Vuohet Hannulle kuin omia lapsia

Navettakuulumisia 8.3.1998

Kanat ovat alkaneet jälleen munia. Eräänä päivänä pesästä löytyi jopa kahdeksan munaa eli jokainen kana munii jo. Toisethan munivat nyt ensimmäistä kertaa elämässään.

Omavaraisuuteen pyrkiessä seuraavina vuosina tuleekin ottaa huomioon nämä " talviseisakit" . Kanat pitävät luonnollisen munimistaukonsa pimeinpänä aikana. Kutut ovat peräti kaksi kuukautta lypsämättä ennen synnytystä. Tietysti synnytyksiä voi porrastaa.

Tällä hetkellä, 5.3., navetastamme löytyy kuusi uutta lammasta. Ensimmäisenä syntynyt karitsa Bimbo, jota ruokimme viikon päivät tuttipullosta, on jo iso neiti. Samassa karsinassa hänen kanssaan asustelee hieman nuorempi Pinkki. Naapurista löytyvät kaksoset Rumba ja Samba sekä Hilarius ja Hillevi.

Kutut pääasiassa vielä odottelevat, mutta toissapäivänä Ellu pyöräytti ison pojan nimeltään Elvis. Täytyy vain ihmetellä miten luonto on hoitanut nämä hommat. Elvis, joka muuten syntyi keskellä päivää, oli niin valmis syntyessään, että olisi siltä seisomalta voinut riiuureissulle lähteä. Mutta onhan se tullut niin paljon isäänsä Lumikkiin, valkoista väriä myöten, ettei varhaiskypsyys mikään ihme ole.

Talven kovimpana pakkaskautena olimme valmistaneet päätalon kellarikerrokseen synnytysklinikan, jota pari lammasta käyttikin hyväkseen. "

Olemme tosiaankin saaneet arvokasta r kokemusta tulevaisuutta ajatellen tästä talvesta. Ensi syksynä pystymme paremmin arvioimaan kuinka paljon tilaa ja ruokaa tarvitsemme talven varalle. Miten varaudumme kovien pakkasten varalle. Emmekä "hötkyile" suotta synnytyksistä. Nyt vain odottelemaan kesälaitumia. Meidän kanatkin ovat tottuneet niin pakkasiin, että eiköhän päästetä ne jo huhtikuussa ulos nauttimaan kevät auringosta.

 

 

3.6.1998

Nyt on jäljellä enää yhdeksän, sillä kaksi suurinta poikaa muuttivat . 16. toukokuuta kahden kilometrin päähän "ruohonleikkureiksi". Vanhempi näistä, Elvis, ehti kahden ja puolen kuukauden aikana osoittaa älykkyytensä ja pirteytensä. Ennen kuin muut kilit olivat syntyneet, Elvis ehti seurustella pääasiassa karitsojen kanssa. Maalis- ja huhtikuussa meillä oli tapana viedä vuohet ja lampaat navetan vintille, missä ne saivat vapaasti syödä kerppuja. Aikanaan kilit oppivat seuraamaan vanhempiaan, ensimmäisenä luonnollisesti vanhin, Elvis. Hyvin pian se asettui johtamaan koko joukkoa ulkona, mutta, kun se oli vienyt aikuiset vuohet vintille, se kääntyi itse takaisin ja juoksi hakemaan lammasystäviään. Vasta kun nämäkin olivat perillä, se alkoi itsekin syödä kerppuja.

 

Toinen Peräkorppeen muuttanut pukki Elvistä 12 vuorokautta nuorempi Valle puolestaan herätti hämmästykseni hypätessään uimaan ojaan, joka keväällä oli täynnä vettä.

Yhdentoista kilin joukkoon syntyi vain kolme tyttöä, kolmoissisarukset Ulva (Ulriikan valkoinen), Ulvi (Ulriikan viirullinen) Ulmu (Ulriikan musta). Päinvastoin kuin kahdeksan poikaa, tytöt olivat pitkän aikaa erittäin arkoja, ja jouduin kantamaan niitä

toiseen karsinaan, ne rimpuilivat ja parkuivat kauhuissaan. Nyt tytöt ovat kuitenkin kesyyntyneet ja hyppäävät jopa poiki innokkaammin syliin, erityisesti näin tekee Ulmu, joka ensin ottaa vauhtia ja sitten loikkaa syliin ja lopuksi kiipeää olkapäälleni. Tytöt ovat vanhempia kuin jäljellä olevat pojat, Elvistä kyllä kymmenen vuorokautta nuorempia.

Seuraava ikäjärjestyksessä on tyttöjä kahta päivää nuorempi Ville, Peräkorpeen muuttaneen Vallen kaksoisveli.

Kilien erottaminen toisistaan oli vaikeaa, mutta vain Villen ja Vallen tapauksessa mahdotonta ilman kaulanauhaa, joka kaikilla tytöillä on punainen, Villellä vihreä ja Vallella keltainen. Kolme vuorokautta Villeä ja Vallea nuoremmat ovat kaksoisveljekset Einstein ja Edison, joiden erottaminen sen sijaan on yksinkertaista, Einstein näet on UImun tavoin musta, kaikki muut kilit valkoisia. Nämä veljekset aiheuttavat Marketalle jatkuvasti päänsärkyä imemällä edelleen emoaan Elviiraa, kun muut kilit on onnistuttu vieroittamaan jo pääsiäisenä.

Tässä ei kuitenkaan ole mitään ihmeellisistä: yrittihän Einsteinin ja Edisonin vuotta vanhempi sisar Ellukin imeä Elviira-emoa kahta päivää aikaisemmin, kuin itse synnytti Elviksen. "Mustalla ihmissyöjällä", Einsteinilla on väliin kiusallinen tapa pureskella minun korviani.

Viisi vuorokautta Einsteiniä ja Edisonia nuorempia ovat Viiru ja Vaaru, pienikokoisimmat kilit. Viiru heiluttaa minulle häntää ja seuraa kiltisti jäljessäni. Eräänä päivänä se Einsteinin kanssa kulki pyöräni jäljessä lampaiden aitauksesta navetalle. Vaaru on vielä pienempi, ja sillä on tapana pysytellä kiltisti paikoillaan suurempien kilien juostessa ympäriinsä, mistä johtuen sitä kutsutaan patsaaksi ja jököttäjäksi.

Viimeinen kili Uljanov on päivää Viirua ja Vaarua nuorempi, mutta on kasvanut paljon niitä suuremmaksi. Ilman sinistä kaulanauhaa sen voisi sekoittaa jopa huomattavasti vanhempaan Villeen, molemmat ovat näet puhtaan valkoisia. Kaksi kuukautta sitten Ulla, jonka ainoa lapsi Uljanov on, imetti sen lisäksi Ulmua, yhtä kolmesta pikkusiskostaan.

Myös lampaat on merkitty kaulanauhoin: kullakin perheellä on oma värinsä. Hilmalla, Hillevillä ja Hilariuksella keltainen, Tangolla, Samballa ja Rumballa sininen, Mintulla ja Pinkillä punainen sekä Mambolla ja Bimbolla vihreä.

Timo teki rakennuksen itäsivusta Ouluveteen ulottuvan aitauksen lampaille, mutta, kuten odottaa sopii, niillä on jatkuva tapa karkailla. Eilen avasin portin ajaakseni Hilman ja Tangon takaisin aitaukseen, jolloin tietenkin kaikki muutkin pakenivat portin läpi ulos. Tänään minulla oli parempi onni: Hilarius ja Rumba tulivat minut nähdessään itse portin luo päästäkseen takaisin aitaukseen.

Kanoja oanjäljellä kuusi, kun yksi oli sairauden vuoksi lopetettava ja toisen Eetu-koira surmasi. Kukko on saanut nimen Sieni, ristimsen suoritti erään vierailijan poika.

Sari-kissakin asustaa navatassa ja tappaa mielellään hiiriä, mutta ei välitä syödä niitä, vaan kerjää jatkuvasti kaupasa ostettua kissanruoka.

Eetu-koiran Timo osti yhdellä markalla eräältä täällä käyneeltävieraioijalta, jolla on vaikea uudessa asunnossaan pitää sitä. Se on rodultaan Australianterrieri, jolla pitäisi olla edellytykset Ii lammaskoiraksi. Se yrittää ainakin haukkua niitä, mutta monta kertaa Eetua suurempina lampaat ole siitä tietääkseenkään. Tulevaisuus näyttää, pystyykö Eetu alistamaan  ylpeät aiturit.

Tänne on ajateltu hankkia monenlaisia eläimiä nyt, kun Ähtärin kotieläinpuistokin sulkeutuu. Puhutaan hevosesta, lehmistä, sioista, kaniineista, hanhista ja ankoista. Sioille on jo päätetty nimetkin: Hrushtshevi ja Reagani. Ehkä kestää kuitenkin kauan ennen kuin kaikki mainitut eläin lajit asustavat Kaijanniemessä.

 

14.1.99

Yhdestätoista viime keväänä päivänvalon nähneestä pikku vuohesta on jäljellä neljä. Lypsävistä kuudesta kutusta edelleen Kaijanniemessä asustavat vanhimmat kolme: Elviira, Wilhelmiina ja Ulriika sekä viimeksi mainitun vanhin tytär Ulla. Ellu ja Vilma on viety Kirkkonummelle, kuten myös Valkovuokko. Pojista Elvis ja Valle ovat Peräkorvessa. Einstein ja Edison, Elviiran kaksoispojat olivat kesällä lainassa eräässä talossa Ähtärissä, kun jälkimmäinen katkaisi jalkansa ja oli lopetettava. Einstein palasi sen jälkeen Kaijanniemeen, mutta on syyskuussa viety Karstulaan ja vaihdettu uuteen siitospukkiin Akseliin. Syyskuussa lopetettiin myös Ville ja lokakuussa Uljanov. Kahdeksasta veljeksestä jäljellä ovat siten vain Vilman kaksoispojat Viiru ja Vaaru, henkilökohtaiset lemmikkipukkini.

Viiru ja Vaaru erottuivat muista kileistä ainoina, joita ei ole koskaan tarvinnut kesyttää, vaan ne olivat kesyjä jo syntyessään. Viiru käyttäytyy koiran tavoin, ja kesällä joku huvikseen kehotti minua kasvattamaan siitä lammaskoiran. Syksyllä tämä ehdotus toteutuikin. Lokakuun alkupuolelle saakka vuohet pidettiin laitumella kytkettyinä, mutta sen jälkeen karja sai olla vapaana eikä sitä pidetty ulkona enää koko päivää, vaan ainoastaan pari tuntia. Aamulla laskin ulos naaraat, myöhemmin, kun ne olivat taas navetassa, pukeilla ja pässeillä oli ulkoiluvuoro. Kerran kutut olivat jo sisällä ja pukit ulkona, mutta uuhet kieltäytyivät poistumasta laitumelta. Yritin huonolla menestyksellä ajaa niitä, kun Viiru huomasi tilanteen ja tuli avukseni. Se antoi sarvillaan lampaille vauhtia, Viirusta on nyt tullut sekä vuohien että lampaiden johtaja. Kun pässit lokakuussa tuotiin päärakennuksen luota navetalle, Viiru kävi ensi töikseen antamassa niille selkäsaunan, jotta tietäisivät, kuka on niillä kulmilla pomo. Vaarukin on kohonnut veljensä lähimmäksi mieheksi. Vielä elokuussa Vaaru joutui alistumaan jopa Ulvalle ja Ulmullekin.

Vanhemmat lampaat Hilma, Tango, Mambo ja Minttu palautettiin heinäkuussa Kauhavalle. Muistan kuinka jouduin pari tuntia navetalla odottelemaan muita, kun lampaiden omistajat olivat vartoamassa luovuttajia. Ainoana tukijanani oli "koirani" Viiru, joka nähtyään minut tuli pois laitumelta luokseni. Hilman mukana Kauhavalie vietiin sen tytär Hillevi sekä yksi seitsemästä Hämeenkyröstä tuodusta pässistä, toinenkin on annettu pois ja neljä . lopetettu, jäljellä on vain Osku. Täällä syntyneistä pässeistä toinen Hilarius on samassa paikassa kuin Einsteinkin, se on vaihdettu mustaan Juusoon, joka sai astua Bimbon,

Täällä ovat nyt Hani-, Iida-, Emma-, Romi- ja Kippi-koirat, kuten myös Minni-kissa ja Tiko- papukaija. Veera ja Veksi ehtivät ilmoille jo 30. joulukuuta, Wilhelmiina synnytti samana vuonna siis kahdesti. Veera ja Veksi ovat harmaita äitinsä tavoin. Ulla synnytti tammikuun 11. päivänä. Äitiään muistuttaa enemmän Untamo, Unelma taas on varsin musta,

Viiru ja Vaaru tekivät sen, mistä niiden isä Lumikki vuosi sitten kieltäytyi eli toimivat oikeina joulupukkeina. Viiru lähti navetasta päärakennukseen mielellään, mutta hieman arempaa Vaarua ensin pelotti, ja se yritti aluksi vastustella. Matkan puolivälissä sekin rohkaistui ja käveli loppumatkan reippaasti veljensä perässä. Perillä pukit söivät pipareita, omenoita ja -tietenkin -joulukuusta. Lahjat avattiin joulupukkien läsnä ollessa ja tilanteesta otettiin lukuisia valokuvia. Pukit viipyivät kuusen äärellä peräti tunnin, kunnes vihdoin vein ne takaisin navettaan. Muut vuohet saivat piparit vasta tapaninpäivänä.

.

 *********

Navetan kunnostus

Navetta on rakennettu 1940lla erittäin huolellisesti. Se on myös suunniteltu käyttöön itäsiiven, jossa on kuusi karsinaa kilejä ja lampaita varten. Rakennamme niihin talven mittaan turpeesta ja oljista lantapatterit. Tilassa on kiuas lämmitystä varten, vettä haemme järvestä ja valona käytämme lyhtyä (tai vedämme roikan navetan toisesta päästä. Seinät on pestävä ennen talvea mäntysuovalla ja pensselöitävä liitujauheella. Ikkunat ja ovet kaipaavat kohennusta ja karjakeittiö kunnon permasuunnitelman. Viemme piirongit ja pöydän karjakeittiöön ja verhot navettaan. Eiköhän ala olla viihtyisä eläinasunto.

Kaikkein ylpeimpiä olemme kuttujen lypsyasemasta. Vuohet juoksevat hyteistään järjestyksessä omalle paikalleen lypsypöydälle. Ne märehtivät nautinnollisesti karjakon puristellessa kaksi litraa vuohenmaitoa juuston aineksiksi.

Eräälle mustalle maatiaiskanalle kävi ikävästi, kun kaksi karvaista sisarusta lähti aamuiselle lypsylle kartanolta mukaan. Toinen koirista puraisi pyrstön poikki.

Kyyttö-lehmää haaveilemme vielä syksyn mittaan navetan lämmittimeksi sekä voita ja kermaa tuottamaan. Olemme myös päättäneet tehdä ensi keväänä peltotyöt hevospelein.