Viimeksi päivitetty 15.3.2015

Tantra – tämän päivän pelastusoppi!


Tantra on itämainen oppi intohimojen kanssa elämisestä ja siitä, miten himoa voi käyttää hyväksi onnellisen elämän saavuttamiseksi,  tajunnan ja viisauden laajentamiseksi. "Kehitettäessä tyhjyyttä, autuasta levollisuutta, vapautuu viisas tietoisuus", sanotaan Itämailla. Kaiken kärsimyksen syy on luulo, että joku tai jotain maailmassa on olemassa itsestään ja että jotain on olemassa ikuisesti. Et voi astua samaan virtaan kahdest
i.  

Miksihän länsimainen sivilisaatio ei ole kehittänyt mitään vastaavaa? Meillä seksuaalisuudelle ei anneta muuta merkitystä kuin parisuhteen vahvistaminen ja paineista vapautuminen, jopa nautinnon etsiminen. Seksuaalihimon typistäminen pelkäksi ulkoiseksi toiminnaksi sopii hyvin nykyiseen kertakäyttö- ja kulutuskuttuuriin. Rahalla voit ostaa tyydytyksen, rahalla voit tehdä itsestäsi yhä haluttavamman. Valtiovalta tarvitsee joustavia kansalaisia, talouselämä  kulutuksesta nauttivia ostajia. Koska seksuaalinen ekstaasi on yhä mysteeri, siihen on helppo vaikuttaa ja sitä on helppo manipuloida kulloisiinkin tarpeisiin sopivaksi..

Luolaihmisille yhdyntä oli yhtä luonnollinen kuin muutkin ruumiin toiminnot. Mies ja nainen pariutuivat ilman intohimoa ja hysteerisiä alkuleikkejä. Kun he piirsivät luolien seiniin suuria siittimien kuvia, kuvasivat he hedelmällisyyden symboleja. Vasta viktoriaanisen ajan Englanti toi häveliäisyyden ja rajoitukset. 

Teollistuminen muutti radikaalisti ihmisten elämää – alettiin asua ahtaissa huoneissa, ahtaissa kortteleissa, työpäivä oli pitkäveteinen tehtaassa, palkka säännöllinen. Luonnollinen tekeminen puuttui. Siihen oli tyytyminen ja siksi valtiovalta alkoi massiivisesti säädellä ihmisten seksuaalista käyttäytymistä - luonnollista yhtymisen tarvetta sai tyydyttää vain parisuhteessa, mieluiten pimeässä huoneessa. Syy säätelyyn oli myös, että ei ollut enää suurperheitä, jotka olisivat hoitaneet kodittomat lapset. 

1960-luvulla tuotantoelämä huomasi seksuaalisen viehkeyden hyväksi myyntivaltiksi ja e-pillerin keksimisen jälkeen sukupuoliyhdyntää alettiin pitää vapauden symbolina. Nyt on jo nähty, että seksuaalinen heittäytyminen on tuonut mukanaan yksinäisen ja itsestään epävarman sukupolven.

Olemme menneet loukkuun. Olemme antaneet uskotella itsellemme, että elämän onnellisuutta lisää määrätty orgasmitiheys,  rakastumista tavoitellaan hinnalla millä hyvänsä ja utopistinen elinikäinen  parisuhde on tavoiteltavaa. Kukapa ei kadehtisi pariskuntaa, jolla on aktiivinen sukupuolielämä?

Kun kolmannella vuosituhannella  elämäntavan hektisyys ja aistien turtuminen on vienyt ihmisiä yhä kauemmaksi  erotiikan meditatiivisesta kokemuksesta, ruokitaan  ihmisten mieltä  ääri-ilmiöillä.

Kukaan ei ole meille kertonut, että seksuaalihimossa on jumalallinen alkukipinä ja että on mahdollisuus kehittää itseään tuon energian avulla. Meidän ei tule notkottaa päivä toisensa jälkeen hiukan asentoa muutellen, kehittää energiaa huippuunsa ja sitten vain laskea se kehosta ulos. Oikeastaan ihme, että älykkäät ja korkeasti koulutetut ihmiset nöyrtyvät päivästä toiseen tuon energian houkuteltaviksi, luopumaan hienoimmasta energiastaan rutiininomaisesti.

Kun  menee sänkyyn juuri tapaamansa henkilön kanssa ja heti kun menee sänkyyn, laskee siemennesteensä, käyttäytyy kuin koira. 

Orgasmissa syntyy yhtä hienojakoista energiaa kuin on läsnä ihmisen kuollessa, nukahtaessa, aivastaessa, pyörtyessä. Mielihyvä on niin suuri, että mieli kaikkoaa ja jää vain perustodellisuus. Kun käy läpi prosessin tietoisesti, näkee mielen ja todellisuuden alastomana. Koska emme vielä ymmärrä orgasmissa tapahtuvaa mielen katoamista, olemme avuttomia elämän peruskysymyksen edessä.

Tiibetiläinen sana tantralle gyu tarkoittaa jatkuvuutta, kaikkien olentojen jatkuvuutta. Mutta myös henkistä jatkuvuutta. Jos olet onnellinen, toivot että tuo mielentila jatkuisi ikuisesti. Tantran menetelmillä jatkuva ekstaattinen, orgastinen tila tulee olemisen muodoksi. Menetelmään kuuluu paljon muutakin kuin vain kahden luomakunnan vastakohtaisen voiman lepääminen yhtyneenä, jin/jang, siva/sakti, prajna/upaya, mies/nainen. Ihmisen luonne on puhdas ja siinä on sisäinen jumalallinen ominaisuus. Jokainen voi saada voimasta omakohtaista kokemusta perehtymällä buddhalaiseen oppiin ja meditointitekniikkoihin.

Hindulaisessa ja buddhalaisessa tantrassa on huomattavia eroja. Hindulaisessa inhimillinen ja jumalallinen ominaisuus sekoittuvat, nainen on aktiivinen osapuoli ja ekstaasi saavutetaan erilaisten ulkoisten rituaalinen avulla.

Kundalini-jooga, missä seksuaalienergia nostetaan kehon kanavia ja chakroja eli voimakeskuksia pitkin ylös, ei ole osa kumpaakaan uskontoa tai elämäntapaa. Siitä kerrotaan hindulaisessa tantra-kirjallisuudessa.

Buddhalaisessa tantrassa kehitetään kognitiivista kapasiteettia niin, että ihminen on totaalisesti tässä ja nyt. Siinä ei hyväksytä mitään mystisyyttä. Valaistuminen on juuri kaiken epäilyn häviämistä. Tämä ei tarkoita absoluuttista varmuutta, mutta ihminen ei etsi mystistä kokemusta. Hän kehittää harmonian aistien ja henkisyyden välille. Tieto, totuus ja realiteetti täytyy näkyä ja kuulua. Sanotaan että sutra on kaikille, tantra vain niille joilla on perustieto. Tantra on kaikkein korkein buddhismin muodoista. Tantran menetelmä levolliseen valaistumiseen on vaikeampi mutta nopeampi kuin sutran tie, jota yleisesti harjoitetaan.


Lännessä suosittu

Tantra vetoaa erityisesti meihin läntisiin elämän merkityksen etsijöihin, koska se on lähes tieteellinen ajatusjärjestelmä. Siinä ei ole dogmia, ei ole uskottava ketään auktoriteettia. Se on käytännöllinen ja yksityiskohtainen tutkimus ihmisestä ja johtaa itsensä löytämiseen. Menetelmän voi jokainen omalta kohdaltaan verifioida oikeaksi. Ei tarvita muuta kuin tarkkailua ja havainnointia. Se on hauska ja iloinen ekstaattinen tapahtuma ja elämäntapa.

Tantra energian kiertojärjestelmänä sopii juuri länsimaalaisille, koska me tunnemme ja olemme jopa riippuvaisia materiaalisen energian kuten sähkön kierrosta. Me emme usko sokeasti, vaan vaadimme suoraa kokemusta. Kolmanneksi meillä on paljon mielihaluja, joten himon energiaa on saatavilla, varastoituna. Mielihyvähän sinänsä ei ole pahasta, ainoastaan sen manipulointi eli kiintymyksen ja ahneuden liittäminen mielihyvään. Niillä ihmisillä, joiden sisäinen femiinisyys ja maskuliinisuus ovat tasapainossa eli sisäinen mandala on ehjä, eivät tunne yksinäisyyttä, epävarmuutta eivätkä minkäänlaista omistamisen halua.


Ensimmäisiä viitteitä

Menetelmästä on löydetty neuvoja, jotka on kirjoitettu 100 vuotta ennen kristillistä ajanlaskua. 500-luvulla puhuttiin isä-tantrasta ja äiti-tantrasta. Oppilaat kuvittelivat Buddhan kehon ja sen jälkeen yrittivät luoda perustilan, jossa on läsnä valaistumiseen tarvittava valo. Islamilaiset, tai barbaarit kuten heitä kutsuttiin, tuhosivat tantratemppelit ja opit Pohjois-Intiassa vuonna 800. Kehitys siirtyi Tiibetiin. Uskottiin jopa, että tantragurut syntyivät tiibetiläisiin kehoihin.

Buddhan sanotaan opettaneen menetelmää kuninkaalle nimeltä Suchandra omana aikanaan 2500 vuotta sitten. Pohjois-Intiassa oli kuningas, joka halusi valaistua. Hän kysyi joogilta neuvoa. Tämä suositteli ensin munkin elämää. Kuningas ei halunnut luopua maallisista iloistaan. Kuninkaan tulisi antaa pois kallis rannerenkaansa ja meditaatiossa yhdistää kiintymys rannekkeen jalokivien loistoon, ei rannekkeeseen itseensä. Mieli iloitsisi väreistä, vaikka koru olikin sama. Samoin muistoilla ja ajatuksilla on sama lähtökohta, vaikka eri muoto.


Kalachakra initiaatio

Dalai Lama on sanonut, että vain yksi kahdesta miljoonasta pystyy harjoittamaan tantraa. Tantra on niin korkean tason meditaatiota ja joogaa, että buddhalaisissa kirjastoissa tai tantrakursseilla ei edes anneta tietoa sen varsinaisesta käytännöstä. Kalachakra-initaatiosta eli vihkiytymisestä on tullut Dalai Laman suuri menestyksen avain Yhdysvalloissa. Hän on vihkinyt, kastanut ja opastanut tuhansia läntisiä buddhalaisia tantran salaisuuksiin. Dalai Lama on ottanut asian sydämelleen. Tapahtumaa kutsutaan Kalachakra initiaatioksi.

Hienojakoisen energian olemassaoloon  tutustumista kutsutaan kalachakraksi. Kalachakra tarkoittaa ajan kiertoa. Kalachakra (menetelmä jumalan jakauduttua kahtia) initiaatiossa kuvitellaan eli visualisoidaan jakautumaton jumala. Visualisointi on niin intensiivinen, että harjoituksessa voi tuntea myös hajut ja äänet. Korkeimmalla tasolla kuvitellaan parin syleilevän toisiaan. Mies edustaa toimintaa ja nainen tietoa ja viisautta. Yhdessä he synnyttävät buddhahoodin. Vuosisatoja myöhemmin löysi Carl Jung terapiassaan tekniikan yhdistää psyykeen maskuliininen ja femiininen puoli.

1970-luvulla tiibetiläisten laamojen joukosta löytyi opettajia, jotka olivat Tiibetin valtauksen yhteydessä 1950-luvulla paenneet tai siirtyneet länteen. Vajrayjana on elävä buddhalaisen tantrajärjestelmän perinne.Tantran ihmiskuva


Tantrassa ihminen nähdään jumalana, jumaluutena, deitinä. Länsimaissa puhuttaisiin enkeleistä. Jokaisella on sisällään samat jumalaiset ominaisuudet. Seuraamalla tantran ohjeita meillä on mahdollisuus päästä kosketukseen tuon ikiviisaan kipinän kanssa.

Vaikka kristinuskossakin opetetaan, että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, opetetaan samalla, että meitä kaikkia vaivaa perisynti, olemme perustaltamme pahoja. Tämä mieletön käsitys on monien nykyisten ongelmien syynä. Meillä ei ole toivoa paremmasta elämästä muuta kuin alistumalla kunkin kirkkokunnan holhoukseen. Tästäkin syystä on tärkeä löytää jumaluus omasta sisästään.

Kun kuvittelee itsensä jumalaksi, joka on latenttina ominaisuutena minussa, arkkityyppinä, voi yrittää nostaa niita piirteitä visualisaatiossa itsestään, sisältään. Tarkoituksena on nähdä itsensä erilailla kuin tavallisesti. En ole ruma, tyhmä enkä saamaton. Myöskään keho ei ole sama kuin minä. Kehon toiminta loppuu välittömästi, jos mieli lakkaa toimimasta. Mutta on olemassa toinenkin keho. Deiti yoga nostaa itsetuntoa.

Kun vertaat miten paljon mielipiteesi muuttuvat kehdosta hautaan, ymmärrät että se mitä itse ajattelet tänä päivänä ei ole ikuista.


Miksi salainen?

Tantrassa kannustetaan ihmisiä tuomaan esille omat himot, mutta myös viha. Siksi tantran harjoittaminen saattaa olla vaarallista ja siksi sitä on pidetty salaisena. Menetelmiä ei voi ymmärtää kukaan joka ei ole perehtynyt buddhalaiseen elämän filosofiaan. Menetelmät joutuvat vihkiytymättömän käsissä helposti naurunalaisiksi. Vuosisatojen aikana myös kääntäjät ovat häveliäisyyssyistä sensuroineet intiimiä kohtia. Kerrotaan, että uudet tekstit ovat olleet enemmän revisionistisia kuin selventäviä. Kun uusi sukupolvi jatkuvasti sensuroi alkuperäisiä tekstejä, on jokaisesta uudesta  sukupolvesta tullut yhä  suvaitsemattomampi.Tantra ei ole sanoja vaan toimintaa

Tantrassa käytetään meditaatiota, mantroja ja mandalaa (=pyöreä, symbolinen universumi). Ihminen tulee osaksi mandalaa om mani padme hum (=jokaisella on buddhan luonne) -mantran avulla. Niinpä ensimmäisessä buddhalaisessa tantra-jaksossa meditoija kuvittelee valaistuneensa ja visualisoi itsensä Buddhana, koska se on jokaisen perusydin.

Aluksi visualisoidaan esimerkiksi munkki kuninkaan asussa. Koska todellisuus ei ole duaalinen, se ei ole jakautunut kahteen erilliseen osaan.  Vastakohtia yritetään sulattaa toisiinsa erilaisilla menetelmillä. Opettelija kuvittelee ja visualisoi jumalia, visualisoi niiden yhdyntää. Hän voi kuvitella itsensä heidän asemaansa. Kun usein ja keskittyneesti yrittää, saavuttaa päämäärän.

Kun on oppinut kuvittelemaan Buddhan kuvat, saa auki valokehon, sen kanavajärjestelmän, joka vaikuttaa mielenlaatuun. Se on aina kirkas valo, luonnollista valoa kirkkaampi ja muistuttaa lähes kalvakkaan kuun valaistusta. Valon avulla saa kosketuksen Buddhan, miehen, naisen kehoon. Kun alkaa puhdistaa mieltään on parempi käyttää halua lisääviä objekteja, ei halua kieltäviä objekteja.

Buddha itse yritti kuusi vuotta kieltää itseltään kaiken. Hän laihtui luiseksi ja huomasi, että ei voi enää toimia tarkoituksenmukaisesti. Kertomuksen mukaan hän sai valaistumiskokemuksen banjopuun alla, sen jälkeen aamulla maalaistyttö tarjosi hänelle maitoa, lähes kuin Eeva tarjosi omenaa Aatamille. Buddhalle selvisi, että valaistumiseen on olemassa keskitie, jota hän päätti seurata.

Intiassa epäillään tantran tarkoitusperiä, koska hindulaiseen  tantraan uskotaan liittyvän verenhimoisten jumalien rituaaleja, eläin- ja ihmisuhreja, mustaa magiaa, shamanismia.


Lama Yeshe: Introduction to Tantra, 

The Transformation of Desire (1987)

Intialaisen tantran neljä vaihetta: 

katso

koske 

syleile 

penetroidu.


“Tiibetiläiset kertovat syleilevistä jumalista, ihmisen femiinisten ja maskuliinisten energioiden yhtymisestä. Hienojakoisella tasolla mies symbolisoi ekstaasia, nainen jakautumatonta viisautta. Yhdessä energiat muodostavat edellytyksen valaistumiselle.” 

Tiibetissä kaikki kehoon liittyvät toiminnot olivat hyväksyttyjä, samoin seksi. Sukupuoliyhteyteen ei liitetty neuroottisia painolasteja kuten lännen sivilisaatio on tuonut mukanaan.

Vanhoista kirjoituksista on voitu erottaa neljä edistysaskelta: katso, koske, syleile, penetroidu. (Samanlaisia ohjeita on nähty annettavan Japanissa niille munkeille, jotka harrastavat yhdyntää nuorten munkkien kanssa. Erilaisilla käsiasennoilla varmistetaan nuorukaisen halukkuus ja se, minkälaisiin asentoihin hän on valmis.)

Vasta kun on selvinnyt  ensimmäiseltä tasolta, on riittävän vahva siirtymään seuraavalle. Selviytyminen tarkoittaa, että on kyllä noteerannut  huikaisevan tunteen ja aistimuksen,  mutta ei ole tarrautunut siihen. Intian kuuluisat tantratemppelit ovat joillekin vain kamasutran kuvitusta tai hurjaa pornoilua, mutta  tantran opissa sanotaan: Se joka pystyy astumaan sisään tähän temppeliin tuntematta kiihtymystä, on valmis ylimpään ekstaasiin.Edellytykset korkeimmalle tantralle


Ennen kuin voi edes kuvitella saavansa tyydytystä tantran opeista, on perehdyttävä täysin uudenlaiseen kuvaan ihmisen olemassaolosta ja elämäntavasta. Fyysisellä tasolla keho on pidettävä kunnossa, kaikki viisi aistia terästettyinä. Suositeltava elämäntapa ihmiselle, joka haluaa vihkiytyä tantraan, on kaukana  motorisoinnista, mekanisoinnista, betonisoinnista, kemikalisoinnista, sähköistämisestä. Mitään ei voi kokea ilman aisteja, terveitä aisteja, omia aisteja.


Teoreettisella tasolla on sisäistettävä kolme perusedellytystä:

  1. On todella toivottava elämässään vapautumista kärsimyksestä

  2. On haluttava käyttää valaistumisesta saamansa energia altruistisiin tarkoituksiin eli auttaa muita.

  3. On oltava riittävän viisas ymmärtääkseen tyhjyyden merkityksen.


Buddhalaisuudessa päämäärä on valaistuminen. Siihen johtaa sutran ja tantran tie. Sutratie tarkoittaa eettistä elämäntapaa, keskittymisen opettelemista sekä viisautta. Tantraa koskevat samat edellytykset. Mutta tantrassa ei lähdetä perusteista vaan tuloksista, siitä mihin pyritään. Kuvitellaan minkälaisia saatamme olla valaistuneina, jumalaisia, tällä hetkellä. Jokainen mies ja jokainen nainen on täydellinen nyt. Meissä yhtyvät samat universaalit energiat, olemme niiden yhtymä. Tämän kuvittelemisen ja visualisaation päämäärä ei ole hekuma vaan transformaatio – emme ole enää riippuvaisia rajoittuneesta ja haavoittuvasta ulkokuoresta vaan nautimme rajatonta myötätuntoa.

Tämän muutoksen sisäistäminen vaatii valtavia voimia. Mistä niitä voi kerätä? Tantran mukaan suurin voimavara, energia, tulee haluista ja himoista. Jokainen aisti haluaa jo aamusta sille tyypillistä ruokaa. Silmä värejä ja muotoja. Jos ihmisellä ei ole aisteja ja niille kohteita, joutuu  hän hallusinaatioiden valtaan. Samoin mieli haluaa tietoa, mainetta, turvallisuutta. Joku luulee, että ilman näitä himoja ja haluja ei voi elää. Mutta halut ja himot ovat muualla.

Pohjimmiltaan jokainen haluaa olla onnellinen, vaikka enimmäkseen olemme tyytymättömiä. Tyytymättömyys johtuu siitä, ette ei koskaan voi olla varma, kuinka kauan onnen hetket kestävät. Ei vielä ymmärretä, että kaikki, ihan kaikki, mitä on ulkopuolella, muuttuu lakkaamatta. Tyytymättömyyden kierre johtuu aisteista. Jos haluaa vapautua, ei saa luottaa ainoaankaan viidestä aistista. Aistit kontrolloivat  mieltä ohjaamalla sitä väärään suuntaan. Tarvitaan vahvaa itsekontrollia, etteivät aistit vie meitä silmien välityksellä kohti kauniita värejä ja muotoja, suun välityksellä kohti maittavia makuja, korvien välityksellä keskittymään ihanaan musiikkiin, ihon välityksellä pehmeään kosketukseen, nenällä juovuttaviin tuoksuihin.

"Jos esimerkiksi kiinnyn kauniiseen ihmiseen, voin miettiä tai visualisoida hänen likaisia ja rumia kohtiaan. Tällöin saan himon neutralisoitua niin, että se ei ärsytä mieltäni. Pystyn rauhallisesti ottamaan vastaan elämän ylä- ja alamäet", neuvoo Lama Yeshe.

Tantrassa kuitenkin edellistä varotointa pidetään alkukantaisena. Tantrassa käytetään hyväksi juuri tuota himon tuomaa energialatausta. Se on polttoainetta, joka opitaan käyttämään henkisen kokemuksen ylläpitämiseksi.

Visualisoinnin lisäksi toinen hyvä keino on juosta pois, jos liian suuri intohimo tai aistinautinto tulee vastaan. Pakoon lähtö ei kuitenkaan edistä henkistä kasvua. Nykyaika ruokkii ylenpalttisesti jokaisen himoja, aistinautintoja. Niiden ei saa antaa viedä mukanaan ja tehdä riippuvaiseksi mistään ulkopuolisesta. On vain hyödynnettävä niiden tuoma energia. Vain näin voi kehittää transendentaalista viisautta ja kokea kokonaisuuden voiman. Koska ihmisen mielen laatu on jumalallinen, mielellä on kyky luoda jotain samanlaista, ei vastakkaista.

Kaikki uskonnot sanovat ei mielihaluille, spontaanille käytökselle ja ilmaisuvapaudelle. Kirkkokuntien tulisi kuitenkin murtaa ihmisten rajoittuneisuutta, ei tukahduttaa. Rajoituksillaan kirkko ja uskonnot luovat lisäesteen ihmisen vapautumiselle. Ne rajoittavat ihmisen luontaisia kykyjä.Miten käyttää himoa viisauden saavuttamiseksi?


Nykyihmisen elämä on jaettu osasiin, työ, koti, vapaa-aika, politiikka, urheilu. Päivään ei synny kokonaisuutta. Myös keho, tunteet ja luovuus on eroteltu. Ihminen elää tavallaan montaa elämää yhtaikaa eikä silloin mitään kunnolla.

Tantran korkeinta tasoa harjoitettaessa ihmisen on kysyttävä itseltään: kuinka suurta intohimoa voin hallita hajoamatta. Tantran menetelmät saattavat nostattaa suuria intohimoja, energioita, mutta niiden takia ei saisi antaa periksi intohimolle. Jos tämän intohimon täyttäminen tekisi ihmisestä onnellisen, olisimme kaikki hyvin onnellisia. Mutta intohimon tyydyttäminen, intohimoon mukaan meneminen vain lisää tyytymättömyyttä ja elämän tuskaa. Ejakulaatio on primitiivinen tapa kokea tyydytys ja ekstaasi. Tyydytykseen on olemassa toinen menetelmä.

Korkein tantra sisältää neljä menetelmää, joilla jokainen pystyy kanavoimaan himon energian henkiseksi vapautumiseksi. Niiden erona on himon intensiteetti eli voimakkuus.

  1. alin taso: katselen kuvaa kauniista ihmisestä ja pystyn muuntamaan siitä saamani hyvänolon tunteen ekstaattiseksi energiaksi

  2. hymyilen tälle ihmiselle ja vaihdan hänen kanssaan katseita

  3. kuljemme käsi kädessä

  4. korkein jooga tantra – seksuaalinen yhtyminen, missä energia nousee henkiselle tasolle


Kuvan katseleminen auttaa yhdistämään kypsän ihmisen molemmat aspektit. Ennen katselemisen aloittamista on luotava oikea mielentila. Minun on luovuttava ajatuksesta, että onnen etsiminen aistien välityksellä voisi toimia, se on illuusio ja tuo vain pettymyksiä. Se on tarrautumista valhekuvaan. On sanouduttava irti aistien tuoman mielihyvän etsimisestä. Oletukset ja odotukset kääntävät mielihyvän pahaksi, ei mielihyvä itse. Ennen harjoitusta  on oltava varma ja sisäistettävä tosiasia, että aistien tiellä tulisi kohtaamaan vain pettymyksiä.

Ihastuessaan ihminen alkaa väistämättä liioitella mielessään kohteen kauneutta ja urheutta. Loppujen lopuksi hän on ihastunut siihen mielikuvaan, jonka on luonut rakastamastaan henkilöstä. Himo tekee molemmat sokeiksi. Himossaan myös unohtaa, että kaikki muuttuu koko ajan. Minä, hän, ympäristö. Ei riitä, että järjellä kyllä tietää kaiken muuttuvan, järki yksin ei tavoita syvän oivalluksen tasoa.

Usein kerrotaan vertausta puun sisässä kasvavasta ötökästä. Ötökkä syntyy puussa ja alkaa kasvaa syömällä puuta. Samalla tavalla voi kuvitella tapahtuvan tantrassa. Himo aukaisee tien viisauteen. Viisaus kuluttaa ihmisen mielestä negatiivisuuden, myös himon. Himon funktio on siten tantrassa ja tavallisessa elämässä päinvastainen.

Tantran suuri oivallus piilee siinä, että ihminen voi tavoittaa jakautumattoman jumaluuden, kaikkivoivan, kaikkitietävän hyvyyden ja kauneuden yhdistämällä sen mikä maailman alussa jakautui. Yhdistymisen voi tuntea mielessään, mutta helpommin tunteen saavuttaa yhtymällä vastakohtaansa. Mitä intohimoisempia tunteita ihminen kehittää, kuitenkaan menettämättä itseään, sitä suuremman yhtymisen kokemuksen ja lopulta olotilan hän saavuttaa.

Tavallisten ihmisten on helpointa kokea ensimmäisen asteen kokonaisuus. Tunnemme ihastusta johonkin mikä on kaunista, jännittävää, mielettömän ihanaa. Tavallisesti se on toinen ihminen. Voimme kokea ekstaasin pelkästään katselemalla häntä tai hänen kuvaansa, esim. poptähteä. Kun työstää hänen kuvansa katselemisen mielihyvän, voi tuntea suurta iloa ja onnea. Kun on pystynyt kokemaan tämän ilon kuitenkin ymmärtäen, että ei voi saada omakseen iskelmätähteä, on saavuttanut ensimmäisen asteen tantran.


Toisella tasolla kohde on niin paljon enemmän omalla tasollamme, että voimme hymyillä hänelle, voimme jopa jutella hänen kanssaan.

Ihminen tulee iloiseksi. Hänestä tuntuu lähes kuin hän kävelisi puoli metriä maan pinnan yläpuolella. Kuitenkaan emme tule surullisiksi, vaikka tiedämme, ettei kohde ole meitä varten, hänellä on muita ihmisiä ympärillään tms.


Kolmannella tasolla iloitsemme kosketuksesta.

Pystymme kävelemään vaikka käsi kädessä ihastuksen kohteen kanssa. Se tuo niin paljon ihmeellistä energiaa, että koko päivä tuntuu elämisen arvoiselta. Olemme iloisia siitä hetkestä ja kosketuksesta haluamatta sen enempää.


Neljännellä tasolla voimme yhtyä häneen sukupuolielimillämme. 

Olemme kehittäneet sietokykyämme tai kykyämme muuntaa ihastus ja intohimo niin korkealle, että vaikka intohimo on suuri, se ei vie meitä mukanaan, vaan osaamme käyttää sen synnyttämän energian itsemme sisällä.

Valaistumisessa ihminen on ajan ja paikan ulottumattomissa. Hän ei koe kiintymystä eikä riippuvuutta – ainaostaan kaikki on sisällä, meissä itsessämme.

 

************


 

Outi Korhonen: Pieni johdatus tantraan

Tantrakumppanit ovat toisilleen portteja tilaan, jossa ei enää ole erillisyyttä, jossa kaikki on yhtä, kaikki on tiedossa, kaikki on rakkautta ja kaikki on mahdollista. Rakkaus merkitsee jonkinlaista valaistumisen astetta. Siihen kuuluu egosta minän korostamisesta luopuminen eli samanlainen ajankulun ja itsen unohtaminen.

Tärkeää on hiljentymisen opettelu. Hiljentyminen ja läsnäolo sekä pyyteetön rakastaminen ovat lähes kaikkien esteiden kaatamisen peruslääkkeet. Mikään ei voi saada aikaiseksi oman käsityskyvyn ylittävää nautintoa, jota kuitenkin ihminen sisimmässään kaipaa. Oma seksuaalisuus on kohdattava ensin, oma sisäinen voima löytyy sen jälkeen. Seksuaalisuus on ihmisen perusenergia. Seksuaalisuus on usein juuri se ainoa alue, jonka voimaa ihminen ei koskaan saa kokonaan hallintaansa. Yhteiskunnan tasapäistämisestä huolimatta seksuaalisuudessa säilyy aina myös yksilöllisyyttä. Normaalisti elämänvoima lepää alimmassa eli mulachakrassa, josta se purkautuu sukupuoliyhdynnässä kuin varaventtiilistä pieninä ryöppyinä. Perusenergia aivan kuin nukkuu pihahdellen välillä. Tantraharjoituksilla mulachakraan saadaan aikaan tarpeeksi voimakas pyörre, jotta perusenergian paine kasvaa ja se saa voimaa nousta ylöspäin.

Henkisen tason orgasmeissa ihminen voi saada kokemuksen ikuisuudesta, äärettömyydestä ja kaiken ykseydestä. Jos kiihottumisen pystyy vastaanottamaan järkähtämättä ja toimimatta, nousee orgasmi sille tasolle, missä ihminen kokee, mitä ikuisuus ja läsnäolo tarkoittavat. Koemme orgasmin hetkellä mielen tyhjenevän. Kun energiakenttäämme syntyy tyhjiö, virtaa kaikkeudesta jotain siihen tilalle. Tyhjiöön virtaa jotain alkuperäistä,  jumalallista ja vielä koskematonta.

Yhdyntä on tila jossa ollaan jumaluuden eli luomisvoiman lähellä, lähellä alkukaaoksen tilaa, jota ihmismielen ei pitäisi yrittääkään alistaa järjestykseensä ja hallintaansa. Ennen kuin alkaa kulkea nautinnon tietä, on hyvä olla elämys siitä, mitä kohden on menossa.

Hengityksen ei saa antaa nousta pinnalliseksi rintakehän kohoiluksi, vaan on keskityttävä syvähengitykseen. Hallitsemispyrkimys on unohdettava ja otettava tilalle pyhittäminen. Seksi on matkustusväline, erotiikka yhtyminen.

A washed out sailor is not the one who messed the shore but the one who never started the trip.  

 ************

Marketta Horn 23. maaliskuuta 1994

 Vihreä Lanka

Joko on tantraseksin aika?

 

Liekö pysähtynyt vai pysäytetty Vihreässä Langassa provokatiivisesti aloitettu keskustelu seksuaalisesta tyydytyksestä (Naisliike miehille: "Runkatkaa" )?

Uskon, että monen mieleen jäi tyhjä olo. Eikö Suomen edistyksellisimmällä viikkolehdellä ole rakastavaisille muuta tarjota kuin "vilkasta parisuhdeseksiä" ja "useampia yhdyntöjä"? Eikö jälkiteollisessa yhteiskunnassa vaihtoehtoseksi voisi sisältää muutakin kuin itsetyydytystä ja kaupallisia seksipalveluja?

Merja Helle Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana ohjaili seksikeskustelun sukupuolen merkitykseen yhteiskunnan valta-rakennelmissa ja toivoi käsitykseni mukaan naisia miesten paikoille (17.2.). Vihreiden Naisten puheenjohtajaa Sallamaari Niemistä askarrutti naimahalukkuuden elämänkaari. Hannele Törrönen valisti naisten itseapuryhmistä, jotta nainenkin nauttisi kehostaan kuten mies. Jäin kaipaamaan jotain uutta taivaan alle.

Siittäminen on luonnon laki ja suhtautuminen siittämiseen kulttuurin tuote. Alkukantainen mies yhtyi naaraaseen ilman tunnepurkauksia. Naiselle orgastinen kokemus on vasta muutaman sukupolven tuote. Mutta alkaa olla todisteita siitä, että miehen ja naisen yhtymisellä on myös henkilökohtainen merkitys tiedostamisen tiellä. Yltäkylläinen ja intelligentti ihminen saattaa käyttää samoja avuja henkisyyden "synnyttämiseen", joita primitiivinen ihminen käytti fyysisten lasten synnyttämiseen.

Olemmeko liian laiskoja pohtimaan erotiikkaa eli seksin henkistä puolta vai elämmekö sellaisessa puutteessa, että jälkiruoka ei vielä maita?

Mielestäni ihmiskunta on kehittynyt pitkän evoluutionsa aikana siihen, mistä keskiajan alkemistit kertoivat viisasten kiveä muodostaessaan ja buddhalaiset papit valaistumisen salaisuutena.

Ihmisen salaisuus piilee siinä energiassa, joka johdattaa meitä toinen toistemme luo. Tuota energiaa on riittävän kauan kirkon ja valtion taholta ohjattu, nyt markkinavoimat ja ylenpalttinen keinoelämä uhkaa suurintaa voimaamme. Tantran ja taon opettama seksuaalienergian kierrätys ja muuntaminen on haastava kehitysaskel evoluution  tiellä. Sanotaan, että on naisten (femiinisen energian) aika. Jang-aalto on saavuttanut huippunsa ja seuraa jin-energian jakso. Kokonaisuudessaan evoluutio kulkee matalajännitteisistä energioista eli aineesta kohti yhä hienojännitteisempiä energioita eli henkeä. Miksi seksuaalisuudessa energia ei kehittyessään seuraisi samaa suuntaa? Kohti universaalia yhteenkuuluvuutta?

Mäntyranta muistutti, että miehen seksuaalinen tarve vähenee 30 ikävuoden jälkeen, naisella kasvaa. Kohta viisikymppisenä naisena ja pitkän avioliiton jne jälkeen voin yhtyä Mäntyrantaan. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että haluaisin viettää enemmän aikaa sängyssä tai edes erogeenisissä toimissa kuin ennen, vaan minua kiinnostaa enemmänkin yhdynnän aikana tapahtuva mentaalinen kuin fyysinen aktiviteetti.

Jos seksuaalinen akti pysähtyy seksiin, on kuin rakentaisimme talolle perustaa, pystyttämättä sille koskaan taloa, sanoo Osho.

 

 *****

 

Menstruaatiossa elinvoima valuu jätteeksi

Näillä sivuilla on kuultu biologian ja koululääketieteen (21.10) tulkinta naisen kuukautisista. Tulehdusten suojaamiseksi sanoo toinen, järjetöntä tuhlausta luonnon kannalta, sanoo toinen. Entä onko muita tulkintoja? Tantra-filosofian sanoma on selvä: Menstruaatio samoin kuin siemenneste on henkisen kehityksen mittari. Hallitsemattomien kuukautisten aikana naisesta poistuu yhtä paljon elintärkeää energiaa kuin miehiltä hallitsemattoman siemensyöksyn aikana.

Naisella on noin 500 menstruaatiota elämänsä aikana, mies tuottaa noin 15 litraa siemennestettä. Yhdessä ejakulaatiossa on niin paljon elämää, että sillä voitaisiin asuttaa koko Yhdysvallat uudestaan, jos jokainen siittiö hedelmöitettäisiin. Siemennesteessä kuten kuukautisvuodossa on proteiineja, entsyymejä, vitamiineja, mineraaleja, hormoneja jne. Ihminen käyttää kolmanneksen ruoasta ja ilmasta saamastaan energiasta juuri tämän elinvoiman tuottamiseen.

Biologisen evoluution kannalta menstruaatio palvelee uutta sukupolvea. Jos naisella ei ole kuukautisia, hän tuskin tulee raskaaksikaan. Mutta eikö tunnu luonnolliselta, että jos naisen ei tarvitse ajatella synnyttämistä, hän käyttäisi tätä peruselinvoimaa itsensä "synnyttämiseen"?

Naisurheilijoiden kuukautiset ovat niukat, koska he käyttävät energiansa fyysisen kunnon nostattamiseen. Imettävällä äidillä ei ole kuukautisia. Hän tarvitsee paljon energiaa maidon tuottamiseen ja synnytyselinten palautumiseen. Vaihdevuosien jälkeen monet naiset alkavat vasta todella elää. Kuukautisvuodon ylläpitämiseen käytetty energia jää heille omaan käyttöön.

Ihmisen henkisen ja fyysisen erottamattomuutta painottavan tantra-filosofiankin mukaan kuukautisissa on järjetöntä tuhlausta. Menstruaatiossa elinvoima valuu jätteeksi. On mahtava ajatella, että niin miehen kuin naisen elinvoima pystytään jo "tieteellisen tarkasti" tutkimaan. Tantra- ja taoharjoituksia tekevän naisen ei tarvitse kärsiä ylisuurista tai epäsäännöllisistä menstruaatioista.

"Vaikka taipuisit minkälaiselle mutkalle tahansa, voit olla henkisesti kireä. 

Tärkeintä on syvä ja rauhallinen hengitys. Jos hengittää hyvin, ihminen ei pysty olemaan kireä.  

(Jokanaisen joogakirja, 2007, Malla Rautaparta)


Lantionpohjan lihakset - pc - rakkauden lihas

 "Lantionpohjan lihasten hyvä kunto auttaa estämään virtsan ja suolistokaasujen karkailua, lisää seksuaalisen mielihyvän tunnetta sekä ennaltaehkäisee kohdun ja virtsarakon laskeumia. Virtsan lirahtaminen housuihin ponnistuksen yhteydessä, jolloin vatsaontelon paine lisääntyy, on tavallisin merkki lantiopohjan lihasten heikkoudesta. Hoidossa pyritään löytämään jännityksen ja rentouden välinen ero." (Anne Jessen  2009)

"Jotta pystyisi harjoittamaan oikeita lihaksia, ne täytyy ensin löytää. Nainen voi viedä sormensa emättimeen ja koettaa itse, pystyykö puristamaan lihakset sormen ympärille" ( fysioterapeutti, seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija Pihkola). Harjoituksen on kohdistuttava oikeisiin lihaksiin. Mikäli liikkeelle on alunperin lähdetty vääränlaisista harjoituksista, joudutaan näistä ensin opettelemaan pois. Raju liikunta saattaa pistää lantionpohjan lihakset liian kovalle koetukselle. Lantiopohjan lihakset tulee aina jännittää yhtä aikaisesti vatsaliikkeiden kanssa... Makaa selälläsi hyvällä alustalla ja keskitä huomiosi lantionpohjaan. Aloita lantionpohjan lihasten jännitys peräaukon ympäriltä. Vedä peräaukkoa ja emätintä sisään- ja ylöspäin. Opettele ensin löytämään oikeat lihakset kevyellä supistuksella ja vähäisellä voimalla. Pidä supistusta yllä 10 sekuntia ja rentouta lihakset 10 sekunnin ajaksi. Toista kolme kertaa. Tee sarja viitenä päivänä viikossa aamuin ja illoin... Lantionpohjan lihakset tulisi jännittää aina ennen vatsaontelon paineen nousua, kuten yskiessä, aivastaessa tai nostaessa taakkaa.

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia siinä missä hauis tai mikä tahansa muu lihas. Lantionpohjan lihasten nopeusvoima on tärkeää äkillisissä tilanteissa, kuten yskiessä tai aivastettaessa. .

- Moni nainen saattaa ponnistaa ja työntää kohtua alaspäin, kun oikea suunta olisi ylöspäin. Säännöllinen harjoittelu tuo tuloksia jo kolmessa kuukaudessa. Vaivannäkö kannattaa, sillä treenatut lantionpohjan lihakset tuovat naisen elämään varmuutta ja iloa. Sosiaalisissa tilanteissa, kuten jumpassa, treffeillä tai leffassa ei tarvitse pelätä, että lirahtaa, kun lihakset ovat kunnossa. Hyvin toimiva lantionpohja saattaa lisätä myös seksuaalista nautintoa, sillä vahva lihas aistii paremmin kuin laiska lihas. (Jenni Jeskanen 2015)

Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ry:n sivuilta löytyy ohjeita ja harjoituksia lantionpohjan lihasten kunnon ylläpitämiseen osoitteesta http://www.pelvicus.fi.

Sahajajoogassa ymmärretään, että alachakra kannattaa koko kerrostaloa, ihminen on kuin puu kundaliinienergian päällä.

Kabazzaks

"Seksuaalinen kanssakäyminen on osa-alue, jossa mies- ja naiskuntoa koetellaan kaikin puolin. Arabit kutsuvat taitoa kabazzaksi, englanniksi se on pompoir. Tiettävästi yli 3 000 vuotta sitten Intiassa kehittynyt tekniikka oli aikoinaan laajassa käytössä Kauko-Idässä. Esimerkiksi kreikkalaisten kurtisaanien ja japanilaisten geishojen kerrotaan hallitsevan tämän vahvoja lantionpohjalihaksia vaativan taidon. Suomeksi tekniikka voisi siis olla vaikkapa "lypsämistä": nainen käyttää emättimen lihaksia peniksen stimuloimiseen. Mies ei tee mitään, ja hänen passiivisuutensa antaa naiselle täyden vallan. Lypsäminen ei vaadi työntöjä tai hytkymistä: mies voi maata täysin paikoillaan, ja emättimen supistelu hoitaa homman. Lantionpohjanlihasten on oltava kunnossa. Niiden harjoittaminen ja vahvistaminen myös auttaa tuntemaan lihaksiston ja sen toiminnan paremmin."  (Pekka Karhunen)

- Lihaksia supistelemalla, puristelemalla, vetämällä ja työntämällä naiset oppivat käyttämään niitä. Silloin he voivat oppia seksuaalisia taitoja aina niin pitkälle, että pystyvät kääntelemään penistä vain lantionsa lihasten avulla. Sen kerrotaan olevan uskomaton tunne, kuvailee pompoirin jalosta taidosta kirjan kirjoittanut Denise Costa. (2015)

Miesten o-piste

Miehellä on naisen G-pisteeseen verrattava o-piste, äärimmäisen herkkä kohta jota stimuloimalla orgasmi on erityisen intensiivinen ja kestää pitkään. Seksuaaliterapeutti Willy Thrysoen mukaan monet miehet kokevat vain ylimalkaisen lyhyen orgasmin peniksen lähettyvillä. Mutta myös miehet pystyvät kokemaan kaikkialle levittäytyvän orgasmin kuten naiset. Kivespussin ja peräaukon häntäluun välissä on perineum, välilihas ja sen takana kastanjan kokoinen prostata, jossa yhdistyvät miehen seksuaalihermot. Se on miehen herkin kohta, jossa on runsaasti kemiallisia sanansaattajia solujen välisessä viestinnässä. Hermosäikeet johtavat sieltä suoraan aivoihin ja hypothalamukseen. Miehen iho on siellä hyvin ohutta ja herkkää. Orgasmi ei kestä viittä sekuntia kuten normaalisti vaan neljä minuuttia. 

Tästäkö johtuu homoseksuaalisen seksin ylivoimaisuus?

Seksineuvoja Suzanne Lindströmin mukaan mies voi opetella viivyttämään orgasmiaan masturboimalla. Itsetyydytyksen avulla hän oppii tuntemaan paremmin kehonsa ja sen reaktiot. Orgasmin hallintaa voi opetella seuraavilla tavoilla.
1. Yritä supistaa lihaksia orgasmin lähestyessä, hellitä, vedä henkeä ja odota että kiihotus hellittää. Jatka sitten seksiä. Jos tämä ei tehoa, ota terskasta kiinni peukalolla ja etusormella pysäyttääksesi orgasmin.
2. Toinen keino on painaa välilihaa kädellä orgasmin lähestyessä. Vedä syvään henkeä, ja odota orgasmin pysähtymistä. Jatka sitten seksiä.
3. Kokeile nenäliinaniksiä! Lindströmin mukaan tämä on loistava tapa vahvistaa lantionpohjan lihaksia. Nouse seisomaan kun sinulla on erektio ja aseta peniksen päälle nenäliina. Tartu peniksestä, nosta sitä ja yritä pitää ylhäällä muutama sekunti. Päästä sitten irti. Toista. Kun tämä harjoitus alkaa tuntua helpolta, voit käyttää kostutettua nenäliinaa koska se on raskaampi. Harjoitus vahvistaa lantionpohjan lihaksia ja parantaa erektiovarmuutta.Tiesitkö tämän suutelemisesta?

Kiihkeän kielisuudelman tenho selittyy bakteereilla. Tai tarkemmin ottaen niiden vaihtamisella, sillä syljen mukana niitä kulkeutuu suudellessa suusta suuhun. Kiihkeän kymmensekuntisen suudelman aikana vaihtuu noin 80 miljoonaa bakteeria. Ja nyt ei ole syytä bakteerikammoon! Niiden jakaminen suutelemalla nimittäin tekee keholle hyvää monella tapaa. Se auttaa vahvistamaan hyvien bakteerien kantaa kehossa, ja tehostaa immuunipuolustusta. Ahkera suuteleminen voi siis jopa auttaa torjumaan infektioita. Lisäksi suudelmien erittämä sylki huuhtelee suuta ja auttaa hampaita pysymään puhtaampina. Bakteerien ja syljen vaihtoa siis tarvitaan. Huulissa on yli miljoona hermopäätettä, ja ne ovat yksi kehon herkimmistä osista. Siksi suudelma aistitaan helposti, ja se lähettää aivoihin viestin että jotain ihanaa on tapahtumassa. Aivot puolestaan reagoivat vapauttamalla kehoon ryöpyn hyvänolon hormoneja, dopamiinia ja oksitosiinia, jotka innostavat helposti suutelemaan lisää.

Suudellessa keho kehittää neuropeptidea, kemiallisia substansseja, jotka aktivoivat veren valkoisia tappajasoluja ja vahvistavat siten immuunijärjestelmää. Sylki ei välitä vain flunssaviruksia, vaan myös tärkeitä entsyymejä ja vasta-aineita. Joissakin afrikkalaisissa ja filippiiniläisissä heimoissa suuteluruokinta kuuluu ruokarituaaleihin ja joissakin kulttuureissa äiti jopa pureskelee lapsensa ruoan. Ylähuulessa on rauhasia, joiden takia voi tulla riippuvaiseksi suutelemisesta. Ne tuottavat sebumia, ihorasvaa, joka maistuu herkulliselta. Suuteleminen erittää neuropeptidejä. Ne ovat kemiallisia aineita, jotka aktivoivat valkoisia tappajasoluja ja vahvistavat siten immuunijärjestelmää. Yksi niistä on varsinainen särkylääke, 200 kertaa vahvempi kuin morfiini. Raivokas hiililiikunta vahvistaa myös verenkiertoa, koska pulssi nousee ja verenpaine nousee. (KGS Hamburg 11/1995)