ja kauempaakin, aina Saksasta saakka. Saimme ennätys määrän hyvälaatuista heinää talveksi vuohille ja lampaille. Nyt on perunankorjuutalkoot tulossa syyskuun puolivälin jälkeen, kaikki ovat tervetulleita. 18.9. vietämme elojuhlia.

Summa summarum, kesä oli kiireinen, välillä olimme väsyneitä työn paljouteen, mutta uinti järven ihanan hyväilevissä aalloissa ja kesäiltojen huikaisevan kauniit auringonlaskut Ouluveden pinnassa hyvittivät päivän rasitukset.

Tänään on survottu kymmeniä kiloja hapankaalia, oman maan sato odottaa korjaamista ja säilöntää. Talvi voi tulla, olemme varautuneet siihen. Puuta täytyy vielä hakea Ähtärin metsistä, että talo pysyisi pakkasilla lämpimänä. Kellarikerrokseen tulee uusi sauna entisen tuhouduttua tulipalossa heinäkuussa.

Katsomme optimistisin mielin tulevaisuuteen, jatkuvasti ilmestyy tupaamme mielenkiintoisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita elämäntavastamme. Heistä aina joku jää sitten pitemmäksikin aikaa kokeilemaan asumista yhteisössämme. Aina he tuovat uusia asioita ja ajatuksia yhteistä yhteisömme arkeen, voimme vain kaikki oppia toisiltamme. Välillä on vaikea hyväksyä hyvin eriäviä mielipiteitä, mutta kasvakoon suvaitsevaisuus meissä kaikissa.

Talveksi on muutama kamari talossamme vielä tyhjillään, joten jos olet innostunut yhteisöelämän riemuista ja murheista niin rohkeasti vain kokeilemaan elämää maaseudun hiljaisuudessa kauniin luonnon keskellä.  (I)

 

Mikä on Suomineito-yhteisö?

Toimintamuoto: Pitempiaikaiset asukkaat valitsevat oman vastuualueensa ja rytmittävät päivän työnsä kuhunkin vuoden aikaan kuuluvien töiden puitteissa.

Maksut: Asuminen maksaa 1500 mk/kk ja siihen sisältyy ruoka ja vähintään neljä tuntia töitä päivässä. Täysihoito maksaa 3400 mk/kk. Tutustujat maksavat 75 mk täysihoidosta/vrk tehdessään 4 tuntia tilan töitä.

Ammatti-ihminen, erityisesti käsityöläinen kuten kutoja, muurari tai puuseppä maksaa

vain ruokarahan 30 mk/vrk.

 

Tervetuloa suunnittelemaan osuuskuntaa Suomineito-yhteisöön 21.11.1998 ja pikkujouluun 4. -6.12.


Kumpanakin viikonloppuna on hyvin erikoista ohjelmaa. Jos mieluiten tulet tapaamaan ihmisiä, kaikenlainen talkooapu molempien tilaisuuksien aikana on tervetullutta. Keittiössä ja pannuhuoneessa on usein rattoisampaa kuin seminaareissa konsanaan. Silloin talossa on elämää ja lämmintä hyörinää!

Osuuskunnasta saamme tietää:

1. perustaminen ja mallisäännöt

2. mitä hyötyä, mitä haittaa yksilölle

3. miten liittyminen vaikuttaa työttömyyspäivärahaan

4. eläkkeeseen

5. yksilön verotukseen

6. minkälaisia työehto- ja -aikasäädöksiä.


Kuusi henkilöä suunnittelee muuttoa, Suomineito-yhteisöön ja hoitojen aloittamista yhteistiloissa. Yksi homeopaatti kävisi kerran viikossa. Terapeutteja, hoitajia, kotieläinpuistonpitäjä ja puutöihin osallistuvia henkilöitä ovat ilmaisseet kiinnostuksensa.Yhteisön vuokraamissa tiloissa on askartelu- ja verstastiloja tyhjillään.

Paikalle on kutsuttu asiantuntijoina

Ähtärin Monitaito-osuuskunnasta Paula Erkkilä

Pitäjäneuvos Jenny Kivelä Virroilta

Tuomari Pentti Ristikartano Tampereelta

Ähtärin elinkeinotoimenjoht. Heikki Makkonen

Konsulttina on käytetty Sirpa Perälää Osuuskunta Taitoriinasta Seinäjoelta ja

Kynnyksen yli yrittäjyyteen (5B) Aino Reinikkaa Alavudelta

Ohjelmaa

pe 20.11.

klo 20.25 pitkämatkalaisia saapuu junalla


la 21.11.

aamiaisen jälkeen jakaudumme työ tehtäviin keittiöön, risusavottaan ja siivoukseen

12.00 lounas

13.00 kunnallisvaikuttaja ja Virtojen keuhkovammayhd. pj Jenny Kivelä kertoo vanhenevan väestön tarpeista tällä alueella

14.00 tee

14.30 Ähtärin elinkeinotoimenjoht. Heikki Makkonen kertoo työtilanteesta

15.00 osuuskuntaesittely; sääntöjen muokkaus 17.00 illallinen 18.00 sauna'


su 22.11. 1200 Suomineitoyhteisö r:y:n sääntömääräinen vuosikokous

14.00 lounas

 

 



Kehruukurssi Suomineidossa

6.-7.3.1999

Opettajana diplomikehrääjä Sirkka Saarinen Karstulasta.

Lauantaina aloitamme klo 10, Sunnuntaina klo 11

Kurssiohjelma

.Teoriaa: villan laadut, rukin osat, langan kierteet.

.Kehräystä värttinällä, erilaisten rukkien ja karstojen kokeilua, kampavillantekoa. Kurssin aikana osa karstaa, osa kehrää. .Yksilöllinen opetus

Paikalla: suomalainen vinorukki, uusseelantilainen sähkörukki, hollantilainen pystyrukki, värttinöitä, käsikarstoja, karstamylly, vyyhdinpuu, mallivilloja erilaisista sävyistä ja langoista, kansiot kudontanäytteistä.

Ilmoittautuminen: Suomineito-yhteisö, Mukaan mahtuu 12, jos on oma rukki tai karstat, enemmänkin

Kurssin hinta: 100 mk

Opetusmateriaali jaetaan monisteena osallistujille

Ruokailu yhteisössä:

aamiainen 15 mk, lounas lauantaina 12-13, sunnuntaina klo 14/30 mk, yöpyminen 150 mk (täysihoito)

HUOM. YHTEISON TILOISSA ON SUNNUNTAINA 7.8. KLO 9.00 KAIKILLE AVOIN

PERMAKULTTUURIYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS. EDELLISENÄ ILTANA LAUANTAINA ESITELMÄ SUOMEN EKOKYLÄPROJEKTlSTA (KAI VAARA) SEKÄ PERMAKULTTUURIN ESITTELY (LAURA MANNINEN)


 

 

VUOHENMAITOA

Vuohenmaito tunnetaan terveysjuomana kautta aikojen. Vuohenmaidossa on enemmän valkuaista JA vähemmän rasvaa ja maitosokeria kuin lehmänmaidossa.Siksi vuohenmaito sopii juuri meille, jotka emme voi käyttää lehmänmaitoa.

Kenelle vuohenmaito sopii?

jos lapsellasi on maitoallergiaa

kärsitkö itse laktoosi-intoleranssisla Maitoallergikoille sopivat vuohenmaitoon tehty perunalaatikko, letut ja puuro

Laktoosin imeytymiskyvystä johtuvat vaivat hupenevat vuohenmaitotuotteilla

Vuohi on onttosarvinen märehtijä. Se on vanhimpia kotielämiä. Sitä kutsutaan kutuksi ja vauvavuohta kiliksi.

Tule tutustumaan Elviiraan, Wilhelmiinan ja Ulriikkaan sekä heidän tyttäriinsäja navettaan ja niityille!