Yhteisö allekirjoitti 30 vuoden vuokrasopimuksen Ähtärin kaupungin kanssa

Perjantaina 17. joulukuuta piskuisen Suomineito-yhteisön edustajat allekirjoittivat Ähtärin kaupunginvaltuuston hyväksymän vuokrasopimuksen. Vuokra-alueeseen kuuluu päärakennus, jossa on 42 huonetta, joista 27 pieniä makuuhuoneita, kerrosalaa 1252 m2, navettarakennus, maakellari, pehtorin talo ja karjakon talo, liiteri ja lato. Kaijanniemi sijaitsee seitsemän kilometriä Ähtärin keskustasta Ouluveden rannalla. Tilaan kuuluu 10 ha maata ja 800 m rantaa.

Yhteisö huolehtii kunnossapidosta ja tekee perusparannus- ja muutostöitä kaupungin suostumuksella, mutta omalla kustannuksellaan. Vuokra on 3.500 mk/kk. Käyttökustannukset ovat noin 4000 mk kuukaudessa.

 

Tukea investointeihin

Etelä-Pohjanmaan T & E-keskus on myöntänyt yrityksen investoinneille avustusta Kynnyksen yli yrittäjyyteen hankkeesta. EU- Yhteisön on itse maksettava kaikista investoinneista 70 % . Varat perusparannukseen yhteisö hankkii jäseniltään ja maatilamatkailusta. Yhteisön tiloissa järjestetään kursseja ja kokouksia. Eko-osuuskunta Kaijanniemestä voi myös ostaa vuohenmaitoa, rahkaa, feta-juustoa, pyytää luentoja sekä tilata alihankintatöitä.

Pientä avustusa on myönnetty talon lämmityseristeen parannukseen, puu-uunien entisöintiin, ulkokäymälään, kasvihuoneeseen, savusaunaan. Avustusta saamme myös olkipatjojen, luonnonkuituisten vuodevaatteiden, hapatusruukkujen, viljamyllyn, rukkien, karstamyllyn, separaattorin, haudutuslaatikon, puisten soutuveneiden ja polkupyörien hankintaan.

 

Ei Väinämöisen aikaa...

Separaattorit, rukit ja olkipatjat eivät tarkoita paluuta vuosisadan vaihteen tekniikkaan. Hapattaminen on havaittu terveellisimmäksi tavaksi säilöä ruoka talven yli. Hapatetut tuotteet ovat ystävällisiä vatsalle, säilyttävät c- vitamiinipitoisuutensa eivätkä pilaannu, vaikka tulisi sähkökatkoksia.

  • Olkipatjat ovat kalliita myyntiartikkeleita Nykysaksassa. Ekoturisti ei nuku superlonin päällä. Jousipatjoissa on metallia ja keinokuituja, jotka aiheuttavat ristivedon varsinkin henkilöille, joilla on elohopeaa, kultaa tai muita metalleja hampaissa tai elimistössä. Patjamateriaali on tärkeä yliherkistyksen aiheuttaja, viettäähän ihminen lähes kolmanneksen ajastaan sängyssä. Muovia ja metallia sisältävät patjat ovat myös suuri ympäristöriski hävitettäessä. Influenssat olivat tuntemattomia niinä aikoina, kun ihminen suojasi itsensä öistä vetoa ja pölyä vastaan nukkumalla puulaatikossa ja olkipatjalla.
  • Kun leipä valmistetaan vastajauhetuista jyvistä ja vehnässä ovat tallella osat kuoresta ytimeen, sisältää leipä vitamiinejä, kivennäisaineita, hivenaineita, tyydyttämättömiä rasvahappoja, valkuaisia ja aromeja. Täysjyvävilja menettää suurimman osan ravinteistaan jo kahden viikon sisällä. Yhteisössä on kivinen mylly käsin jauhamista varten sekä puinen sähkömylly, joka jauhaa 10 kg kerralla. Sihtauksella vehnästä ja rukiista voi erotella kuorikerrokset niin että voi leipoa pullaakin. Kaupasta ostettava valkoinen vehnäjauho on pääasiassa sideainetta, erinomainen punamullan tekemiseen, sanoo myllyjen maahantuoja. Siinä ei ole enää ravinteita.
  • Separaattoria taas tarvitaan rasvan erotteluun. Vuohenmaito sopii laktoosittoman ruokavalioon, siinä rasvapallot ovat hyvin sulavassa muodossa. Vuohen maidon ravintoainepitoisuus ylittää moninkertaisesti lehmänmaidon.
  • Vesivessa on usein mainittu ihmiskunnan typerimmäksi keksinnöksi. Siinä huuhdotaan tärkeä typpilannoite vesistöön. Kalliimmatkaan puhdistuslaitokset eivät pysty poistamaan vedestä typpeä, joka järveen joutuessaan rehevöittää vesistöt kaloille ja uintiin kelpaamattomiksi.
  • Kiertävä ekokoti-näyttely. Yhteisöllä on kokemusta ekokotinäyttelyjen järjestämisestä Espoon kulttuurikeskuksessa ja ympäristökeskuksessa sekä Helsingin kierrätyskeskuksessa. Näyttelyssä voi tutustua ekologiset vaatimukset täyttävään keittiöön, kylpyhuoneeseen, lasten huoneeseen ja makuuhuoneeseen. Vierailijat voivat kokeilla, maistella ja haistella. Kiertävä ekokotinäyttely nähdään mm. Ähtärin loma-asuntomessujen yhteydessä ensi kesäkuussa.

 

Haasteita keväällä 2000

Yhteisön keittiöön on hankittu puulämmitteinen nunnauuni. Tampereen pehmeän teknologiannäyttelyn toiminnanjohtaja Raimo Flinck on piirtänyt suunnitelmat talon käymäläjärjestelmän modernisoimiseksi. Typpipitoinen virtsa varastoidaan maakaivoon. Vessoihin asennetaan kompostoivat käymälät, jotka erottelevat uriinin ja ulosteen. Päätaloon asennetaan neljä erilaista sisätiloihin sopivaa kompostikäymälää. Yksi tilataan Ruotsista, missä jo nyt on kuntia, joihin vuoden 2000 jälkeen ei enää saa rakentaa vesivessoja (mm Tanum).

Huoneita on tapetoitu ja kalustetaan sitä mukaan kun yhteisö saa puisia huonekaluja. Helsingin eläinsuojeluyhdistys on lahjoittanut mattoja, verhoja ja liinavaatteita. Toivomme, että navetan kunnostus voisi alkaa yhteistyössä Ähtärin ammattikoulun kanssa. Järjestämme seminaareja ja väentapaamisia.

Tammikuussa puhumme yksinäisyydestä ekoerakkojen ja täryväkkärän teon ohella sekä ihmisen arkkityypeistä. Helmikuussa pidämme virsiseurat ja hiljaisuuden retriittin. Maaliskuussa tutustumme seminaarissa kompostikäymäläratkaisuihin ja huhtikuussa hakelämmityksen uusiin keksintöihin. Huhtikuussa suunnittelemme kestävää puutarhaa ja elämäntapaa, toukokuussa vuohi- ja maatiaiskanapäiviä.

Tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita.

 

Lomaliiton matkailukohde

Keväällä ilmestyvään Suomen Lomaliiton maatilamatkailuesitteeseen tulee Kaijanniemestä kaksi kuvaa. Olemme lähes ainut ekomatkailukohde. Tarjoamme yöpymistä ja aktiivista maatilalomaa.

 

Periaatteita kunnioitetaan

Yhteisö on vakiinnuttanut toimintaansa kahden ja puolen vuoden aikana. Omavaraisuus, ostamisen ja kuluttamisen välttäminen ovat suuntaviivoja. Omavaraisuus ei tarkoita, että tuottaisimme kaiken itse. Käymme luomutiloilla töissä. Palkkaa emme ota rahana vaan tuotteina. Itse viljelemme yritit, perunan ja osan juureksista sekä vuohien ja lampaiden heinät. Porkkanaan eivät Kaljan peltojen ravinteet vielä riitä.

Vältämme ulkomaisella energialla toimivien koneiden käyttöä. Olemme myös iloisia aina kun ähtäriläiset lahjoittavat meille omasta käytöstään poistamia tavaroita, työkaluja ja eläimille sopivaa rehua. Erityisen kiitollisia olemme Ähtärin mainiolle K-kaupalle, josta vuohet ja lampaat sekä maatiaiskanamme saavat herkkupaloja.