GuyanaLippu
GUYANA 2010 - 2012

´Me muutetaan Guyanaan
mutta me käydään kyllä aina kotona syömässä...´ (Olli 4v)
Suomen Lippu
Etusivu
Guyana yleisesti
Energia ja työ
YK
Asuminen
Arkipäivä
Omat kokemukset

Kodin fauna

Georgetownissa on toki eläin/kasvitieteellinen puutarha, mutta erilaisia luontokappaleita löytyy kyllä kotoakin. Talojen ikkunat on varustettu hyttysverkoilla, mutta seuraavat örkkimörkit saattavat kuitenkin tulla sisätiloissakin vastaan.

Sammakko
Sammakoita olemme havainneet kahdenlaisia. Perineinen lihava konna on Rupikonnasamanlainen kuin Suomessakin, mutta niitä näkee oikeastaan vaan ulkona asfaltin pintaan liiskaantuneena. Isojen sammakoiden kurina on sadeöinä sen verran äänekästä, että herkkäunista se saattaa ottaa aikalailla pattiin.

Kodin sisään pääsevät sammakot ovat noin kahden sentin mittaisia liimanäppejä, jotka tarrautuvat vaivatta pystysuoriin seiniinkin. Näiden pikkusammakoiden jahtaaminen keittiön lattialla on melko työlästä, mutta esimerkiksi pizzalaatikon avulla ne saadaan yleensä ajettua aika nopeasti loukkuun. Nukkumaan mentäessä voi usein bongata ikkunan hyttysverkon ulkopinnalla lymyävän sammakon, jolloin tulee kiusaus antaa sammakolle vauhtia luunapilla. Toisaalta sammakoille kannattaa olla ystävällinen, koska ne saalistavat hyttysiä. Hyttyset ovat sen verran suuri kiusa, että niistä on oma sivunsa.

SirkkaHeinäsirkka
Heinäsirkoista ei juurikaan ole vaivaa, vaikka ne sisälle tulisivatkin. Ne eivät hyppele päälle tai karkaile, joten niiden poistaminen on melko helppoa. Kuten sammakot, myös heinäsirkat saattavat aiheuttaa aikamoista melusaastetta öisin.

Torakka
Torakka ketarat ojallaanKenties ällöttävin elukka mikä meillä on kotioloissa tullut vastaan on torakka, kavereiden kesken ´ruma paskiainen´.  Kun muutimme omaan taloomme, piti iltaisin alakerran keittiöön mennessä aseistautua Baygon-nimisellä suihkepullolla, koska pimeän tultua torakat lähtivät vipeltämään pitkin alakerran huoneita. Ensimmäisinä iltoina sumutimme kaksi per ilta, sitten niitä alkoi ilmestyä hieman harvemmin.

Hyttysongelman ratkaisemiseksi hankkimamme permitiini osoittautui melko tehokkaaksi myös torakoita vastaan. Noin 2% vahvuuteen laimennettu permitiiniliuos, strategisiin kohteisiin suihkutettuna, teki tehtävänsä. Aamulla alakertaan tullessa saattaa vielä joskus joutua korjaamaan selällään lepäävän torakan roskiin.

Käärme
SnakeHead.jpgVaarallisin kaupunkialueilla tavattu elukka taitaa olla käärme, vaikka niitäkin on useita vaarattomia lajeja. Käärmeitä näkee usein sammakoiden tapaan asfalttiin liiskaantuneina, joskus niitä tipahtaa puista. Jos tuntee eri lajit ja niiden vaarallisuusasteet niin voi yrittää diplomaattista ratkaisua, mutta  varminta on aina pilkkoa käärme pieniin palasiin ja muussata pää erityisen huolellisesti. Kuvan käärme tipahti pihapuustamme, mutta neuvokas vartijatätimme lainasi naapurivartijalta viidakkoveistä ja huolehti paloittelusta.
SnakeBits.jpgTällä kaverilla ei näy teräviä myrkkyhampaita eikä sitä kuulemma oikeasti tarvitse pelätä, mutta katuojissa asusteleva mustanruskea laji on jo hieman vaarallisempi. Sekin taitaa tulla joskus kuivalle maalle lämmittelemään.




Lisäys 18.6.2011
käärmeNo nyt on tullut niitä vesikäärmeitäkin pari kappaletta käymään. Ensimmäinen oli pujahtamassa ulkovessan ovenraosta sisään, kun vartijarouva huitaisi sen veitsellä kahtia. Oli kuulemma virhe, sillä ensimmäiseksi pitäisi aina liiskata pää.

No viikkoa myöhemmin tuli tämä kuvan yksilö sadevesiuraa pitkin pihaan, ja kuollut käärmesitten tulikin kiire ajaa lapset sisään ja hakea kumpparit ja viidakkoveitsi. Vartija katseli vierestä, mutta en raaskinut pyytää häntä hoitamaan hommaa. Pitäähän miehen itsekin pystyä tappamaan  pihaansa tulleet käärmeet. Niin kova paniikki ei sentään ollut, etteikö olisi ehtinyt ottaa muutamaa valokuvaa todistusaineistoksi. Ensimmäinen isku osuikin sopivasti niskan tuntumaan, eikä ressukka päässyt päättömänä nousemaan urasta pois. Aikansa kiemurrellettuaan nostin sen kuudessa palassa etupihan jäteastiaan.

Ruosteinen viidakkoveitsi pidetään nykyään aina muutaman askeleen päässä, kun pihalla ollaan. Nurmikko on aina hyvä pitää mahdollisimman lyhyenä, ja kumpparit jalassa aina kun nurmelle astuu.


Linnut
kaija.jpgGuyana on lintuharrastajan paratiisi. Myös lintuja vähemmän tuntevalle niiden väriskaala on aikamoinen elämys. Ne puhuvat aivan eri kieltä kuin suomalaiset. Pieniä kolibreja käy pihassa kaivelemassa kukkasia, ja joskus näkee suurempien lintujen kaappavan sudenkorentoja suuhunsa.

Papukaijoja näkee muuallakin kuin eläintarhassa, esimerkiksi lähikioskin pitäjällä on oma Polly tervehtimässä asiakkaita. Jotkut ihmiset lähtevät aamulla kävelylle pienen lintuhäkin kanssa, mutta en ole vielä selvittänyt, miksi näitä lintuja pitää ulkoiluttaa.

Liskot
lisko.jpgGuyanassa ei ole yhä paljon pieniä liskoja kuin esimerkiksi Thaimaassa. Tämä yksilö tuli vastaan Arrowpointin eco-resortissa, ja kooltaan se oli aika lailla pikkugekkoja suurempi. Vaarallinen se ei vissiin ole.

Kaupunkialueella ei liskoja ole näkynyt kovinkaan paljon. Nekin vähät ovat aika pieniä. Muutaman kerran pieni gekko on päässyt sisään avoimesta ovesta, mutta ei niistä haittaa ole. Päinvastoin, viimeksi tullut oli juuri pistämässä torakkaa poskeensa kun osuin paikalle.

Muut elukat
orkki.jpgUsein tulee sellaisia hämpiäisiä vastaan, joita ei suomalaisen metsästäjätutkinnon opeilla pysty tunnistamaan. Usein niistä ei kannata välittää, muutenhan niistä olisi etukäteen varoitettu. Kovin kauniita ne eivät ole, ja yleensä ne menevät matkoihinsa kun niitä ei käy sorkkimassa.

Hh 7.2.1011

Tulva-aikaan pihaan tulee sellaisia otuksia, joita ei muulloin näe. Vesikäärmeet tottakai ovat ikäviä, mutta vaarallisen näköinen ankerias ei tee mitään pahaa. Sen erottaa limaisesta ja pikimustasta ihosta, vaikka kiemurteleekin aivan kuin käärme. Tottakai kaikki mikä liikkuu kannattaa Guyanassa ensin tappaa, mutta tämä pieni ankeriaanpoikanen vaikutti niin avuttomalta että päästimme sen karkuun.
Hh 15.4.2012