Toistammeko noottikriisin?
Kovasti hymyilytti lukiessani HS 28.4.2008 selostusta Ilkka Kanervan hyvistä ihmissuhdetaidoista ja Yhdysvaltojen ensimmäisen naisulkoministerin kutsusta. Elämmekö jo aikaa, jolloin miehet hurmaavat lähes psykopaattisilla kyvyillään naispäättäjiä? Kuiskasiko Kanerva luottamuksellisesti: ”Hello, Suomessa ollaan pääsemässä eroon sodan jälkeisestä sosiaalidemokraattisesta hallinnosta. Yhdysvaltojen tuki menisi nyt kuin häkä päähän.”
Mutta hymyni hyytyi kun siivosin samana iltapäivänä arkistojani kustokseni kirjoituksista. Raimo Väyrynen kirjoittaa 1970-luvulla toimittamassaan Suomen ulkopolitiikka –kirjassa, mm Sakari Tuomiojan haastatteluun viitaten: ”Yhdysvaltojen ja sen valvonnassa olevien kansainvälisten rahoituslaitosten myöntämillä lainoilla näyttää olleen vaikutusta myös Suomen ja Neuvostoliiton välisiin suhteisiin. Ensinnäkään ei lie pelkkä sattuma, että ennen jokaista merkittävää konfliktia näiden maiden välisissä suhteissa – v. 1948-49, 1958-59 ja 1961-62 – on Suomelle myönnetty lännestä huomattavia dollarilainoja … Tarkasteltaessa lainojen ajoitusta vaikuttaa ilmeiseltä, että Neuvostoliitto koki niiden myöntämisen pyrkimyksenä kiristää Suomelta poliittisia myönnytyksiä sekä sisä- että ulkopoliittisissa kysymyksissä ja siten muuttaa Suomen valitsemaa ulkopoliittista linjaa.”
Raimo Väyrynen lopettaa artikkelinsa: ”… edellä esitetty evidenssi näyttää viittaavan siihen suuntaan, että tietty hallitus- tai puoluekoalitio joutuu tavallista voimakkaammin ”epäilyksenalaiseksi” silloin, jos sen katsotaan suosivan politiikkaa, joka kytkeytyneenä huolestusta herättäviin kansainvälispoliittisiin näkymiin tai integraatiosuunnitelmiin, saattaa muuttaa Suomen ulkopoliittista linjaa toiseksi kuin mitä se on ollut nyt.”
Samassa lauantain HS-lehdessä otsikoitiin: ”Putin viilentää harkitusti Venäjän ja länsimaiden suhdetta.”
Noottikriisi vuonna 1961 johtui lainojen lisäksi Naton lisääntyneestä aktiviteetistä Itämerellä. Niinpä vielä konventionaalisen sodankäynnin aikaan 1980-luvulla Venäjällä kerrottiin meille rauhanomaisen rinnakkainolon tutkijoille: ”Armeijaltamme ei kestä kuin kaksi tuntia päästä Suomen läpi, ketään ei Suomen tuhoaminen kiinnosta. Mutta heti jos Suomi on osa läntistä sotilasjärjestelmää, käydään taistelut teidän maassanne.”
Kun nyt Venäjällä etsitään perinteistä ulkoista vihollista sisäpolitiikan tasaannuttamiseksi, lännen suhteissa kuohuu ja historian muistot humisevat, kaipaisin Suomeen reilua puolueettomuuspolitiikkaa. Geopolitiikalle emme mahda mitään. Keskittäkäämme naapurimaiden parhaat voimat tulevien sukupolvien parhaaksi, älkäämme palatko mielistelyyn tai lehmänkauppoihin, saatikka henkilökohtaisuuksiin…
Mutta Suomesta tulee taistelutanner, jos sitä lähdetään liittämään NATO:n.
------------------
Prof. Markku Henriksson, HY, HS Mielipide 8.1.2008
Ydinvoimainsinöörit ovat epäilemättä ydinvoiman asiantuntijoita, mutta aika harva ydinvoimaa vastustava opiskelee ydinvoimainsinööriksi. Natoa tai siihen liittymistä vastustavat henkilöt eivät välttämättä hakeudu juuri Nato-tutkijoiksi.
Natoon liittymistä kannattavat kuvittelevat Naton pelotteen ikään kuin takaavan sen, että Suomi säilyy rauhassa tai turvassa.
Jos sellaiseen tilanteeseen joudutaan, että Suomi joutuu pyytämään Nato-joukkoja turvakseen, maailmantilanne on jo niin paljon sekaisin, että se vain varmistaa Suomen joutumisen taistelutantereeksi.
Ulkopoliittisen instituutin selvityksen mukaan Venäjä aluksi paheksuisi Suomen mahdollista liittymistä, mutta tämä vaihe menisi pian ohi. Mistä sen tietää? Valtioiden ja ihmisten käyttäytymistä lienee vielä paljon vaikeampi ennustaa kuin ydinvoimaa.
"Puhemies
Heinäluoma kiteytti Nato-sanomansa:
– Jos
olemme sotilasliitossa, meidän asemamme muuttuu täysin siitä, mitä
se on ollut toisen maailmansodan jälkeen. Jos
aseet alkavat paukkua ja tulee rähinä Naton ja Venäjän välillä,
täytyy nähdä, että olemme eturintamassa. Emme ole mikään
Belgia, Hollanti eikä Tanska. Meillä on 1 300 kilometriä yhteistä
rajaa Venäjän kanssa. Sitäkin sietää hetki miettiä, että
haluammeko konfliktiin eturiviin, Heinäluoma sanoi." (Iltasanomat
31.3.2015)