Suomineito-yhteisö 22.5.2000

Kaijanniemen ekotila

Suomineito-yhteisö Ähtärissä

  • Avoimet ovet joka keskiviikko klo 15 -20
  • muina aikoina tutustuminen yhteisöön sopimuksen mukaan pientä maksua vastaan.

 

Päärakennus

Funkkis-tyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1943. Se toimi Ähtärin vanhainkotina vielä vuonna 1996, kun kävimme sitä ensimmäistä kertaa katsomassa.

Huoneita on 47, joista makuuhuoneita 27

Pohjakerroksessa puutyöverstas, matonkudontahuone, ompeluhuone, kehruuhuone.

Keskikerroksessa: Oleskelutila, ruokahuone, näyttely permakulttuurista, kartat ja esitteitä Suomen ja Euroopan muista yhteisöistä, sembalo, kolme erilaista sisätiloihin sopivaa kompostikäymälää, kaksi erilaista kotikäyttöistä viljamyllyä, yrttikokoelma ja selvitys eri yrttien vaikutuksesta.

Ylin kerros: Eteläsiiven vierailupääty, kirjasto, yksityistilat

Tilaan kuuluu 10 ha maata, Ouluveden rantoja 800 metriä. Puutarhamaata on runsaat 2 ha. Noin kolme ha on nimetty perinnemaisemaksi.

Niemessä on grillipaikka, savusauna ja entinen ruumishuone on muutettu temppeliksi. Saunan ja grillin välissä ovat parhaat uimarannat.

 

Näyttelytilassa

esitellään havaintokuvia permakulttuurista ja kirjallisuutta eko- ja yhteisöasumisesta sekä hiljentymisestä luonnon kanssa.

Näyttely Suomen yhteisöistä koottiin Lahden luomumessuille ensi kerran vuonna 1998. Sieltä voi ottaa mukaansa esitteitä eri yhteisöistä ja ostaa kolmella eurolla luettelon Suomen yhteisöistä.

Euroopan ekokylänäyttelyssä on esitteitä ja ilmoitustauluja eri maista (Directory of Eco-Villages in Europe) ja kuvia maailman vanhimmasta henkisestä ja ekologisesta yhteisöstä Findhornista Skotlannissa sekä Redfieldistä ja Alternative Technological Centeristä Englannissa.

 

Keittiö

 on vanhanajan laitoskeittiö, mutta siellä voi tutustua yrttikokoelmaan ja jauhaa itselleen kourallisen luomuvehnää sähkö- tai käsimyllyllä, joita käytämme jyvien jauhamiseen. 

 

Videohuoneessa

voi katsella videon hevostyönäytteestä, luomuviljelystä, permakulttuurista ja Suomineito-yhteisön juhlista, eläimistä, aurinkopaneleista, seminaareista ja tarort-tulkinnoista

 

Kiertokävely talossa

Voit pyytää yhteisön vakituista jäsentä näyttämään eteläpäädyn vierailusiipeä, hiljentymistilaa, alakerran puu-, villa-, ompelu ja matonkudeaskartelutiloja, pannuhuonetta, perunajauhomyllyä.

 

Peltojen keskellä navetta:

 jossa 50 eläintä: lampaita, vuohia, maatiaiskanoja, sika

Lypsyajat: 8-9 ja 18-19

Navetassa voi vapaasti käydä ihastelemassa maatiaiseläimiämme. Kuttulassa pohjoispäädyssä majailevat talvisin lypsävät kutut Unelma, Mymmi, Rusina ja Effi. Toukokuusta 2004 myös Sanelma, Saana ja Seikkula.

Karjakeittiöstä pääsee myös kanalaan, missä on 9 horniolaista, 8 jussilan ja 6 kiuruveteläistä maatiaiskanaa. Lampolassa ovat Hannun kuohitut mammuttipukit Viiru ja Vaaru sekä talvihoidossa Leevi. Uuhia on 12 ja pässejä 6.

Kuulumme Suomen maatiaiskanoja säilyttävään projektiin.

Kaikki eläimet iloitsevat leivästä ja puurosta, vuohet vihannesten kuorista.

 

Kierrätyskeskus

on lepotilassa. Otamme kuitenkin vastaan lähes kaikkea. Tarvitsemme tavaroita myös ent. vanhainkodin kalustamiseen ja korjaamiseen

 

Hirsiset pehtorin ja karjakkojen talot

Pehtorin talossa on ollut neljä asuntoa ja Karjakkojen talossa neljä erillistä asuntoa. Asuntoihin kuuluu pönttöuuni ja puuhella.

 

Rivitalossa

kolme kaksiota ja kolme yksiötä, joissa asuu kaupungin laitapuolen kulkijoita. Huoneistot vapautuvat sitä mukaan kun Suomineito tarvitsee niitä asukkailleen.

 

Tule kokeilemaan, josko haluaisit muuttaa kanssamme Kaijanniemeen Tutustumisvuorokausi maksaa 13 e, jos autat tilan töissä neljä tuntia.

Ensikertalaisille suosittelemme kahden viikon tutustumista: ensimmäisestä viikosta maksat 100 euroa ia toinen viikko on ilmainen.